![]() |
|
Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Wersja do druku +- Filmozercy.com | Forum (https://forum.filmozercy.com) +-- Dział: O filmach i serialach (https://forum.filmozercy.com/dzial-o-filmach-i-serialach) +--- Dział: Filmy (https://forum.filmozercy.com/dzial-filmy--13) +--- Wątek: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) (/watek-czarownica-bajka-ludowa-z-nowej-anglii-the-witch) Strony:
1
2
|
Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - shaman72 - 25-11-2016 Nowa Anglia, rok 1630: William i Katherine prowadzą bogobojne życie wraz z piątką swych dzieci, osiedlając się na skraju nieprzebytej dziczy. Kiedy ich nowo narodzony syn znika w tajemniczych okolicznościach a plony niszczeją, członkowie rodziny zaczynają zwracać się przeciwko sobie. „The Witch” to mrożący krew w żyłach portret rodziny w okowach własnych lęków i obaw, zdanej na łaskę nieuchronnego Zła. Ponieważ zbliża się premiera na blu (12.12.2016 ) warto wspomnieć o tym bardzo dobrym imho filmie. Nie ma tutaj za dużo "flaków" i latających kończyn Jest za to świetny i ponury - klimat .Tak, klimat w tym filmie jest doskonały.Dużo robi w tym filmie wszechobecny las i atmosfera nie pewności plus muzyka.Bardzo mi się podobał i , jak dla mnie jeden z lepszych horrorów w takim klimacie z ostatnich lat. Polecam. Zakup obowiązkowy i to chyba jeden z ostatnich w tym roku. RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Monica_Geller - 25-11-2016 Kupiłam ten film w ciemno i nie żałuję. Szczerze mówiąc, nie nazwałabym go horrorem, raczej właśnie mroczną bajką; baśnią na miarę braci Grimm. Na plus na pewno obsada i przytłumione, prawie czarno białe kadry oraz symboliczne ukazanie zła. Gatunkowy rodzynek, który jednak nie jest dla każdego. Końcówka, moim zdaniem nie jest zbyt dobra, ale cały film jest fantastyczny. RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - shaman72 - 25-11-2016 Coś w tym jest, co napisałaś Faktycznie trochę bajki, okrutnej bajki nie do końca horror. Dla mnie końcówka jest ok.Film ma dobrze stopniowane napięcie z konkretnym zakończeniem.
RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Filip - 25-11-2016 Dodam tylko, że jest to też świetny film o Purytanach, doskonały w swojej atencji do historycznych detali i w bardzo ciekawy sposób rozwijający klasyczne wątki purytańskiej teologii. I końcówka wcale nie jest słabą stroną filmu! RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Monica_Geller - 26-11-2016 Napisałam tylko, że nie jest zbyt dobra. Moim zdaniem trochę nie pasuje do całej konwencji filmu. O ile reszta była utrzymana w nastroju baśni i folklorystycznych opowieści, o tyle końcówka jest trochę jakby nie z tego świata. Brakowało mi także rozwinięcia wątku tej czerwonej wiedźmy z lasu. RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - shaman72 - 27-11-2016 Mnie generalnie bardzo koniec filmu się spodobał..., zresztą takiego zakończenia, też się spodziewałem ![]() Zamówione w Empiku. Poczekam do Grudnia i obejrzę ponownie. RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Ethan - 02-05-2017 Horror kuleje, cała masa shitu, a to zdecydowanie czołówka tego gatunku. Obok równie świetnego Coś za mną chodzi. Oczywiście stoi na półce. RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Gieferg - 05-02-2021 Fajny klimat i do pewnego momentu nieźle się to ogląda, niestety im dalej w las tym gorzej (dosłownie ), a na końcu mamy wyjątkowo niezgrabny, chaotyczny i ogólnie lipny finał. Najwiekszym plusem jest to, że film przez większość czasu sprawia wrażenie całkiem niezłego i człowiek liczy na jakieś interesujące rozwiązanie - dopiero gdy film się skończył, doszedłem do wniosku że tak naprawdę była to prowadząca donikąd strata czasu.Tak czy inaczej - never again. 4/10 RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Mr.Hankey - 05-02-2021 4/10 od Gieferga, czyli można założyć mocne 8/10 dla całej reszty. RE: Czarownica: Bajka ludowa z Nowej Anglii (The Witch) - Wolfman - 05-02-2021 Możesz tak założyć. Pewnie lektor był kiepski. Ja zamówiłem 4k |