Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

The Creator (2023)

Strony (14): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 14 Dalej »

Opcje tematu
The Creator (2023)
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

27-09-2023, 12:17
(27-09-2023, 09:42)Juby napisał(a):  Gorzej, że nie ufam Edwardsowi i zwiastunom jego filmów, bo Godzilla też miała być świetna, a w ogóle mi się nie podobała (najbardziej oczekiwany film i największe rozczarowanie 2014 roku).
No właśnie. Niestety zwyczajowo, po tych ekstatycznych opiniach krytyków, zaczynają się pojawiać się te szczere. W ostatecznym rozrachunku marketing i tak wygrał, bo pójdę do kina, a jeszcze niedawno:
(19-07-2023, 22:00)fire_caves napisał(a):  Zatem odpowiadając na Twoje pytanie - gdybym był zainteresowany tym filmem, to pewnie bym sięgnął. Niestety spodziewam się, że wygląda bardziej obiecująco niż to co finalnie dostaniemy, więc poczekam sobie jak będzie na jakimś streamingu,

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline CivilWar
Stały bywalec
Liczba postów: 412
Reputacja: 27

27-09-2023, 12:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2023, 13:14 przez CivilWar.)
Moja subiektywna opinia. Może po seansie okaże się, że film Wam się będzie dużo mniej podobał, ale chętnie poczytam Wasze odczucia. Tymczasem chciałem abyście trochę zobaczyli jaki jest film.

Dla mnie The Creator jest naprawdę dobrym filmem. Zazwyczaj nie chce mi się poświęcać czasu na pisanie odczuć po seansie, ale spróbuję. Jakiś czas temu obejrzałem zwiastun i powiedziałem sobie, "spoko kiedyś obejrzę", ale nie przywiązałem do niego większej uwagi. Wczoraj wieczorem jednak poszedłem na pokaz prasowy i mnie pozytywnie zaskoczył. Chyba jeden z lepszych filmów Sci-Fi ostatnich lat.

Reżyser miał swoją konkretną (od wielu lat) wizję na ten film, o czym mówił po seansie i to widać w produkcji. Warto stawiać na autorskie pomysły. Po pokazie, który najwidoczniej odbył się w tym samym czasie w kilku krajach, rozpoczął się live Q&A z Garethem Edwardsem. Twórca jak sam wspomniał musiał zrobić duże filmy w przeszłości jak Godzilla czy Rouge 1 , aby studio mu zaufało. W filmie jest zręczne korzystanie z efektów specjalnych i praktycznych, wygląda to naprawdę dobrze. Przedstawiony świat, droidy, pojazdy. Zostało to dopracowane.

John David Washington pokazał aktorstwo. Emocje u bohatera - jak w Tenecie ich nie widziałem, tak tutaj miał co grać i to zrobił. Zmiana charakteru. Na wyróżnienie zasługuje dziewczynka która wcieliła się w „Alfie” Madeleine Yuna Voyles. Miała tylko 7 lat (obecnie 9) jak zagrała w filmie i sami zobaczycie jak wyszło na seansie. Piękny występ, jej gra, emocje które jej bohaterka odczuwa. Gareth Edwards opowiadał po seansie jak dziewczynka przyszła z mamą na casting i dała popis bez kamery, a podczas próby z kamerą jeszcze lepiej wyszło. Szkoda, że nie mogłem zostać na całym Q&A z reżyserem, może gdzieś zostało nagrane to obejrzę całość.

Wracając jeszcze na chwilę do dwójki głównych aktorów, to ich relacja sposób zestawienia ze sobą dwójki bohaterów, przywoływał mi w głowie starsze produkcje, gdzie występowali doświadczeni aktorzy w parze z dziećmi i jak dobrze to grało ze sobą. Zabawne bo reżyser wspomniał, że przecież w historii zawarł postać dziecka i to w dużej roli w filmie oraz brał udział w angażu do castingu dzieci, ale nigdy nie lubił zbytnio filmów gdzie występują dzieci.

Z plusów jeszcze muzyka. Zazwyczaj potrafię poznać po utworach, po dźwięku, instrumentach, który kompozytor mógł zrobić ścieżkę, bo lubię sobie podczas seansu robić taki test i zgaduję, a potem sprawdzam po seansie kto był kompozytorem jeśli wcześniej nie wiedziałem. Tutaj kompletnie byłem zaskoczony, że ścieżkę muzyczną przygotował Hans Zimmer. Dlaczego? Ponieważ nie czuć było jego ręki w tym, albo byłem tak zaangażowany w film. To jest na plus, bo facet potrafi cały czas zaskoczyć. Muzyka i zdjęcia klimatyczne. Nie bardzo znam się na tym ziarnie w obrazie, ale wydaje mi się, że wizualnie ten film był bardzo filmowy, przynajmniej na ekranie IMAX tak to wyglądało. Nie przypominał takich czystych cyfrowych obrazów jak często teraz widzimy. Podczas seansu czułem się jakbym oglądał dobry film Sci-Fi, jak kiedyś robiono.

Sama historia ciekawa, jak od podstaw w społeczeństwie wykorzystywano roboty do pomocy przy codziennych ludzkich czynnościach, zawodach etc. Jak to się coraz bardziej rozwijało. Ludzkość, AI, życie ludzi z maszynami/ droidami, zagrożenia, potyczki, wojna i w tym historia Joshuy i Alfie.

Film angażuje, targa emocjami widza, wzrusza, trzyma w napięciu w kilku scenach, ma ciekawą akcję i te plusy jak wyżej. Ma też w kilku scenach dodane humorystyczne sceny/odpowiedzi bohaterów, są krókie ale wywolują uśmiech. Na końcu akcja mogłaby być troszkę w dłuższym czasie rozłożona (kilka minut?), bo chyba kilka podjętych działań, zostało zbyt uproszczonych i przyśpieszonych. Jednak kompletnie mi to nie psuje odbioru całości. Inne minusy póki co mi nie przychodzą do głowy. Po seansie wyszedłem i jeszcze o nim dłużej myślałem, więc to chyba takie powinny być niektóre produkcje. Pójdę na niego drugi raz, aby trochę film wytargał emocjonalnie i akcją moją narzeczoną Wink

[Obrazek: bmBBXNd.jpg]
[Obrazek: XabYxyF.jpg]

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

27-09-2023, 13:42
Dzięki za relację z pokazu, skoro film potrafi wzbudzić emocje u widzów i aktorsko dobrze stoi, to jest jeszcze lepszy niż się spodziewałem, bo nie oczekiwałem tego - to nie jest u mnie priorytet w produkcjach SF  Tongue

CivilWar, możesz potwierdzić że film czerpie inspiracje z takich dzieł jak:

1. Apocalypse Now
2. Blade Runner
3. Baraka
4. Lone Wolf and Cub

5. Akira

Warto powiedzieć, że już można zamawiać bilety np. do IMAX i ScreenX.

Jaram się  Big Grin

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

27-09-2023, 16:27
A gdzie ty już widziałeś ten film z napisami czy dubbingu 3D było tak jak w Avatarze premiera dopiero w piątek ale zaraz sprawdzę torrenty może już jest.

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 727
Reputacja: 12

28-09-2023, 07:59
Rewolucji fabularnej to się akurat nie było co spodziewać już po samym zwiastunie, ale liczę na dobre kino akcji.

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

28-09-2023, 15:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2023, 15:10 przez Gieferg.)
Miałem iść w sobotę skoro tak tanio są wtedy bilety ale obejrzałem jeszcze dwa razy zwiastun, przypomniałem sobie jak daremna była Godzilla od tego pana i stwierdziłem, że jednak pójdę na Expendables 4 na które normalnie bym nie poszedł no ale są tanie bilety. No i tyle z tego, obejrzy się kiedyś przy okazji.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

28-09-2023, 15:46
Jak widzę trailer Expend4bles (+fatalne opinie zewsząd) to chyba odpuściłbym oba na twoim miejscu xD

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

30-09-2023, 00:32
Jestem po pierwszym seansie i do listy inspiracji Edwardsa dodałbym "Dystrykt 9", bo emocje miałem podobne jak przy oglądaniu filmu Blomkampa, a związane są głównie z brutalnością świata, który nam obaj reżyserzy przedstawili.

"Twórca" to nie jest poziom filmów "Czas apokalipsy" czy "Blade Runner", bardziej "Dystrykt 9", ale lepszy niż "Elizjum".
Gareth mimo, że porusza ciekawe wątki związane z AI, to jednak zrobił film napakowany akcją, nastawiony na to żeby zarobił na siebie teraz, nie po 20 latach Big Grin
Wiem, że ludzie ostatnio narzekają, że reżyserzy robią za długie filmy, ale "Twórca" były lepszy gdyby miał te 20 minut więcej, po to, żebym się mógł dłużej nacieszyć widokami, a jest na co popatrzeć, istna perełka wizualna i miód na oczy każdego fana SF.

Coś tam jeszcze dodam po drugim seansie, w końcu święto kina i święto SF  Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

30-09-2023, 05:06
Cytat:ale lepszy niż "Elizjum"

A co nie jest lepsze niż Elizjum? Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

30-09-2023, 11:30
(30-09-2023, 00:32)HAL 9000 napisał(a):  w końcu święto kina i święto SF

buźka ze znakami zapytania

Odpowiedz
Strony (14): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 14 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku