Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta

Strony (24): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 24 Dalej »

Opcje tematu
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,580
Reputacja: 716

24-04-2023, 13:00
Tymczasem, póki NAS na cała kolekcję jest w sferze planów i takim pozostanie przez najbliższe kilka lat, a miejsce na dyskach już się pokończyło m.in. na kopie zapasowe filmów z mojej kolekcji, które są już OOP (lub wkrótce nimi się staną), pytanko do zorientowanych.

Seagate Exos X18 (ST16000NM000J) będzie dobrym wyborem, czy może polecalibyście coś innego za podobne pieniążki?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,508
Reputacja: 130

24-04-2023, 19:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2023, 20:00 przez sebas.)
(24-04-2023, 13:00)misfit napisał(a):  Seagate Exos X18
Wszystko dobre, byle implementowało zapis w technologii CMR. Ja odpuściłem WD na rzecz Seagate właśnie, bo WD przestał wyraźnie zaznaczać, czy dysk zapisuje w CMR, czy SMR. Moj Seagate (sporo niższy model bo IRONWOLF) póki co, sprawuje się bez zarzutu, choć jest głośniejszy od WD-eków.

(23-04-2023, 12:49)Mefisto napisał(a):  Nie ma co kruszyć bezsensownie klawiatur o nic. Kochajmy się - jesteśmy małym gronem, nie raz sobie zresztą pomagaliśmy, więc naprawdę nie wiem o co ten jad. Z mojej strony od początku żadnego nie było.
Dzięki, to mi wystarczy. Z mojej strony również, pokój. peace, pax, czy jak tam kto woli. Nie ma sensu ciągnąc tej sprzeczki. To niczego nie wniesie do tematu.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline MiMiK
Użytkownik
Liczba postów: 163
Reputacja: 3

25-04-2023, 08:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2023, 08:27 przez MiMiK.)
Również polecam dyski IronWolf ale bez Pro (na 5900 obrotów mniej się grzeją ale też max to 6TB, nowsze już są większe ale i cieplejsze). W nasie lecą już 5 rok i 0 problemów (dyski CMR), wraz z zakupem dysków dają 3 letni darmowy plan odzyskiwania danych .

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-04-2023, 15:59
Exos i IronWolf Pro przemawia do mnie 5 letnią gwarancją, a wyższa prędkość też się przyda. Temperaturą się nie przejmuję, mam sporą i przewiewną budę.
Zastanawia mnie dlaczego IronWolf Pro jest droższy o ok. 40% od Exosa (16TB), tzn. wiem, że oba dyski są do trochę innych zastosowań, ale mimo wszystko... Chyba wezmę tego Exosa na testy - też CMR.

Odpowiedz
Offline korben
PF
Liczba postów: 103
Reputacja: 2

07-05-2023, 15:58
Czy to dobry dział...

Kiedy dodaje na stałe napisy do pliku za pomocą MKVToolNix - szybko i przyjemnie - wtedy PANASONIC DP-UB820 widzi i plik odtworzy jak oczekiwano.

Ale TX-55LZ1000E już odtwarza ten sam plik BEZ napisów... Tak już ma ten model czy ja coś sknociłem?

Subtitle Edit poradził sobie wprawdzie i TV odtworzył z *napisami* (hurra), ale cały proces trwa ok 60 min, kiedy to w MKVToolNix kilka sekund(!).

VLC nie przetestowałem; wiem tylko, że tak samo powolniak jak i SE.

Jakieś pomysły?

Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,508
Reputacja: 130

07-05-2023, 16:13
(07-05-2023, 15:58)korben napisał(a):  Subtitle Edit poradził sobie wprawdzie i TV odtworzył z *napisami* (hurra), ale cały proces trwa ok 60 min, kiedy to w MKVToolNix kilka sekund(!).
Bo napisy "w pliku" to mogą być przykładowo:
- .srt czyli plik niemal taki jak zewnętrze .srt tyle że wrzucony do kontenera .mkv - odtwarzacz sam renderuje literki, ale musi obsługiwać dany zestaw znaków (stronę kodową)
- napisy pgs, sub/idx czy inne "graficzne" i wtedy to po prostu gotowe bitmapy i "odtwarzacz" nie musi renderować jakichkolwiek czcionek, wkleja gotowy "obrazek" -  tutaj generator napisów "Subtitle Edit" musi je wcześniej wyrenderować i potem dorzucić takie gotowe bitmapy do kontenera.
Wniosek z tego taki, że 55LZ1000E musi mieć plik z napisami .srt, czyli w postaci tekstu na zewnątrz pliku .mkv. Sprawdź jeszcze dla porządku, czy wtedy zadziałają i czy przypadkiem nie jest tu problemem sposób kodowania tego pliku .srt (ANSI, czy UTF-8).

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,807
Reputacja: 141

20-07-2023, 16:16
(20-07-2023, 08:17)misfit napisał(a):  (mi to zajęło kilkanaście minut),

Rozumiem że za pomocą Make mkv zripowałeś prawidłowy dźwięk z BD Rocky II, następnie poszedł rip wydania 4k same Video HDR/DV a następnie zmukowałeś dwa pliki w jedno ?

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

20-07-2023, 21:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2023, 21:22 przez misfit.)
Zdemuxowałem prawidłowy dźwięk z BD, w eac3to zrobiłem -300ms aby uzyskać synchro dźwięku z obrazem, wczytałem UHD do tsMuxera, pousuwałem zbędne rzeczy i dodałem dźwięk z BD. I tyle.
Ty nie potrzebujesz DV, więc możesz zrobić remuxa np. w MKVToolNix (wczytujesz plik index.bdmv i wybierasz odpowiednią playlistę), w nim też możesz wprowadzić opóźnienia, czy to dla dźwięku lub obrazu i zwykle powinno być wszystko ok.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,807
Reputacja: 141

20-07-2023, 23:42
Spoko dzięki za objaśnienie, zapytałem z czystej ciekawości, bo mi te 4% opóźnienia prawie wogole nie przeszkadza. Byłem ciekawy samego procesu.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

21-07-2023, 00:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2023, 00:01 przez Gieferg.)
Jakby tam było 4% "opóźnienia" to by ci na pewno przeszkadzało Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (24): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 24 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku