![]() |
|
Pandorum - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Pandorum (/watek-pandorum) |
Pandorum - Ula87 - 03-05-2015 Troche slow o fabule. Akcja filmu rozgrywa sie na pokladzie statku kosmicznego, w blizej nieokreslonej przestrzeni oraz czasie. Po dlugiej hibernacji wybudza sie Bower ( w tej roli fenomenalny Ben Foster) oraz Payton ( Dennis Quaid), czlonkowie zalogi statku. Zagadka jest tutaj wszystko. Ze wzgledu na dlugosc czasu jaki przebywali w uspieniu, maja zaniki pamieci. Nie wiedza gdzie sa, jaki dokladnie byl cel misji, co cie stalo z ich bliskimi oraz z Ziemia. Z biegiem czasu zaczynaja odkrywac skrawki informacji co tylko kumuluje ilosc pytan i domyslow. Z biegiem czasu okazuje sie, ze statek jest nowoczesna wersja Arki Noego, ktora wyleciala w przestrzen kosmiczna z misja odnalezienia planety Tanis, na ktorej powierzchni odkryto wczesniej ludzaco podobne warunki atmosferyczne do tych, jakie uswiadczamy na Ziemi. Zaloga statku miala doprowadzic do zasiedlenia planety, ratujac przy tym gatunek ludzki przed zaglada. Musze przyznac, ze od poczatku do konca seansu siedzialam jak na szpilkach, aby doczekac sie ostatecznego rozwiazania zagadki, ktora nie byla do konca oczywista. Autorzy zafundowali nam spora dawke emocji. Oczywiscie, sceptycy stwierdza, ze mozna sie tu doszukac wielu elementow, widocznych juz dawno w innych klasykach gatunku. Mozna bowiem napotkac tu stwory, ludzaco podobne do tych, ktore widzielismy w kultowym Zejsciu czy podobny w swym klimacie statek kosmiczny z zaloga na granicy obledu jak w pierwszej odslonie Obcego. Patrzac na film z perspektywy gatunku, troche tu pomieszania z poplataniem, tak jakby scenarzysta nie byl pewien, ktory z elementow bedzie stymulowal wszystkie zmysly widza na tyle, aby ogladnal film do konca. Mamy tu nieco horroru, nieco thrillera, nieco sf. Czy zadzialalo? W moim przypadku tak. Koncowka filmu takze nie rozczarowuje, jest to idealne domkniecie historii. Polecam, bo film naprawde ciekawy, wart ogladniecia, chocby ze wzgledu na swietna role Bena Fostera. 8/10 RE: Pandorum - Kapitan_kusiak - 03-05-2015 (03-05-2015, 14:08)Ula87 napisał(a): Mozna bowiem napotkac tu stwory, ludzaco podobne do tych, ktore widzielismy w kultowym Zejsciu czy podobny w swym klimacie statek kosmiczny z zaloga na granicy obledu jak w pierwszej odslonie Obcego. Mi w pierwszej chwili bardziej skojarzyło się to z "Wehikułem czasu". RE: Pandorum - Sokal - 03-05-2015 Ja oglądałem bez czytania recenzji i nie znając fabuły. Zainteresowało mnie. Ogólnie oceniam film jako dobry:-) RE: Pandorum - Gieferg - 03-05-2015 Był tu jakiś pomysł, był materiał na coś ciekawego, tylko jakiś kretyn wpadł po drodze na pomysł, że zamiast interakcji między bohaterami i budowania klimatu przyda się trochę gonitwy i walki z krzyżówkami orków z wampirami. W wyniku czego mamy interesujący wstęp, kompletnie nijakie środkowe 60% filmu i w miarę niezłe zakończenie, które sprawia, że żałujemy zmarnowanego potencjału. Szkoda pomysłu, szkoda Quaida i Fostera, po prostu szkoda. 4/10 Dokładnie ten sam problem, co w 30 Days of Night, z początku spoko klimat, potem film pada na pysk, tyle że ten się jeszcze przynajmniej podnosi. RE: Pandorum - Szczepan600 - 03-05-2015 Akurat zgadzam się z Giefem chociaż jestem szczodrzejszy 5/10. Taniutki sf, który trafił do ludzi chyba tylko z powodu posuchy w gatunku. Wydmuszkowi i nudni bohaterowie, mało ciekawa historia i koniec, w którym chyba silono się na zaskoczenie (sorry widziałem więcej niż 7 filmów w życiu... nie podziałało). Film jest też kiepsko wykreowany (nudniejszych przeciwników dawno nie widziałem). Jednym zdaniem "Obejrzeć raz i zapomnieć". ps. Od kiedy i w jakim uniwersum liczbowym Zejście jest "kultowe"? RE: Pandorum - Regis - 04-05-2015 Dla mnie 7/10 - ale ocena wysoka z umiłowania do SF, a ten gatunek w ostatnich latach jest zaniedbywany, chociaż technika filmowa aż zachęca do kręcenia takich filmów. Na plus klimat, zagadka, gra aktorska i jednak zakończenie - oglądałem dziesiątki SF ale i tak byłem zaskoczony. Minusem jest z pewnością środkowa cześć filmu która zalatuje monotonią. W sumie przy budżecie 33 mln dolców to efekt jest naprawdę dobry - dlatego też dałem 7 - bo jednak SF przy małym budżecie ciężko nakręcić moim zdaniem w obecnych czasach. PS. ostatnio nawet udało mi się na Allegro za grosze zakupić ten film - bodaj ze 20 PLN
RE: Pandorum - Ula87 - 04-05-2015 (03-05-2015, 21:35)Szczepan600 napisał(a): ps. Od kiedy i w jakim uniwersum liczbowym Zejście jest "kultowe"? Dla mnie kultowe, dla fanow gatunku raczej tez. Jezeli podczas pierwszego seansu z tym filmem ktos nie byl przerazony, jak na dobry horror przystalo, to kultowy zapewne nie jest. |