12-09-2023, 17:26
Jakim cudem ten regał ma 8 półek? Na stronie ikei widziałem takie z max 7 półek. Co prawda był tam kiedyś jakiś konfigurator, ale jakoś teraz nie mogę go znaleźć.
|
Sebas - archiwum
|
|
12-09-2023, 17:26
Jakim cudem ten regał ma 8 półek? Na stronie ikei widziałem takie z max 7 półek. Co prawda był tam kiedyś jakiś konfigurator, ale jakoś teraz nie mogę go znaleźć.
12-09-2023, 17:41
Dokupujesz dodatkowe półki. Możda też zakupić nadstawkę: https://www.ikea.com/pl/pl/cat/elementy-regalow-billy-58291/.
(11-09-2023, 18:50)djgromo napisał(a): też mam poukładane w 2-óch ciągach na każdym poziomie. (12-09-2023, 17:26)piti198 napisał(a): Jakim cudem ten regał ma 8 półek? Można jeszcze inaczej. Ja dodałem półkę, wewnątrz standardowej "komory" regału. Półka oczywiście specjalnie docięta i oklejona. Do załatwienia od ręki w castoramie. Poniżej widok ogólny. Uprzedzam uwagi i pytania - na półkach trwa właśnie "drobne" przetasowanie, więc jest sporo wolnej przestrzeni. ![]() Tę dodatkowe półki są głębokości pudełka na BD i umiejscowione tak, że drugi rząd (w głębi) jest widoczny od mniej więcej 1/3 wysokości pudełka. Można więc swobodnie rozpoznać tytuł. Drzwi są dedykowane do tego regału - HÖGBO (link) - przeszklone, w postaci aluminiowej ramy z zawiasami. Ja zamontowałem w nich dostarczony w zestawie panel z HDF-ki tak, że z zewnątrz nie widać zawartości regału. ![]() To, że pudełka wystają kilka milimetrów poza regał, przy zastosowaniu drzwi HÖGBO, nie jest problemem. Widać to na zdjęciu poniżej. ![]() Tak to wygląda po zamknięciu jednego skrzydła drzwi. ![]() Na dole jest zaś przestrzeń bez dodatkowej półki, na niestandardowe gabarytowo wydania. ![]() Mam więc sporo dodatkowego miejsca i w miarę dogodny dostęp do wszystkich pudełek. W jednym rzędzie mieści się od 50 steelbooków (na styk) do blisko 69 zwykłych amarayów. Łatwo więc policzyć, że taka modyfikacja pozwala pomieścić ponad 500 wydań. (12-09-2023, 14:54)Redrum napisał(a): Nie chcę zaśmiecać wątku Sebasa. Chciałem tylko pokazać "potęgę" regału Billy.W sumie to przydał by się na temat regałów, półek itp. stosowny wątek. Kojarzę, że był kiedyś o podobnej tematyce, ale nie mogę znaleźć. Ktoś coś kojarzy?
niespotykanie spokojny człowiek
Pomysł z półkami nawet spoko, ale fakt, że tego specjalnie widać - nie rozumiem takiego zabiegu i tyle. Książki też chowasz do kufra?
(12-09-2023, 20:56)Mefisto napisał(a): Książki też chowasz do kufra? Cytując Kramera z Vabanku: "Tak, oczywiście. Zawsze! Zawsze. A marmeladę i proszek do zębów w skarpetach, a pan nie?" Jakoś nie odczuwam potrzeby, żeby to wszyscy widzieli...
12-09-2023, 21:23
Świetny patent z półkami!
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
12-09-2023, 23:14
Podbijam - genialne rozwiazanie z polkami w drugim rzedzie, gratulacje pomyslu
13-09-2023, 07:42
A te kartki papieru na półkach pod pudełkami z filmami czemu mają służyć? Jeśli już z Ikei, to mają tam dość estetyczne i praktyczne maty do wykładania np. szuflad, półek TU z rolki, można dociąć na jakikolwiek wymiar. Taka mata jest bardzo praktyczna, bo zapobiega zsuwaniu się pudełek w przypadku gdy nie cała szerokość półki jest wypełniona filmami.
13-09-2023, 08:03
(13-09-2023, 07:42)KaMario napisał(a): A te kartki papieru na półkach pod pudełkami z filmami czemu mają służyć?Półki wykonane na zamówienie nawet jak są oklejone, to i tak ich krawędzie są dość ostre. Przy przesuwaniu całych rzędów pudełek, a czasem trzeba to zrobić, bo filmów przybywa, te krawędzie mogą porysować steelbooki. To prymitywne, ale jak na razie skuteczne rozwiązanie, żeby temu zapobiec. (13-09-2023, 07:42)KaMario napisał(a): Jeśli już z Ikei, to mają tam dość estetyczne i praktyczne maty do wykładania np. szuflad, półek TU z rolki, można dociąć na jakikolwiek wymiar.Znam te maty, ale ja potrzebuję działania dokładnie odwrotnego. Musi się dać łatwo przesuwać płyty.
13-09-2023, 09:32
Dołączam do pochwał tych dodatkowych półek. Super patent, o którym sam myślałem w pewnym momencie. Dzięki niemu masz aż 11 półek na filmy w jednym regale i nie wygląda to na taki ścisk, jak chociażby u @Redrum. (12-09-2023, 21:08)sebas napisał(a): Jakoś nie odczuwam potrzeby, żeby to wszyscy widzieli...Okej, ale co innego nie odczuwać potrzeby, a co innego dorabiać do regału, który podstawowo drzwi nie posiadał, drzwi tak, aby nikt nie widział zawartość bez ich otwierania. To bardziej wygląda na wstydzenie się własnego hobby, lub obawę, że ktoś cię okradnie niż "nie odczuwanie potrzeby" chwalenia się. Poza tym, wszyscy wszystkimi, ale co z tobą? Lubię siedząc w salonie popatrzeć na swoje zbiory, a ty je chowasz nawet przed sobą, aby nie pokazywać innym? Dziwne. Nie mówię, że trzymanie kolekcji za drzwiami jest złe, bo sam to rozważam, choć z innych powodów (po kupnie i wyprowadzce do mieszkania na początku lata, nie wiedziałem że od końcówki sierpnia do marca wschód słońca wpada przez okna salonu [południowe] akurat w miejsce gdzie postawiłem regał ze swoimi filmami i komiksami, przez co obecnie co wieczór zasuwam rolety i jedną zasłonę, aby rano słońce nie wypalało mi grzbietów - choć i tak się obawiam, że tylko to spowalniam i jedynie regał z drzwiami zapewni mi ich pełną ochronę). Co to za tekturki na ostatnim zdjęciu? Robisz własne slipcovery? Czy ściągasz je z pudełek, bo za nimi nie przepadasz? Zrobisz fotki jakie masz? |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości |