![]() |
|
Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 (/watek-prawdziwy-bol-a-real-pain-2024) Strony:
1
2
|
Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - fire_caves - 10-01-2025 W zeszły poniedziałek miałem przyjemność po pewnej przerwie odwiedzić krakowskie kino "Pod Baranami" gdzie obejrzałem napisany i wyreżyserowany przez samego "Lexa Luthora" i "Marka Zuckerberga" obraz "Prawdziwy ból" ("A Real Pain"). Film o czym jest pewnie wiecie bo z racji tego, że zawiera motyw podróży przez Polskę (bo jak dla mnie nie po Polsce) sprawa była szczegółowo relacjonowana w naszych mediach. Pokrótce zatem: dwóch kuzynów, wnuków żydówki ocalałej z Holocaustu, przybywa z USA by odbyć sentymentalną podróż do miejsc związanych z męczeństwem Żydów a także pierwotnego miejsca zamieszkania ich babci. Scenariusz porusza tematy związane z tym jak trzecie pokolenie ma żyć w obliczu niewyobrażalnej tragedii ich przodków a osoba z którą film oglądałem poruszyła w dyskusji po projekcji jeszcze szerszy temat szans, miejsca w życiu i perspektyw kolejnych pokoleń imigrantów. Sam film jest bardzo kameralny (i wnętrza kina świetnie korespondowały z tą jego cechą) - jest to krótka (90 minut) fabuła, bardzo oszczędna w środkach wyrazu artystycznego, ilustrowana głównie kompozycjami Chopina. Mam zapewne stępioną wrażliwość lub też nie jestem adresatem obrazu (to raczej pewne), ale nie uznałem go za do głębi poruszający. Z jednej strony nie jest to wyciskacz łez, ale z drugiej i nie jest to "smutna komedia", choć widzowie od czasu do czasu wybuchali śmiechem. Polska jest zaledwie tłem dla wydarzeń, filmowana jest w sposób bezpośredni, prosty, bez prób robienia pocztówkowych ujęć. Podobnie większość obsady jest niemal wyłącznie tłem dla emocjonalnego pojedynku kuzynów, oddawanego w większości bez walki przez jednego z nich. Te ich zmagania nabierają treściwego kształtu z reguły na zdobywanych przez nich dachach kolejnych budynków (perspektywa? dystans?) po kilku buchach przemyconej trawki. Obydwaj są bardzo różni (i ten kontrast podkreślany jest na wszelkie sposoby - zachowaniem, stylem mówienia a nawet kolorami ubrań) i wydaje się, że jedynym co ich łączy jest właśnie babcia i to, że obydwaj nie wiedzą jak żyć skoro ich babci potrzebny był "tysiąc cudów" (cytat) by oni mogli zaistnieć. Jest to film na chwilkę zadumy, polecam jako odtrutkę po wielkich hollywoodzkich blockbusterach, ale jeśli zostanie wydany na nośnikach (a pewnie zostanie, bo widzę przymiarki oscarowe) nie znajdzie raczej miejsca na moich półkach. Z kolei powrót do kina "Pod Baranami" był bardzo udany - w sumie nie wiele się tam zmieniło od lat, choć z początku martwiło mnie szeleszczenie opakowań po zgaszeniu świateł. Na szczęście szybko ucichło i można było w spokoju oglądać. Cena biletu normalnego: 28 zł. RE: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - Mierzwiak - 10-01-2025 "What the fuck is Kraśnik?" to najzabawniejsza linijka jaką słyszałem w kinie w zeszłym roku ![]() Sam film bardzo przyjemny i poważniejszy niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. RE: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - Juby - 10-01-2025 Widziałem w niedzielę (niestety w necie, bo nie zdążyłem się wybrać do kina, kiedy był wyświetlany, a info o tym, że będzie na Disney+ od 16 stycznia pojawiło się dopiero wczoraj) - bardzo mi się podobał. Super dialogi, doskonałe aktorstwo Marka Zuckerberga i Kierana Culkina, i się na nim uśmiałem, i wzruszyłem, i nierzadko zachwyciłem (w tym uroczo pokazaną Polską, co wydaje mi się rzadkością w filmach, szczególnie tych zagranicznych). Piękny mały film, po którym jest o czym pogadać. Glob dla Culkina w pełni zasłużony, inne nagrody też powinni mu przyznać. Jedna z najlepszych ról roku. RE: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - fire_caves - 05-03-2025 (10-01-2025, 11:12)Mierzwiak napisał(a): poważniejszy niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut okaOwszem. Na przykład widząc sceny kręcone na Majdanku (ponoć to pierwszy film fabularny ze scenami kręconymi w obozie koncentracyjnym) przypomniały mi się emocje z moich własnych wizyt np. w Auschwitz. Końcówka w sumie też bardzo tragiczna (ostatnie ujęcia Benjamina). Z drugiej strony chciałem bardzo usłyszeć coś ciekawego od tego Eloge'a, który, samemu ledwie uszedłszy przed ludobójstwem, mógłby mieć coś ciekawego i głębokiego do powiedzenia. Myślę, że mogłoby dorzucić ważny kamyczek do tematyki filmu, ale niestety się nie doczekałem. ____ https://www.onet.pl/kultura/onetkultura/jesse-eisenberg-otrzymal-polskie-obywatelstwo/eww8p4n,681c1dfa RE: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - piti198 - 05-03-2025 Juby napisał(a):doskonałe aktorstwo Marka ZuckerbergaTo Cukierberg gra w jakichś filmach? ![]() fire_caves napisał(a):Owszem. Na przykład widząc sceny kręcone na Majdanku (ponoć to pierwszy film fabularny ze scenami kręconymi w obozie koncentracyjnym) przypomniały mi się emocje z moich własnych wizyt np. w Auschwitz. Końcówka w sumie też bardzo tragiczna (ostatnie ujęcia Benjamina). Z drugiej strony chciałem bardzo usłyszeć coś ciekawego od tego Eloge'a, który, samemu ledwie uszedłszy przed ludobójstwem, mógłby mieć coś ciekawego i głębokiego do powiedzenia. Myślę, że mogłoby dorzucić ważny kamyczek do tematyki filmu, ale niestety się nie doczekałem.Ach te Żydy i ich monopol na wieczne cierpiętnictwo, bo w/g nich tylko oni umierali jako ofiary w obozach koncentracyjnych zarządzanych m.in. przez "polskich nazistów", o których opowiadała Nowacka podczas swojego "przejęzyczenia". fire_caves napisał(a):https://www.onet.pl/kultura/onetkultura/jesse-eisenberg-otrzymal-polskie-obywatelstwo/eww8p4n,681c1dfaTo teraz następny krok, to zwrot "niesłusznie" zagrabionego majątku. Reasumując film o Żydach dla Żydów, jak to wędrują sobie po kraju polskich nazistów/antysemitów co wyssali go z mlekiem matki, w poszukiwaniu śladów przodków/zagrabionego majątku itp itd. PS. Zapewne mój wpis, to będzie co dla niektórych Prawdziwy ból, bo przecież "nie wolno o tym mówić, to niedobra jest".
RE: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - fire_caves - 05-03-2025 (05-03-2025, 14:10)piti198 napisał(a): Reasumując film o Żydach dla Żydów, jak to wędrują sobie po kraju polskich nazistów/antysemitów co wyssali go z mlekiem matki, w poszukiwaniu śladów przodków/zagrabionego majątku itp itd.Nie. RE: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - piti198 - 05-03-2025 No coś takiego. Jestem jak niewierny Tomasz. Ale w tym przypadku nawet nie zobaczę, chociaż już widziałem że jest na disney'u zdaje się. Po prostu szkoda mi czasu, jestem z góry uprzedzony, po tym jak traktują Polaków i wypisują o nas bzdury dla swoich korzyści. PS. Ciekawy jestem, czy jeszcze się zaloguję, czy znowu przywita mnie komunikat o banie, bo jakiś filosemita uzna, że należy mi się bo to już recydywa. Nie będę pisał o kogo chodzi, ale są tu tacy, dla których moja obecność na forum to prawdziwy ból.
RE: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - fire_caves - 05-03-2025 (05-03-2025, 14:44)piti198 napisał(a): Ale w tym przypadku nawet nie zobaczęSpoko. RE: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - Mefisto - 05-03-2025 (05-03-2025, 14:44)piti198 napisał(a): Ciekawy jestem, czy jeszcze się zaloguję, czy znowu przywita mnie komunikat o banie, bo jakiś filosemita uzna, że należy mi się bo to już recydywa. No ale po co sam zaczynasz? Wystarczyłoby zlać cały temat, skoro Cię nie interesuje i tyle. I tak gorsze od Brutalisty nie może być
RE: Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024 - piti198 - 05-03-2025 To coś nowego z Twojej strony, bo zazwyczaj to miałem od Ciebie wsparcie na forum. A zacząłem, bo nie lubię włażenia żydom w 4 litery, gdzie oni nas i tak mają. |