![]() |
|
Arrival - Nowy Początek (2016) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Arrival - Nowy Początek (2016) (/watek-arrival-nowy-poczatek-2016) |
Arrival - Nowy Początek (2016) - shaman72 - 12-11-2016 Reżyserem filmu jest Denis Villeneuve (Labirynt, Sicario). Obraz powstał w oparciu o powieść Teda Chianga pt. Historia twojego życia, która została wydana w 1998 roku. Scenariusz produkcji sporządził Eric Heisserer (Coś (2011)). Kiedy tajemnicze statki kosmiczne lądują na Ziemi, elitarny zespół – dowodzony przez doświadczoną językoznawczynię, Louise Banks (Amy Adams) – zostaje powołany w celu przeprowadzenia zwiadu. Ponieważ ludzkość balansuje na krawędzi kolejnej wojny światowej, rzeczona bohaterka wraz z oddaną w jej ręce ekipą podejmuje nierówną walkę z czasem, której stawką są odpowiedzi. Postawiona pod ścianą Banks nie zawaha się więc wykorzystać każdą z nadarzających się szans, aby je uzyskać, włączając w to zagrożenie swojego życia, jak i istnienie ludzkości. Główne role grają Amy Adams oraz Jeremy Renner. Trailer: Dzisiaj wybieram się na "Arrival" do kina.Generalnie pierwsze wrażenia i opinie kino maniaków są pozytywne. Czyżby wyrósł konkurent "Oblivion" ?? Zobaczymy. Z zajawek filmowych, wygląda smakowicie
RE: Arrival - Nowy Początek (2016) - Kapitan_kusiak - 12-11-2016 Też słyszałem, że zbiera pozytywne recenzje. Jednocześnie Ci sami recenzenci wychwalali "Interstellar", więc jeżeli o mnie chodzi, to w tym momencie włącza mi się czerwona lampka ostrzegawcza. Mimo wszystko, zamierzam zobaczyć. RE: Arrival - Nowy Początek (2016) - shaman72 - 12-11-2016 Jestem świeżo po seansie, więc tak na szybko: Film doskonale zrobiony pod względem technicznym i dźwiękowy ( dźwieki obcych - klimat!!! ) Bardzo "surowy" i oszczędny.Taki w stylu "Exmachiny"...intelektualne SF.Główny temat - lingwistyka. Nie ma fajerwerków, wybuchów laserów i innych pierdołek - jest pokazana relacja pomiędzy bohaterami i to jest , jak gdyby motyw przewodni. Nie chcę za dużo zdradzać aby nie spojlerować Film jest świetnie zagrany, pomimo dość powolnej narracji nie ma tu zbyt wielu dłużyzn.Amy Adams rewelacyjna!! No i jest zaskakujące zakończenie. Film nie dla każdego. Wskakuje na drugie miejsce za "Interstellar", którego jednak nie przebił wg mnie.Oczywiście pozycja obowiązkowa i wskakuje na listę zakupową RE: Arrival - Nowy Początek (2016) - kew97 - 12-11-2016 Ja wybieram się do kina w najbliższym czasie. Mam nadzieję, że porównania z "Interstellar" są bezzasadne i Villeneuve zrobił naprawdę dobry i inteligentny film, a nie ckliwą, patetyczną, bełkotliwą i niezamierzenie śmieszną wydmuszkę pokroju filmu Nolana (porównywanie go do "2001: Odysei Kosmicznej" Kubricka to bluźnierstwo, a takie porównania są częste )
RE: Arrival - Nowy Początek (2016) - Gieferg - 12-11-2016 Jak dla mnie Interstellar i 2001 to ta sama kategoria: filmy, których nie widziałem i nie planuję oglądać za to Arrival chętnie obejrzę (Amy, wiadomo ), ale nie śpieszy mi się, do kina nie będę leciał.
RE: Arrival - Nowy Początek (2016) - Mierzwiak - 13-11-2016 (12-11-2016, 09:02)shaman72 napisał(a): Czyżby wyrósł konkurent "Oblivion" ??Co ma piernik do wiatraka? RE: Arrival - Nowy Początek (2016) - Użytkownik usunięty64562 - 13-11-2016 Post usunięty RE: Arrival - Nowy Początek (2016) - shaman72 - 13-11-2016 (13-11-2016, 14:47)Mierzwiak napisał(a):(12-11-2016, 09:02)shaman72 napisał(a): Czyżby wyrósł konkurent "Oblivion" ??Co ma piernik do wiatraka? Chodziło mi o jakość obrazu i dźwięku, czyli bdb.
RE: Arrival - Nowy Początek (2016) - Mierzwiak - 13-11-2016 Nie rozumiem. Nie tylko Oblivion nie jest numerem jeden wśród filmów BD jeśli chodzi o kwestie audiowizualne, to jeszcze prognozowanie konkurenta dla wydania BD filmu X przed premierą kinową? Serio? RE: Arrival - Nowy Początek (2016) - shaman72 - 13-11-2016 Nigdzie nie napisałem, że jest numerem jeden.Technicznie jest bardzo dobry i tyle. |