Filmozercy.com | Forum
Obcy - seria - Wersja do druku

+- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com)
+-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd)
+--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy)
+--- Wątek: Obcy - seria (/watek-obcy-seria)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49

RE: Obcy - seria - Mierzwiak - 20-03-2024

RE: Obcy - seria - Gieferg - 21-03-2024

Jakich byś nie przedstawił argumentów, ci którym znaczek 4K UHD na pudełku robi wodę z mózgu i tak będą tam widzieć masę nowych detali i wspaniały HDR, jak gostek z videorecenzji na poprzedniej stronie :]

Za zbrodnie dokonaną na tym filmie powinni Camerona przeciągać gołą dupą po nieheblowanej desce.

RE: Obcy - seria - ILSA FAUST - 21-03-2024

(21-03-2024, 17:56)JVC 4K napisał(a):  To lepiej w ogóle nie kupować jak zakładasz z góry że za chwilę sprzedasz ze stratą. Nie wystarczy Ci jakość BD z certyfikatem THX musisz mieć 4K, a zapomniałem ty nie masz projektora JVC więc na telewizorkach BD wygląda słabo, to się zgadza.

Przeniosłem dyskusję nt. wydania do wątku Obcy - dyskusja o wydaniach fizycznych. Inaczej znowu Ciebie zbanują za off-topy. Swoją drogą prośba do Adminów - wątki Obcy podobnie się nazywają - dopisek by się przydał typu Obcy seria - "dyskusja o filmie" oraz Obcy seria - "wydania fizyczne". Im bliżej premiery do Alien Romulvs tym będzie większy bałagan w obu wątkach, bo po zwiastunie ludziska na forum się napalili.

JVC 4K odpowiadając na Twoje pytanie ws. wersji 4K Aliens:
te dyskusje nt. 6 packa Camerona w 4K doprowadziły do finału, że i tak nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy postawili oba Avatary oraz Titanica na półce, w tym ILSA FAUST. Także the Abbys 4K stanie u wszystkich na półce bo mając sprzęt 4K czystą głupotą jest oglądanie tak ważnego filmu na DVD chyba, że ktoś nie wie co to jest Dolby Vision albo nie ma sprzętu 4K to będzie dalej narzekać broniąc DVD ale raczej nie ma prawa głosu w tym zakresie w takim razie - więc wyjścia nikt nie ma za bardzo, na razie pre-ordeer z USA the Abbys się opóźnia z wysyłką.
Na polu bitwy pozostały 2 ostatnie Camerony: Aliens i True Lies. True Lies dla mnie jest filmem, który ze względu na Arniego stanie na półce tak czy inaczej ale ze względu na brzydką jak facet Lee Curtis to jakaś końcówka filmów z Arnim w rankingu a mam ich całkiem sporo (wszystkie godne uwagi) - więc zakup za pół roku w promce gdzieś w Hiszpanii pewnie za 10-15 euro.
Co do Aliens - film jest dla mnie na tyle ważny - to drugi po Blade Runner Scotta najlepszy film XX wieku jak dla mnie i bardzo mnie ciekawi drugi seans w 4K tuż po seansie w 2K. Nie zakładam z góry że pójdzie do sprzedania ze stratą - raczej się nastawiam, że obie wersje 2K i 4K pozostaną w kolekcji.
Dlaczego?
Nawet jeśli potwierdzą się te wszystkie negatywne opinie na podstawie screenów statycznych to całkiem inny może być odbiór tego filmu w ruchu na moich OLED-ach. Po drugie bardzo mnie ciekawi jakie detale doda AI do filmu a Dolby Atmos zrobi dużo dobrego z soundtrackiem, który dla mnie jest równie ważny jak film (posiadam w kolekcji vinyl wypełniony krwią Xenomorpha). Po trzecie na moim SONY OLED 83" oraz na przetwornikach/prockach i kolejnym AI wbudowanych w TV oraz projekcji z oppo 203 może się okazać, że "organoleptycznie" wersja 4K będzie świetną alternatywną wersją do klasyka na blu ray 2K. Po czwarte nie miałem czasu na czytanie specyfikacji ale chyba dojdą nowe materiały dodatkowe na trzecim dysku, co dla mnie jest równie ważne, bo często dla samych dodatków kupuję inne wydania tego samego filmu nawet za więcej niż 25-30 EUR jak ten Aliens.
Na promkę nie będę czekać bo niedługo zaczynam maraton Alien-Predator i lecę po kolei...tak aby do premiery Romulvsa być gotowym w pełni na nowe polowanie na ludzkie mięso.
Teraz zaczynam maraton wszystkich Mad-Max-ów 1-4 w 4K oraz chrome do fury road w 2K na deser przed premierą Anki Furiosy Joy. Potem maraton Alien - akurat wyjdzie Aliens 4K do tego czasu.
Także z przyjemnością wydam 25-30 EURO na ALIENS 4K aby się przekonać samemu "co nowego" jest w Aliens, nawet jeśli to jest wytwór AI. Jak będzie całkiem fatalnie to po prostu sprzedam wybrane dyski i zostawię w kolekcji dysk bonusowy. Wydawanie ostatecznych opinii o tym wydaniu to jak wydanie negatywnej oceny dla filmu na postawie zwiastuna - nie uwierzę jak nie zobaczę, a że jestem niewierzący to muszę to sam zobaczyć i się przerazić sam tym "fatalnym" wydaniem - na ten moment liczę na nową wersję alternatywną ALIENS w Dolby Vision oraz nowe dodatki - jaram się nawet jak jarzeniówka.
Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby jako wolny człowiek mając wolny wybór, który kupuje o wiele mniej ważne filmy, aby nie kupić Aliens 4K, stać mnie na to i tyle. Ale ciekawość jak wyjdzie ten Aliens 4K na moim sprzęcie 4K/OLED jest większa i wyceniam ją nawet do 50 EURO za ten film, gdyby była taka sytuacja aby trzeba było wydać - bo jak się wyprzeda to tyle trzeba będzie wydać.
To już większą głupotą dla mnie jest wydanie 10-15 EURO na zakup True Lies tylko po to aby się 3-4 razy pośmiać na "onelinerach" Arniego i zamykać oczy jak Lee Curtis zacznie się rozbierać (muszę mieć dwie miski - jedną na popkorn, drugą na wymioty - ważne aby nie pomylić misek), ale dla Arniego to mogę zrobić.

RE: Obcy - seria - JVC 4K - 21-03-2024

(21-03-2024, 20:21)ILSA FAUST napisał(a):  
(21-03-2024, 17:56)JVC 4K napisał(a):  To lepiej w ogóle nie kupować jak zakładasz z góry że za chwilę sprzedasz ze stratą. Nie wystarczy Ci jakość BD z certyfikatem THX musisz mieć 4K, a zapomniałem ty nie masz projektora JVC więc na telewizorkach BD wygląda słabo, to się zgadza.

Przeniosłem dyskusję nt. wydania do wątku Obcy - dyskusja o wydaniach fizycznych. Inaczej znowu Ciebie zbanują za off-topy. Swoją drogą prośba do Adminów - wątki Obcy podobnie się nazywają - dopisek by się przydał typu Obcy seria - "dyskusja o filmie" oraz Obcy seria - "wydania fizyczne". Im bliżej premiery do Alien Romulvs tym będzie większy bałagan w obu wątkach, bo po zwiastunie ludziska na forum się napalili.

JVC 4K odpowiadając na Twoje pytanie ws. wersji 4K Aliens:
te dyskusje nt. 6 packa Camerona w 4K doprowadziły do finału, że i tak nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy postawili oba Avatary oraz Titanica na półce, w tym ILSA FAUST. Także the Abbys 4K stanie u wszystkich na półce bo mając sprzęt 4K czystą głupotą jest oglądanie tak ważnego filmu na DVD chyba, że ktoś nie wie co to jest Dolby Vision albo nie ma sprzętu 4K to będzie dalej narzekać broniąc DVD ale raczej nie ma prawa głosu w tym zakresie w takim razie - więc wyjścia nikt nie ma za bardzo, na razie pre-ordeer z USA the Abbys się opóźnia z wysyłką.
Na polu bitwy pozostały 2 ostatnie Camerony: Aliens i True Lies. True Lies dla mnie jest filmem, który ze względu na Arniego stanie na półce tak czy inaczej ale ze względu na brzydką jak facet Lee Curtis to jakaś końcówka filmów z Arnim w rankingu a mam ich całkiem sporo (wszystkie godne uwagi) - więc zakup za pół roku w promce gdzieś w Hiszpanii pewnie za 10-15 euro.
Co do Aliens - film jest dla mnie na tyle ważny - to drugi po Blade Runner Scotta najlepszy film XX wieku jak dla mnie i bardzo mnie ciekawi drugi seans w 4K tuż po seansie w 2K. Nie zakładam z góry że pójdzie do sprzedania ze stratą - raczej się nastawiam, że obie wersje 2K i 4K pozostaną w kolekcji.
Dlaczego?
Nawet jeśli potwierdzą się te wszystkie negatywne opinie na podstawie screenów statycznych to całkiem inny może być odbiór tego filmu w ruchu na moich OLED-ach. Po drugie bardzo mnie ciekawi jakie detale doda AI do filmu a Dolby Vision zrobi dużo dobrego z soundtrackiem, który dla mnie jest równie ważny jak film (posiadam w kolekcji vinyl wypełniony krwią Xenomorpha). Po trzecie na moim SONY OLED 83" oraz na przetwornikach/prockach i kolejnym AI wbudowanych w TV oraz projekcji z oppo 203 może się okazać, że "organoleptycznie" wersja 4K będzie świetną alternatywną wersją do klasyka na blu ray 2K. Po czwarte nie miałem czasu na czytanie specyfikacji ale chyba dojdą nowe materiały dodatkowe na trzecim dysku, co dla mnie jest równie ważne, bo często dla samych dodatków kupuję inne wydania tego samego filmu nawet za więcej niż 25-30 EUR jak ten Aliens.
Na promkę nie będę czekać bo niedługo zaczynam maraton Alien-Predator i lecę po kolei...tak aby do premiery Romulvsa być gotowym w pełni na nowe polowanie na ludzkie mięso.
Teraz zaczynam maraton wszystkich Mad-Max-ów 1-4 w 4K oraz chrome do fury road w 2K na deser przed premierą Anki Furiosy Joy. Potem maraton Alien - akurat wyjdzie Aliens 4K do tego czasu.
Także z przyjemnością wydam 25-30 EURO na ALIENS 4K aby się przekonać samemu "co nowego" jest w Aliens, nawet jeśli to jest wytwór AI. Jak będzie całkiem fatalnie to po prostu sprzedam wybrane dyski i zostawię w kolekcji dysk bonusowy. Wydawanie ostatecznych opinii o tym wydaniu to jak wydanie negatywnej oceny dla filmu na postawie zwiastuna - nie uwierzę jak nie zobaczę, a że jestem niewierzący to muszę to sam zobaczyć i się przerazić sam tym "fatalnym" wydaniem - na ten moment liczę na nową wersję alternatywną ALIENS w Dolby Vision oraz nowe dodatki - jaram się nawet jak jarzeniówka.
Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby jako wolny człowiek mając wolny wybór, który kupuje o wiele mniej ważne filmy, aby nie kupić Aliens 4K, stać mnie na to i tyle. Ale ciekawość jak wyjdzie ten Aliens 4K na moim sprzęcie 4K/OLED jest większa i wyceniam ją nawet do 50 EURO za ten film, gdyby była taka sytuacja aby trzeba było wydać - bo jak się wyprzeda to tyle trzeba będzie wydać.
To już większą głupotą dla mnie jest wydanie 10-15 EURO na zakup True Lies tylko po to aby się 3-4 razy pośmiać na "onelinerach" Arniego i zamykać oczy jak Lee Curtis zacznie się rozbierać (muszę mieć dwie miski - jedną na popkorn, drugą na wymioty - ważne aby nie pomylić misek), ale dla Arniego to mogę zrobić.

Sony OLED, a wiesz że kupują panele od LG, LG jest lepsze dla OLED, ewentualnie Panasonic OLED.
Aż dziw mnie bierze że masz taki dobry wyświetlacz i Aliens na BD wygląda u Ciebie słabo, u mnie tak nie jest.

RE: Obcy - seria - Gieferg - 21-03-2024

Po jaką cholerę cytujesz post bezpośrednio nad twoim?

RE: Obcy - seria - JVC 4K - 21-03-2024

Dobrze już nie będę tego robił, wiedziałem że udzielasz się na AVP Galaxy,

Co do filmu kupię Blu-ray a może 4K BD jak wyjdzie Alien Romulus od Fede Alvareza. Ale drugi raz nie wydam kasy na ten produkt który już posiadam tzn, chodziło mi o dzieło Camerona z 86r.

(21-03-2024, 21:48)JVC 4K napisał(a):  Sony OLED, a wiesz że kupują panele od LG, LG jest lepsze dla OLED, ewentualnie Panasonic OLED.
Aż dziw mnie bierze że masz taki dobry wyświetlacz i Aliens na BD wygląda u Ciebie słabo, u mnie tak nie jest.

JVC 4K - staraj się cytować wybrane fragmenty, wystarczy zaznaczyć konkretne zdanie, ok?

Tak wiem, że SONY kupuje panele od LG ale mają świetne procesory Smile Mam zaufanie do marki SONY od czasu zakupu pierwszej elektroniki 40 lat temu i tak już mi zostało. Mam zaufanie do japończyków większe niż do koreańczyków, bo Japończycy z koreańską matrycą robią lepszy produkt, który się nie psuje. Także mój samochód to Japóńczyk. A Japonki to najładniejsze kobiety na świecie, więc co mam zrobić? Mam jakiś wybór?
A poza tym mam świetne rabaty, przedłużone gwarancje i cash backi u chłopaków w SONY, więc nie mam serca odmówić im dalszej współpracy. Pomijając fakt, że jestem cholernie zadowolony z jakości obrazu i tych czerni...czarnych czerni.
Nie przekonasz mnie nigdy do proja - this is not my cup of tee.
Wracając do tematu wydania fizycznego, nigdy nie powiedziałem że Aliens na blu-ray wygląda słabo, wygląda bardzo dobrze na moim OLED, po prostu moja ciekawość jest większa, jak wygląda Aliens 4K w Dolby Vision oraz przy lepszej szczegółowości obrazu oraz co to AI dodało do filmu.
Po prostu liczę raczej na alternatywną wersję filmu Aliens.
Nie jestem "techniczny", raczej do filmów podchodzę "uczuciowo" i jeśli jest to ważny film i pojawia się wersja 4K to wchodzę w ciemno a jak jest nagonka jak w przypadku Aliens oraz inne Camerony to nie wypowiadam się póki nie obejrzę. Lubię ziarno, także średnio-ziarniste, ale Dolby Atmos lubię bardziej jeśli soundtracki są dla mnie interesujące. Najczęściej mam w kolekcji obie wersje 4K oraz 2K bo uwielbiam materiały dodatkowe, które najczęściej są na dysku 2K, więc mam pełny wybór co obejrzeć.
w przypadku Aliens mamy do czynienia z dziełem wybitnym, więc podążam za króliczą łapką.
---Follow the white rabbit---

RE: Obcy - seria - misfit - 21-03-2024

(21-03-2024, 20:21)ILSA FAUST napisał(a):  Dolby Vision zrobi dużo dobrego z soundtrackiem

(21-03-2024, 22:16)ILSA FAUST napisał(a):  Dolby Vision lubię bardziej jeśli soundtracki są dla mnie interesujące

Radzę najpierw przeczytać dwa razy swojego posta, zanim naciśnie się przycisk "odpowiedz".

(21-03-2024, 22:56)misfit napisał(a):  Radzę najpierw przeczytać dwa razy swojego posta, zanim naciśnie się przycisk "odpowiedz".

Misfit, poprawione na Dolby Atmos Smile

Dolby Vision wraz z Dolby Atmos to idealne połączenie dla mnie i zawsze jakość obrazu i dźwięku mnie wywala z kanapy. Nie jestem tak mocno "techniczny" ale jak rozumiem to jakieś połączenie w metadanych wypracowane w Dolby LAB? w każdym bądź razie działa na mnie lepiej niż "zwykły" HDR czy podrasowany HDR10.

RE: Obcy - seria - Mierzwiak - 21-03-2024

Nie ma żadnego połączenia między obrazem i dźwiękiem.