![]() |
|
Oldboy / Oldeuboi - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: Wydania Blu-ray i DVD (https://forum.filmozercy.com/dzial-wydania-blu-ray-i-dvd) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy) +--- Wątek: Oldboy / Oldeuboi (/watek-oldboy-oldeuboi) |
Oldboy / Oldeuboi - misfit - 11-08-2016 W Polsce Oldboy Park Chan-wooka został wydany tylko na DVD i mało prawdopodobne aby coś w tym względzie się zmieniło. Zagranicą Oldboy na BD zadebiutował w 2007r. (szczegóły dotychczasowych wydań) jednak w żadnym z dotychczasowych wydań obraz szału nie robił. Może się to jednak zmienić. Pisałem jakiś czas temu o remasterze Oldboya na BD w wątku o remasterach. W końcu jakieś konkrety - pre-order wielokrotnie przesuwanego wydania koreańskiego w końcu rusza 16 sierpnia na http://www.plainarchive.com. Steelbook z kolei będzie można zamawiać w przyszłym miesiącu. Tak się będą prezentowały oba wydania: Na facebooku można zobaczyć więcej zdjęć. Niemiecki wydawca Capelight również zapowiedział wydanie remastera Oldboya w okolicach tej jesieni. Remaster spodziewany jest też w Hiszpanii. Szczegóły zremasterowanego koreańskiego wydania Keepcase: Cytat:Oldboy + Old Days 2-Disc Keepcase Edition - Information + Specifications RE: Oldboy / Oldeuboi - misfit - 23-06-2017 Porównanie koreańskiego remastera do starszego kanadyjskiego wydania BD. Koreańczyk jest nie na moją kieszeń, tymczasem o niemieckim i hiszpańskim wydaniu ani widu ani słychu. EDIT: Update na dzień dzisiejszy wygląda tak: W kwietniu w Hiszpanii wyszedł zremasterowany Oldboy w wydaniu dwupłytowym. Niestety brak angielskich napisów, poza tym z AR coś im nie wyszło, zamiast 2.35:1 jest 2.20:1 z nieco poucinanym obrazem po bokach. W Niemczech z kolei zremasterowany Oldboy zawita pod koniec sierpnia w trzech wydaniach do wyboru do koloru. Zapowiadane są też angielskie napisy - mam nadzieję, że również we wszystkich dodatkach. ![]() Od lewej: - Oldboy Collector's Limited Edition (2 BD, 1 DVD, 1 CD). - Oldboy Steelbook (2 BD). - Oldboy Ultimate Collectors Edition (3 BD, 1 DVD, 1 CD) - względem "zwykłej" kolecjonerki dodatkowo dokument "Old Days" oraz 208 stronicowa manga "Old Boy". RE: Oldboy / Oldeuboi - Kirek - 23-06-2017 Podoba Ci się ten remaster od Plain Archive? Kontrast jest lepszy, kolory żywsze i całościowo pewnie wypada lepiej ale w ciemnych scenach ten szum mi się nie podoba i bardziej podchodzi mi to co widać na wydaniu kanadyjskim (np. kadr 9 i wycinek na drzwi). Możliwe, że na ruchomym obrazie inaczej się to odbiera ![]() Ja film posiadam na DVD w wydaniu 'Trylogia zemsty' od Gutek Film (Szczegóły po kliknięciu w okładkę wydania) Obraz w nim też nie należy do najlepszych i w ciemnych scenach (choć mam wrażenie, że nie wszystkich) wszystko wydaje się takie poszarzałe bez kontrastu, pierwsze skojarzenie to jakby to była kopia nagrywana w kinie .Wydanie to niestety posiada również wady na płycie z dodatkami. a) brak synchronizacji napisów w dodatku 'Jak powstał film Oldboy', są mocno opóźnione przez co ogląda się go fatalnie b) zamiast zwiastuna 'Pan zemsta' znajduje się zwiastun 'Opowieść o dwóch siostrach' RE: Oldboy / Oldeuboi - misfit - 24-06-2017 Czy mi się podoba ten koreańczyk ? Tak na 3 z plusem na tyle na ile można to ocenić po screenach. Kontrast i kolorki bez dwóch zdań są lepsze w tym remasterze i to robi największą różnicę względem starego transferu. Gdzieniegdzie jest wyraźnie ostrzej, więcej jest też informacji w kadrze (screeny 11-16 - nie pamiętam już bo dawno Oldboya nie widziałem, ale to chyba końcowa część filmu ?). Ziarnem bym się z kolei przejmował gdyby go tam nie było to w końcu 35mm, ale trzeba by to zobaczyć w ruchu, wygląda mi na to, że jest ono trochę skompresowane pomimo stosunkowo wysokiego bitrate dla obrazu - na pewno David Mackenzie by tutaj więcej wyciągnął ze źródła ![]() To co budzi natomiast moje największe zastrzeżenia w tym koreańczyku to black crush - widać to szczególnie na screenie 2, ale nie tylko, w związku z czym jest mniej zapisanych detali w ciemnych partiach obrazu względem wydania kanadyjskiego - staje się to tym bardziej ewidentne po rozjaśnieniu obrazu. Ciekawe jak pod tym względem będzie się prezentować niemieckie wydanie - trzeba poczekać jeszcze 2 miesiące na odpowiedź. RE: Oldboy / Oldeuboi - misfit - 29-08-2017 Przyszło do mnie te niemieckie wydanie, a konkretnie digibook. Normalnie kosztuje ono 23 EUR, ale dokupiłem jeszcze dwa inne filmy i załapałem się na rabacik -10 EUR. Obraz: 2.35:1, MPEG-4 AVC - ~34Mb. Dźwięk: koreański i niemiecki DTS-HD MA 5.1 + 3 komentarze audio. Napisy: angielskie i niemieckie. Tak jak zapowiadali jest to ten sam remaster, który pod koniec zeszłego roku wydał w Korei Plain Archive, z tą różnicą, że w niemieckim wydaniu obraz jest troszeczkę ciemniejszy oraz ziarno wygląda na mniej skompresowane. Miejscami ziarno jest dość sporych rozmiarów, tak więc jak ktoś jest na nie uczulony to będzie mieć problem ![]() Ogólnie rzecz biorąc daleko temu remasterowi do ideału, jego największą bolączką są obecne gdzieniegdzie przepały oraz black crush (to samo jest w koreańskim wydaniu), ale tak czy siak jest to IMO zdecydowanie najlepsza wersja tego filmu. I to się pewnie nieprędko zmieni. Na bonusowej płycie BD znajduje się kilka godzin dodatków, wszystkie w jakości SD i bez angielskich napisów. Komentarze audio również są pozbawione angielskiego tłumaczenia. Płyta DVD z filmem również pochodzi z remastera i też posiada angielskie napisy. Książeczka jest 24-stronicowa i po niemiecku i sprawia wrażenie jakby kwestią czasu było zanim odczepi się od podstawy. Steelbooka nie brałem pod uwagę bo zależało mi na płycie CD z tym rewelacyjnym soundtrackiem.
RE: Oldboy / Oldeuboi - MovieShelter - 21-11-2018 4 Odmiany Odlboya: ![]() Oldboy - koreański premium steelbook w full slipie od Plain Archive. Zapraszam na unboxing ---> Tutaj ![]() Oldboy - koreańska wersja DVD. Najlepsze wydanie...ale niestety nie Full HD. Zapraszam na unboxing ---> Tutaj Oldboy - niemieckie wydane ze wspomniany wcześniej Digibookiem. Zapraszam na unboxing ---> Tutaj ![]() Trylogia zemsty - w oldboy-skim boxie. DVD z UK. Zapraszam na unboxing ---> Tutaj
RE: Oldboy / Oldeuboi - Ethan - 21-11-2018 Ta trylogia zemsty jest genialna. Jednak to Pan Zemsta jest z tej trójki najlepszy, a scena masturbacji to filmowy kanon. Jest box na blu? RE: Oldboy / Oldeuboi - MovieShelter - 21-11-2018 (21-11-2018, 00:37)Ethan napisał(a): Ta trylogia zemsty jest genialna. Jednak to Pan Zemsta jest z tej trójki najlepszy, a scena masturbacji to filmowy kanon. Jest box na blu? Trylogia nie wychodzila na blu w tego typu boxie
RE: Oldboy / Oldeuboi - misfit - 30-07-2019 W innym wątku już była o tym mowa, ale Oldboy zostanie wydany przez Arrow 23 września zarówno w dwupłytowym amaray jak i 4-płytowej kolekcjonerce, w której znajduje się również Pan Zemsta i Pani Zemsta. Poza tym na niemieckim amazonie pojawiło się właśnie wydanie UHD od Capelight z datą premiery 22 listopada tego roku. To chyba będzie steelbook. Więcej o tym wydaniu - https://bluray-disc.de/blu-ray-news/filme/129152-koreanischer_kultfilm_oldboy_ab_22_november_2019_in_4k_als_limitierte_steelbookedition Mnie interesuje przede wszystkim czy w którymś z tych wydań będzie nowszy transfer od tego niedawnego remastera, który wyszedł w 2016r. w Korei i w 2017r. w Niemczech. Na 100% przekonamy się wkrótce. RE: Oldboy / Oldeuboi - Ethan - 30-07-2019 szkoda, że dopiero kilka dni temu skumałem, że w kolekcjonerce ma być cała trylogia a tu sold out ((
|