Obcy - seria - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Obcy - seria (/watek-obcy-seria) |
RE: Obcy - seria - Mefisto - 17-03-2024 Przyjdzie, obejrzę i najwyżej sprzedam jak mi wypali oczy - tyle z całego problemu RE: Obcy - seria - sebas - 17-03-2024 @Gieferg Ten kadr (73) to powód by, delikatnie rzecz ujmując, powątpiewać, że przeprowadzono jakąkolwiek kontrolę jakości produktu końcowego. Zrobić takie artefakty kompresji przy HEVC, to trzeba się sporo postarać. Jak dla mnie to Aliens na UHD, z uwagi na to co widać na zrzutach ekranu, jest póki co poza planami zakupowymi. Tak, wiem w ruchu to oczywiście inaczej będzie wyglądać, ale sorry, jeżeli takie kwiatki widzę na screenach, to z doświadczenia przypuszczam, że "w ruchu" wiele lepiej nie będzie. Nie widzę istotnego postępu nad BD. Blu-ray jest spoko, więc na razie nie ma jak dla mnie opcji UHD. Co innego The Abyss i True Lies. Szczególnie ten pierwszy, na zrzutach jest dla mnie jak najbardziej akceptowalny i to opcja mieć ten film w jakimkolwiek HD lub nieanamorficzne DVD. posobnie True Lies. Aliensy natomiast wyglądają na najgorzej przygotowany produkt, z całej czwórki "cameronowych" filmów na UHD. @gumbas To narzekanie na Aliens to nie jest wybrzydzanie. Nie potrzebuję, żeby ktoś mi dogadzał, tylko żeby za te 30 ojro zaoferował coś, co jest chociaż przyzwoitej jakości. Skoro inni nawet pomniejsi wydawcy potrafią porządnie przygotować UHD filmu z lat 80-tych, to dlaczego mam tego nie wymagać od Disneja i "perfekcjonisty" Camerona? Popatrz jak wygląda "Leviathan" od Kino Lorber. Podobna kolorystyka, rok produkcji 1989. Do skanu użyli interpozytywu. Jak widać da się. Tutaj natomiast mamy coś, co wygląda na zrobione po taniości, od niechcenia. Skoro Pan Cameron nie lubi już tego filmu, to dlaczego "mści" się na nim w ten sposób (a właściwie na widzach/klientach)? To jest po prostu niepoważne. Wydania UHD utrzymują obecnie pewien średni poziom. Oczywiście, zdarzają się wybitne, jak i mocno przeciętne. To co widzimy w Aliens, to chyba jakieś nowe minium. To przebija wszelkie wpadki StudioCanal z kolorkami i artefaktami kompresji (patrz Total Recall). (17-03-2024, 14:33)Mefisto napisał(a): Przyjdzie, obejrzę i najwyżej sprzedam jak mi wypali oczy - tyle z całego problemuMożna i tak. Ewentualnie w mega promocji, żeby Atmosika wyłuskać i dodać do BD. RE: Obcy - seria - misfit - 17-03-2024 (17-03-2024, 14:36)sebas napisał(a): Tutaj natomiast mamy coś, co wygląda na zrobione po taniości, od niechcenia. Skoro Pan Cameron nie lubi już tego filmu, to dlaczego "mści" się na nim w ten sposób Wydaje mi się, że znam odpowiedź na pytanie dlaczego po prostu nie wykonano nowego skanu negatywu - wymusiłoby to potrzebę wykonania korekcji barwnej od początku. Przy napiętym grafiku Camerona oznaczałoby to, że na jej wykonanie trzeba byłoby czekać mniej więcej tyle co na Abyss i True Lies, czyli z 10 lat, jak nie więcej Z tego powodu wyniknął pomysł - weźmy tego kilkunastoletniego mastera 2K, przepuśćmy go przez AI maszynkę, ludziska i tak w przeważającej większości będą zadowoleni. RE: Obcy - seria - Mierzwiak - 17-03-2024 O ile w przypadku Titanica i The Abyss zastosowana obróbka się broni, bo jednak źródło w natywnym 4K i drobniejsze ziarno już same w sobie stanowią ułatwienie (abstrahując od tego, że skoro mamy natywne 4K to używanie na tym jakichkolwiek narzędzi, odziarniania i ulepszczaczy to zwykły idiotyzm) tak jednak 2K i spore ziarno w przypadku Aliens zaowocowały katastrofą, bo algorytm musiał zgadywać masę detali, stąd takie kwiatki jak krzywe zęby Weaver i jedynka nachodząca jedna na drugą: Co do fejk HDR, to mylisz się misfit, bo to nie kwestia "mastera SDR" (tak jakby inne filmy nie trafiały na UHD z istniejących DI starszych niż wydanie BD Aliens i które w HDR miały mnóstwo nowych detali odzyskanych w jasnych partiach obrazu) tylko podejścia Camerona: wersje "HDR" jego filmów stanowią 1:1 odzwierciedlenie tego, jak wyglądają w SDR. Oczywiście realnie dostajemy i tak miły dla oka kontrast, a co za tym idzie szerszą rozpiętość tonalną, ale nie w takim sensie w jakim odbywa się to zazwyczaj. RE: Obcy - seria - misfit - 17-03-2024 Więc pozostaniemy przy swoim zdaniu - dla mnie Aliens i przy okazji też Titanic, to klasyczne fake HDR. RE: Obcy - seria - Mierzwiak - 17-03-2024 A czy napisałem inaczej? To fejk HDR ale nie z powodu który podałeś. RE: Obcy - seria - misfit - 17-03-2024 Powód jest mało istotny, koniec końców liczy się efekt końcowy Napisałeś: (17-03-2024, 15:04)Mierzwiak napisał(a): Oczywiście realnie dostajemy i tak miły dla oka kontrast, a co za tym idzie szerszą rozpiętość tonalną, ale nie w takim sensie w jakim odbywa się to zazwyczaj. Nie wiem, może coś źle zrozumiałem, ale ja nie doświadczyłem szerszej rozpiętości tonalnej, ani w Aliens, ani w Titanicu. Może coś przeoczyłem, więc rzuć jakąś konkretną sceną i przyjrzę się niej w wolnej chwili. RE: Obcy - seria - Mierzwiak - 17-03-2024 To rozpiętość tonalna sięgająca 200 nitów nie jest szersza niż na BD? Tak, powód jest mało istotny dlatego PRZYZNAŁEM że to fejk HDR, nie wiem z czym teraz tu walczysz i po co. RE: Obcy - seria - djgromo - 17-03-2024 Płyta Blu-Ray z wydania 4K to nowy transfer czy stare wydanie? RE: Obcy - seria - Danus - 17-03-2024 (17-03-2024, 13:55)Gieferg napisał(a): PS. Czekam aż wjedzie danus, żeby zameldować, że u niego wszystko wygląda super (jak zawsze z Terminatorem 2 włącznie). Nie, wystarczy, ze wpada Gieferg i w swoim stylu ocenia, ze gowno na podstawie statycznych scrennow na jakims monitorku. Ja poczekam, az przyjdzie to wydanie, ocenie na zywo w ruchu. Titanic tez mial wygladac jak gowno, a wyglada super. |