![]() |
|
Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Pozostałe (https://forum.filmozercy.com/dzial-pozostale--16) +--- Dział: O stronie i forum (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-stronie-i-forum) +---- Dział: FilmoSkop (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmoskop) +---- Wątek: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? (/watek-jakie-powinno-byc-zdjecie-glowne-wydania) Strony:
1
2
|
Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - Kirek - 30-04-2026 W temacie, w którym prowadzona była dyskusja niestety nie mogę już utworzyć ankiety dlatego powstał ten. Po ostatnich rozmowach i komentarzach w filmoskopie zmieniam swoje nastawienie i jestem za tym aby zawsze wybierać zdjęcie na wprost. Plusy: - prezentacja grafiki - brak rozkmin czy dane wydanie jest już wystarczająco grube aby dawać fotkę z grzbietem ![]() - wygląd miniaturki RE: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - Gieborywar - 30-04-2026 Mnie osobiście zdjęcia na wprost najbardziej pasują jako zdjęcie główne. W galerii zawsze można umieścić dodatkowe fotki aby pokazywać szczegóły wydania. Zdarza się jednak często tak, że nie ma dostępnych fotek z widokiem na wprost, wiec wstawia się to co jest. Taki galapagos czy magicbox daje grafiki z reguły z ukosa, więc, po jakimś czasie, sięga się po opracowania ze sklepów internetowych lub allegro. RE: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - Kirek - 30-04-2026 Jak nie ma wyboru to wiadomo, że wtedy wstawiamy co jest (żeby nikt nie wpadł na pomysł, że wtedy nic nie wstawiamy ) a następnie ewentualnie korygujemy, jeżeli pojawią się lepsze.Co do fotek na wprost dla polskich wydań, to polecam sklep internetowy świat książki. Wprawdzie fotki są w formacie .webp i trzeba trochę więcej pracy wykonać ale przeważnie będzie to lepsza fotka kolorystycznie niż te od dvdmax na allegro. RE: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - paniron - 30-04-2026 To przy okazji przydaloby sie doprecyzowac co uwazamy za okladke glowna. Przyklad wydania od Eureki - The Invincible Eight slip po lewej, czy bez po prawej? I jeszcze Radiance Sanatorium W paszczy szaleństwa Arrow trzy do wyboru... Ja trzymam sie wersji, ze to co widze przed rozfoliowaniem to jest okladka glowna. RE: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - Kirek - 30-04-2026 Jak dla mnie w każdym z tych przypadków, pierwsza z lewej czyli dokładnie to co widzę kupując wydanie. Jeżeli zaczniemy pomijać slipcover/slipcase (które dla niektórych użytkowników a może nawet dla większości są ważne) to stracimy widok prezentujący np. serie wydawnicze tj. "Premium Collection", "White Collection", "Black Collection", filmy z uniwersum gwiezdnych wojen też potrafiły wychodzić z różnymi slipcoverami typu "Ciemna strona mocy", "Jasna strona mocy" czy też późniejsze wznowienia w jeszcze innych slipcoverach a stosując zasadę ich pomijania, wszystkie te wydania w wyszukiwarce będą wyglądać tak samo. RE: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - Mefisto - 30-04-2026 (30-04-2026, 08:31)Kirek napisał(a): jestem za tym aby zawsze wybierać zdjęcie na wprost. Czyli filmoskop przestanie spełniać część swojego zadania i stanie się galerią takich samych fotek, które robią za ładną tapetę i nic więcej. Bo po spojrzeniu na fotkę główną nie będziesz wiedział absolutnie nic, co w widoku całej kolekcji jedynie spotęguje to wrażenie, bo wszystkie obrazki będą takie same, więc trudniej będzie cokolwiek wyłuskać wzrokiem. RE: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - HAL 9000 - 30-04-2026 Jest ankieta, super, dzięki Kirek. Ja oczywiście głosuję za opcją "na wprost" i powtórzę argumentację wizualną: Standard: ![]() ![]() Brak standardu: ![]() ![]() Co jest ważne, to fakt, że żadna informacja nie zginie, bo FilmoSkop jest tak świetnie zaprojektowany, iż możemy dodawać do wydań mnóstwo pożytecznych danych w formie tekstowej lub graficznej - zachęcam do zapoznania się, nie tylko powierzchownego i dziękuję twórcom ze kawał świetnej roboty. Nie wiem czy Mateusz sam to robił, czy konsultował się z użytkownikami, bo dołączyłem dużo później, ale dziękuję wszystkim zaangażowanym w ten projekt. Brawo. RE: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - paniron - 30-04-2026 No tak, tylko ze te niby 8 okladek ''bez standaru'' nie sa wynikiem braku standaru, ale raczej faktu ze nikt nie dodal poprawnej okladki. NP. Deep Cover Ja to zrobilem przed chwila, teraz wydanie wyglada tak: tylko te 3 steele powinny byc z grzbietem. To, ze ustalimy teraz, ze wszystkie okladki beda ''na wprost'' nie spowoduje ze caly filmoskop sie zmieni, dalej beda tysiace wydan z grzbietem. RE: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - HAL 9000 - 30-04-2026 Oczywiście i po to jest ankieta, żeby te sprawy unormować. Te fotki które wrzuciłem, nie są spreparowane, tylko tak mi się wydania ułożyły w kolekcji i pokazują, że zdjęcia z widocznym grzbietem nie mają żadnych norm, to czysty chaos. Gdyby była jakaś norma, wyglądałoby to zdecydowanie lepiej jak tu: ![]() Wówczas moglibyśmy dyskutować, która opcja jest lepsza, a teraz, to w zasadzie jest wybór między porządkiem (najwyższym ) a chaosem
RE: Jakie powinno być zdjęcie główne wydania? - paniron - 30-04-2026 Ja dochodze do innych wnioskow. Rozumiem Twoje podejscie, ale problemy o ktorych piszesz wynikaja nie z braku standaru w moiej opini, ale z tego ze nie edytujemy wydan po zakupie (pisze w tym miejscu tez o sobie zeby mi nikt nie zarzucil ze sie czepiam). Jeszcze raz pozwole sobie przytoczyc 8 wydan z Twojego poprzedniego postu. Standard jest taki, ze 3 steelbooki z tych 8 powinny byc z grzbietem, reszta powinna byc na wprost. A jezeli chodzi o roznice w samych zdjeciach steelbookow jak ponizej To dla mnie to jest prawie ten sam problem jak ponizej, gdzie mamy fotki na wprost Jedna fotka z logo blu-ray, druga bez, zaokraglone rogi itp... |