Filmozercy.com | Forum
Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny)
+--- Wątek: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl (/watek-desynchronizacja-filmu-mkv-w-rozdzialach-po-dodaniu-jezyka-pl)

Strony: 1 2

Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - John - 28-02-2025

Witam, mam pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać, a mianowicie mam serial DVD (odcinki bez rozdziałów) oraz remux bluray (plik z rozdziałami). Po dodaniu dźwięku z dvd to w mkv rozdział pierwszy zsynchronizowany idealnie, ale z każdym kolejnym rozdziałem to rozjazd co raz większy i tutaj utknąłem, bo nie wiem jak sobie z tym poradzić. Dziękuję za pomoc

RE: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - Blade - 28-02-2025

Zapewne jest to spowodowane różnicą miedzy FPS na DVD i Bluray. Najprościej to ugryźć zmieniając FPS video na zgodny z FPSem audio (zakładam że 25 klatek dla DVD) w tsMuxer lub innym narzędziu z którego korzystasz tworząc mkv.

RE: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - John - 28-02-2025

No to coś robię źle, bo mimo wszystko nie umiem uchwycić tej synchronizacji, gdy skończy się intro.

RE: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - misfit - 28-02-2025

Jeśli cały pierwszy rozdział ma idealną synchronizację, a później się coraz bardziej pieprzy to zgaduję, że jest inny czas trwania przejść pomiędzy scenami (fade in i fade out) na DVD i BD. Czyli przy każdych tego typu przejściach musiałbyś wprowadzić poprawki odnośnie przesunięcia dzwięku.

RE: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - czarodziejmarx - 28-02-2025

Audacity i powodzenia ;-)

RE: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - John - 02-03-2025

Będę się powoli uczył, w końcu kiedyś się uda to zrobićSmile Dzięki za wyjaśnienie Big Grin Racja, na blu-ray jest dłuższe przejście niż na dvd.
Nie ukrywam, że zabawa wręcz jest przednia. Tym bardziej, że trzeba pewne dialogi całkowicie wyciąć xD Mniej więcej już ogarniam co i jak, tylko teraz potrzeba więcej czasu znaleźć na tą zabawę, za to zaczyna mi się to co raz bardziej podobać Big Grin

RE: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - prodarek - 02-03-2025

Używaj widoku spectrogramu czyli widma dźwięku pozwoli ci to porównać oryginalną ścieżkę do tej którą synchronizujesz i uzyskać idealną synchronizację.

RE: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - John - 02-03-2025

Dzięki wielkie za poradę, na pewno skorzystam Smile

RE: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - Nfsfan83 - 02-03-2025

jaki serial?

RE: Desynchronizacja filmu mkv w roździałach po dodaniu języka pl - John - 03-03-2025

Animowany, niestety jakościowo DVD szału nie robi, a że lubię kolekcjonować starocie (szczególnie animacje mimo swojego wieku co nie których to śmieszy tzn. gdzieś na forum mnie wyśmiano), a w kiepskiej jakości jest ich sporo to próbuję jakoś to pozmieniać, a dokładniej obecnie próbuję uporać się z Scooby-Doo gdzie jesteś?, u mnie w rodzinie lubiana bajka i jak nie kuzynostwo, tak teraz młodzi bratankowie oglądają.
Niestety, u mnie pierwsze zabawy z czymś nowym trwają długo, ale nie jestem typem człowieka, który z góry zakłada, że się nie uda. Lubię próbować mimo, że zajmie mi to sporo czasu, lecz bez prób i błędów nigdy człowiek nie pójdzie do przodu i jestem Wam wdzięczny za wszystkie porady i wyjaśnienia Smile
Jestem z siebie prawie dumny xD Fajnie wszystko, udało się, ale przez moją nieuwagę zrobiłem mono w Audacity i muszę poprawić wszystko, ale to jak znajdę czas, może uda się i szybciej w czasie z tym wyrobić.