![]() |
|
Dziewczyna z tatuażem (2011) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Dziewczyna z tatuażem (2011) (/watek-dziewczyna-z-tatuazem-2011) |
Dziewczyna z tatuażem (2011) - faccalto - 14-05-2015 Zacznę od tego, że książek nie czytałem, więc w temacie byłem zielony. Ale mroczny skandynawski klimat i zarazem mocny w przekazie obraz mnie zauroczył. Za całością stoi David Fincher, więc to musi być znakomite kino. Do tego skompletował rewelacyjną obsadę, a postać Lisbeth Salander jest ozdobą dla całego filmu. Wszystko jest tu perfekcyjnie przedstawione, no i przede wszystkim scenariusz bazuje na bestsellerowej powieści. I choć całej trylogii Millenium nie znam to zaznaczę, że oceniam tu sam film, a nie adaptację. I właśnie to jeden z moich ulubionych filmów, bo urzeka mnie swym klimatem i inteligencją narracji. 10/10 PS. Ciekawe czy kiedyś doczekamy się kontynuacji w tym samym składzie??? RE: Dziewczyna z tatuażem (2011) - mk1976 - 14-05-2015 Książke warto przeczytać. A widziałeś szwedzką wersję trylogii? Moim zdaniem lepsza od amerykańskiej RE: Dziewczyna z tatuażem (2011) - Ula87 - 14-05-2015 Takze uwazam ten film za absolutna perelke. Juz jakis czas minal od seansu, ale pewne obrazy wciaz sa w mojej pamieci. Fincher to jeden z moich ulubionych tworcow, i obok Scorsese oraz Polanskiego, stoi on na czele absolutnej swietej trojce wspolczesnego kina (moje swietej trojcy). Niektorzy pewnie stwierdza, ze to malo ambitni tworcy, bo przeciez sa inni geniusze ekranu, ale jak wiadomo wszystko jest rzecza gustu. A sama Dziewczyna z tatuazem? To swietne kino, w stylu Finchera, podobne troche klimatem do Siedem oraz Azylu. Seans koniecznie trzeba powtorzyc, bo to nie jest film na jeden raz. 10/10 Ps: widze Faccalto, ze lubujemy sie w podobnych filmach. RE: Dziewczyna z tatuażem (2011) - Regis - 15-05-2015 Zgodzę się że jeśli chodzi o realizację, klimat, muzykę i aktorów jest super. Jednak jeśli ktoś czytał książkę to jednak ekranizacja jest mocno spłaszczona, uproszczona, pozbawiona głębi bohaterów oraz rysu społeczeństwa. Jak dla mnie napięcie w filmie jest dużo gorsze niż w książce. Oczywiście film jest niezły, ale książka jest genialna. Dlatego mimo że jest to dobry film to oceniam go jedynie na 6.5/10 - niestety za zmarnowany potencjał. RE: Dziewczyna z tatuażem (2011) - faccalto - 15-05-2015 (14-05-2015, 15:38)mk1976 napisał(a): Książke warto przeczytać. A widziałeś szwedzką wersję trylogii? Moim zdaniem lepsza od amerykańskiej Nie widziałem, ale słyszałem już głosy, że niezła więc chyba trzeba nadrobić braki ![]() (14-05-2015, 19:02)Ula87 napisał(a): Ps: widze Faccalto, ze lubujemy sie w podobnych filmach. Właśnie też to zauważyłem na podstawie kilku postów. Ciekawe jak dalej będziemy zgodni w ocenach
RE: Dziewczyna z tatuażem (2011) - Mierzwiak - 15-05-2015 (15-05-2015, 08:30)faccalto napisał(a): Nie widziałem, ale słyszałem już głosy, że niezła więc chyba trzeba nadrobić brakiDziewczynę z tatuażem jak najbardziej warto, i przy wielu aspektach tego filmu można się spierać nad wyższością wersji szwedzkiej nad amerykańską, ale już druga i trzecia część to słabizna niesamowita, w której zawodzi przede wszystkim kiepska fabuła. RE: Dziewczyna z tatuażem (2011) - Kapitan_kusiak - 15-05-2015 (14-05-2015, 11:38)faccalto napisał(a): PS. Ciekawe czy kiedyś doczekamy się kontynuacji w tym samym składzie??? Toć przecież mają być jeszcze 2 części. Jedna już zapowiedziana na Filmwebie http://www.filmweb.pl/film/The+Girl+Who+Played+with+Fire-2014-643865 RE: Dziewczyna z tatuażem (2011) - Mierzwiak - 15-05-2015 Dodanie filmu do bazy przez ciebie lub mnie nie oznacza jego powstania. Przecież to już niemal pewne, że kontynuacje nie powstaną. RE: Dziewczyna z tatuażem (2011) - faccalto - 15-05-2015 Dokładnie. Najwyraźniej Sony nie planuje kontynuacji, bo sprawa się przeciąga, a takie info to tylko plotki. RE: Dziewczyna z tatuażem (2011) - Haqu - 15-05-2015 Była mowa, że Sony nie chce wykładać pieniędzy a Craig chciał podniesienia dodatkowo gaży także nici z projektu. Poczekamy sobie na kolejnego reboota za X lat, chyba że wypuszczenie kolejnej części książkowej sagi troche ruszy temat |