Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Obcy - seria

Strony (30): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 30 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

30-11-2023, 08:14
Ciężko się czyta Twoje posty Sad Napiszę tylko jedną rzecz, choć aż kilka się prosi o komentarz. Podtytuł filmu to "Romulus", nie "Romvlvs". Rzymianie nie mieli literki "U" tylko zapisywali ten dźwięk jako "V". My mamy na ten dźwięk własną literkę. Jest nią "U".

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

30-11-2023, 09:09
(30-11-2023, 08:14)fire_caves napisał(a):  Ciężko się czyta Twoje posty

nie jestem redaktorem, staram się poprawiać, ponoć idzie mi to lepiej ale obiecuję dalszą poprawę Smile
Ważne są dla mnie odpowiedzi na moje pytania w poście, czy też zderzenie stanowisk - jak masz to pisz, chętnie poczytam Smile

(30-11-2023, 08:14)fire_caves napisał(a):  Podtytuł filmu to "Romulus", nie "Romvlvs". Rzymianie nie mieli literki "U" tylko zapisywali ten dźwięk jako "V". My mamy na ten dźwięk własną literkę. Jest nią "U".

Często filmowcy używają nieistniejących liter i fraz w tytułach/podtytułach filmu np. M3GAN zamiast MEGAN, etc.
dla mnie takie odniesienie do starożytnego Rzymu w postaci ROMVLVS nadaje smaczku - spójrz na plakat (nieoficjalny co prawda) ale wygląda to kozacko w stosunku do takiego zwyczajnego, pospolitego ROMULUS, który to podtytuł na razie figuruje wszędzie. jak będzie TEASER to już na 100 % będzie wiadomo co się dzieje.

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 22

30-11-2023, 10:20
Wytwórnie tak szlachetnie walczą z rzekomym "rasizmem" wśród widzów, że potem chowają czarnoskórych na kampaniach w Chinach. Please...

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

30-11-2023, 11:16
(30-11-2023, 09:09)ILSA FAUST napisał(a):  który to podtytuł na razie figuruje wszędzie
https://www.google.com/search?sca_esv=586584704&sxsrf=AM9HkKnXqmlbHvp304Jkr7Hx2TAcOQhx3A:1701339274162&q=alien+romvlvs&nirf=alien+romulus&sa=X&ved=2ahUKEwjgmtDYvuuCAxUZRvEDHb0LAQcQ8BYoAXoECAoQAw&biw=1920&bih=963&dpr=1#ip=1
vs
https://www.google.com/search?q=alien+romulus&sca_esv=586584704&biw=1920&bih=963&sxsrf=AM9HkKk_jiLrWvqT53u4O5X9riQ3THhbSw%3A1701339278059&ei=jmBoZbuIA-KVxc8Ps9axUA&ved=0ahUKEwi7h77avuuCAxXiSvEDHTNrDAoQ4dUDCBA&uact=5&oq=alien+romulus&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiDWFsaWVuIHJvbXVsdXMyChAjGIAEGIoFGCcyCxAuGIMBGLEDGIAEMg​sQABiABBixAxiDATIFEAAYgAQyBRAAGIAEMgUQABiABDIFEAAYgAQyBRAAGIAEMgUQABiABDIFEAAYgA​RI5hZQ0hFYrBVwAHgBkAEAmAFmoAGIA6oBAzMuMbgBA8gBAPgBAcICBBAAGEfiAwQYACBBiAYBkAYI&sclient=gws-wiz-serp

11 milionów wyników kontra 1.700 to nie wiem czy "wszędzie".

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

30-11-2023, 11:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2023, 11:31 przez ILSA FAUST.)
(30-11-2023, 10:20)Bender napisał(a):  Wytwórnie tak szlachetnie walczą z rzekomym "rasizmem" wśród widzów, że potem chowają czarnoskórych na kampaniach w Chinach.

Tak masz rację, Chiny to dobry przykład kraju, w którym są łamane wszelkie prawa człowieka, z kolei rynek chiński jest bardzo ważny dla marki Alien bo tam mało tego kontentu strasznie jest. Dlatego też w obsadzie Romulusa jest Chinka WU, pytanie czy jest na czarnej liście komuchów czy nie, wtedy będzie widomo czy Romulus będzie w Chinach wyświetlany w kinach czy tylko w podziemiu. Wszyscy wiemy, że nawet jeśli film będzie w kinach to może być wersja z Cenzurą - jak komuchy potrafią wydać zgodę na film na rynek chiński pod warunkiem ocenzurowanego montażu to chowanie czarnoskórych ludzi na kampaniach w Chinach, które robią także pod cenzurę, to żadna dla nich zbrodnia bo to "aparat" jest zagrożeniem dla społeczeństwa a nie sami Chińczycy.
Chinka WU w obsadzie to nie tylko "przepustka" na rynek chiński ale dla całej Azji aby zwiększyć oglądalność.
Merced jest w obsadzie po to aby zwiększyć oglądalność w Ameryce środkowej i południowej.

Poprawność polityczna nie służy tylko tu i teraz, ale także przyszłym pokoleniom.
Może dożyjemy czasów że Chiny, Rosja, niektóre kraje Saracenów będą demokracjami a w krajach demokratycznych nie będzie w rządach faszystów, komunistów, ortodoksów religijnych i innych skrajnych popaprańców to wtedy każdy doceni dzisiejszą politykę równowagi rasowej tak jak powoli się docenia działania w kierunku ekologii, bo w każdej rodzinie pojawią się mieszane małżeństwa, nasze dzieci, wnuki i prawnuki będą krzyżować się z innymi rasami niż biała, taka jest kolej rzeczy bo żyjemy na tej samej planecie. Na razie jest dużo do zrobienia w krajach demokratycznych a jeszcze więcej w pseudo-demokracjach albo autokracjach.

(30-11-2023, 11:16)fire_caves napisał(a):  11 milionów wyników kontra 1.700 to nie wiem czy "wszędzie".

Moja wypowiedź "wszędzie" odnosiła się do ROMULUSA a nie ROMVLVSA Smile
jak przeczytasz dokładnie moją wypowiedź

Póki nie ma TEASERA będę używać ROMULUS, zgoda? Smile
wrzuć coś na temat filmu: co myślisz o oficjalnej informacji o czasie akcji filmu? czy będzie Amanda Ripley?

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

30-11-2023, 11:39
(30-11-2023, 11:31)ILSA FAUST napisał(a):  jak przeczytasz dokładnie moją wypowiedź
Zwracam honor.

(30-11-2023, 11:31)ILSA FAUST napisał(a):  wrzuć coś na temat filmu
Raczej nie mam nic ciekawego do dodania. Zanim nie obejrzymy filmu nie jesteśmy w stanie miarodajnie go ocenić. "Prey" pokazał, że mimo katastrofalnych założeń, nie była to najgorsza produkcja z Predziem w roli głównej. Z kolei wiele projektów z potencjalnie ciekawymi konceptami (ostatnio przeze mnie opisywany "Cloverfield paradox") kompletnie położono na etapie realizacji.

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 22

30-11-2023, 21:44
(30-11-2023, 11:31)ILSA FAUST napisał(a):  chowanie czarnoskórych ludzi na kampaniach

Tylko to amerykańskie wytwórnie cenzurują, a nie Chiny, co jest megahipokryzją. Te same wytwórnie, które wyzywają od rasistów swoich odbiorców. A same są najwiekszymi rasistami, ustalajac parytety niejako "z łaski" albo odgórnych rozporządzeń. A wszystko to kosztem jakości. Liczy się nie talent, a odhaczone checkboksy.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

30-11-2023, 22:00
Cytat:"Prey" pokazał, że mimo katastrofalnych założeń, nie była to najgorsza produkcja z Predziem w roli głównej.

Nie była najgorsza bo istnieją AVP-R i Predator Blacka. Wielkie mi osiągnięcie.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

30-11-2023, 23:16
Wszystko co powstało po Predatorze 2 i Obcym 4 jest przeciętne. By nie powiedzieć słabe. Od biedy Predators ma jakiś urok.

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

01-12-2023, 00:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2023, 12:55 przez ILSA FAUST.)
(30-11-2023, 21:44)Bender napisał(a):  A wszystko to kosztem jakości. Liczy się nie talent, a odhaczone checkboksy.

Częściowo masz rację, ten "wymuszony" MIX rasowy w szczególności w niektórych produkcjach (AI)FLIXA daje popalić ale to głównie problemem są castingi, które robi (AI/SI).

W przypadku ALIEN ROMULUS wiele osób hejtuje MIX rasowy ale DISNEY ma większy dostęp do aktorów jakościowych i casting jest naprawdę bardzo dobry jak na tak młodą ekipę aktorską, mimo wszystko wyważony rasowo.

Rolę pierwszoplanową gra biała aktorka a nie latynoska, pomimo, że reżyser jest Latynosem z Urugwaju. No i budżet produkcji po covidowej jest raczej skromny i bezpieczny, ale i tak udało się ściągnąć w miarę "jakościowe" gwiazdy i gwiazdeczki z mniejszym lub większym doświadczeniem. Wiadomo, ten kto ma mniejsze doświadczenie zostanie w pierwszej kolejności pożarty/zainfekowany przez Xenomorphy.

CAILEE SPAENY (Amerykanka - biała aktorka - ale ma mieszane pochodzenie etniczne - jest pochodzenia szwajcarsko-niemieckiego, niemieckiego i angielskiego) ma doświadczenie w kinie SCI-FI - najbardziej zbliżona rola to Pacific Rim, także zagrała w SCI-FI -  DEVS - jedna z najbardziej obiecujących gwiazd młodego pokolenia

ISABELA MERCED (Amerykanka - latynoska z korzeniami peruwiańskimi ale także z domieszką, uwaga, polskiej krwi)  - jedna z głównych ról) ma największy potencjał i warsztat - mam przeczucie, że skradnie całe show, ma także doświadczenie w kinie SCI-FI (Transformers)

ARCHIE LENOX (Brytyjczyk - mixed - z domieszką hinduskiej krwi) - ma doświadczenie w SCI-FI (Voagers)

AILEEN WU (Amerykanka - chińskie korzenie) - nieznana bliżej ale jak dla mnie to ANDROID jak nic, czysty syntetyk, jej imię w wymowie jest prawie jak ALIEN Smile a pewnie jak była mała wołali na nią w skrócie (AI), mówię wam, to syntetyk, babski Bishop:

[Obrazek: attachment.php?aid=1861]

DAVID JOHNSON (Brytyjczyk - czarny z korzeniami afrykańskimi, karaibskimi i szwedzkimi)

SPIKE FEARN (Brytyjczyk - biały)

Cała obsada to Amerykanie i Brytyjczycy w tym dwie osoby białe, także parytetowo (2/6) to bardzo "wybielona" obsada Smile

--------------

Odpowiedz
Strony (30): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 30 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku