![]() |
|
Nowy telewizor 75-77 cali - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.filmozercy.com/dzial-dzial-techniczny) +--- Wątek: Nowy telewizor 75-77 cali (/watek-nowy-telewizor-75-77-cali) Strony:
1
2
|
Nowy telewizor 75-77 cali - mkocisze - 03-12-2025 Witam. 18-to letnia plazma Panasonica kończy żywot i czas na zmianę. Pokój duży i dość widny (oglądanie głownie po 16-tej i w weekendy). Budżet to ok 7k. Myślałem o LG: 75QNED86A6A 75QNED93A6A ewentualnie trochę ponad budżet LG 77B56LA Oczywiście mogę rozważyć coś ciekawego innej firmy....:-) Pozdrawiam Nowy telewizor 75-77 cali - vandel - 03-12-2025 Każdy oled to tv premium i do 86 cali tylko takie kupować Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka Wejdź na wybierz.tv i porównaj sobie ewentualnie wybierz parametry które są dla ciebie najważniejsze to ci podpowie który kupić Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka RE: Nowy telewizor 75-77 cali - adi90a - 04-12-2025 Przypadkiem teraz trafiłem na artykuł o promocji na Samsunga S90 77' za ok 6k. https://next.gazeta.pl/next/7,151243,32441154,klekajcie-narody-77-telewizor-oled-s90-od-samsunga-za-6091.html Tylko Samsungi są upośledzone i nie obsługują Dolby Vision. Sam ostatnio skłaniam się ku LG, ale zastanawiam się jeszcze nad rozmiarem (co zmieszczę i na co mnie właściwie stać). Długi czas byłem przekonany, że kolejny TV będę brał 55', ale ostatnio byłem kilkukrotnie w kinie i widząc jakiegoś TLC 77 w sklepie za 4500 naszły mnie wątpliwości. Tabelki optymalnej odległości tylko mnie utwierdziły w przekonaniu, że 4K lepiej podziwiać na większym ekranie. Ale to tak na marginesie. RE: Nowy telewizor 75-77 cali - marciniozo - 04-12-2025 Po plaźmie Oled wydaje się oczywistą kontynuacją. Jednak wielkość ekranu robi robotę. Może rozważ jakiegoś mini Leda. To nie OLED, ale ładnie świeci. Czerń na dobrym poziomie i dobry stos. jakość cena. I bierz możliwie największą przekątną. Kolega wcześniej dobrze radzi, wejdź na stronę wybierz TV i tam popatrz co odpowiada Twoim wymaganiom. RE: Nowy telewizor 75-77 cali - mkocisze - 04-12-2025 Hmm Oled w rozsądnej cenie to jak rozumiem LG 77B56LA. Są gdzieś opinie że w jasnych pokojach lepiej rodzi sobie z wyświetlanym obrazem? Jak wygląda sytuacja programami informacyjnymi (logo i paski) są jakieś elekty wypalenia/plamy? Aha oglądanie z ok 5metrów... RE: Nowy telewizor 75-77 cali - adi90a - 04-12-2025 (04-12-2025, 16:47)mkocisze napisał(a): Aha oglądanie z ok 5metrów...Z czego czytałem, z 5 metrów nie zauważysz różnicy między 4K a HD. Nawet kolory między plazmą, a OLEDem pewnie nie będą tak znaczące. Przy oglądaniu telewizji nie ma to większego znaczenia, ale do oglądania serwisów VOD w 4K czy 4K UHD zalecałbym przesunięcie kanapy na środek salonu lub przestawianie fotela. Jeżeli się nie da, to prawdopodobnie nie warto przepłacać za OLEDa, no chyba, że ma służyć także do gier.
RE: Nowy telewizor 75-77 cali - mkocisze - 08-12-2025 No i mętlik w głowie jest....:-). Z ok+-8k obecnie jest: LG 77B56LA 77" OLED LG 77C5ELB 77" OLED a z drugiej strony LG 75QNED93A6A 75" MINILED a idąc za radami co do wielkości to nawet LG 85QNED93A6A 85" MINILED tylko czytam że w mini to ta czerń dziwna (taka jakby mleczna czy za mgłą...kąty widzenia nie bardzo....) ale w jasnych pokojach sprawniejszy w tzw dzień że w oled to efekt wypalania pasków/logo i tp..ale czerń ładna Dramat - ale jak pisałem: pokój raczej z tych jasnych, oglądania po prostu telewizji (filmy ale i informacyjne czy streaming) i z odległości ok 5m Nowy telewizor 75-77 cali - vandel - 08-12-2025 Tak jak pisałem oled to tv premium. I jeśli nie ma potrzeby tv do jasnego pokoju to tylko oled. LG C5 to świetny tv. Olefy są w 83 calach. Ja kupiłbym mini LED w rozmiarze 98 -100 cali (taki rozważam) do 86 cali brałbym oled. Wyjątek bardzo jasny pokój i oglądanie głównie w dzień Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka RE: Nowy telewizor 75-77 cali - mkocisze - 09-12-2025 Witam ponownie. Dzisiaj wizyta w dużym sklepie sieciowym, obejrzany C5, a że nie byłem sam to zostałem zamotanym takim modelem - TCL 85C8K 85" QD-Mini LED. Nie za bardzo znam tą firmę ale demo producenta wypadało na tym telewizorze dość ciekawie...Ma ktoś jakieś doświadczenie z tą marką ew z tym modelem telewizora? Nowy telewizor 75-77 cali - vandel - 09-12-2025 Lepszy będzie hisense 8uq. Chyba że musi być Google tv LG C5 jest lepszym tv pod każdym względem. W salonie rtv nie widać zalet tego tv Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka |