Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Wydania BD/UHD potencjalnie ZAGROŻONE

Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Opcje tematu
Wydania BD/UHD potencjalnie ZAGROŻONE
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

01-05-2024, 12:43
Archiwizujmy stare nośniki ... póki jeszcze się odtwarzają Sad

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

02-05-2024, 08:46
(01-05-2024, 11:19)ce17 napisał(a):  Byłbym trochę bardziej optymistą. Takie przypadki jak opisuje Misfit to są rzadkie wyjątki i nie można dokonywać na podstawie takich przypadków uogólnienia i mówić, że płyty są nietrwałe.

Zgadza się. Póki co zauważyłem, że kilkanaście moich płyt BD/UHD zaliczyło zgon, ale to na blisko trzy tysiące. Jest to ułamek procenta, ale nawet jeśli okaże się, że będzie tego 1-2% to tragedii nie ma Smile

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

02-05-2024, 09:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2024, 14:52 przez ILSA FAUST.)
(02-05-2024, 08:46)misfit napisał(a):  ce17 napisał(a):  
Byłbym trochę bardziej optymistą. Takie przypadki jak opisuje Misfit to są rzadkie wyjątki i nie można dokonywać na podstawie takich przypadków uogólnienia i mówić, że płyty są nietrwałe.

Zgadza się. Póki co zauważyłem, że kilkanaście moich płyt BD/UHD zaliczyło zgon, ale to na blisko trzy tysiące. Jest to ułamek procenta, ale nawet jeśli okaże się, że będzie tego 1-2% to tragedii nie ma

Mam kolekcję o połowę mniejszą od Misfita, więc zakładam, że maksymalnie 5-6 sztuk może nie działać, na razie nie zanotowałem żadnego "zgonu". Ale nie wyobrażam sobie robić kilka tysięcy kopii zapasowych w "panice" że nośniki fizyczne mnie nie przeżyją, bo taniej i szybciej będzie wymienić te kilka, kilkanaście pozycji na inne wydania, z innych tłoczni, albo nawet te same wydania jeśli są "one & only". Także może się okazać, że wyjdą wznowienia, nowe transfery albo upgrade do wersji 4K, więc kolekcja (przynajmniej moja) ciągle "żyje".
Oczywiście, nie podważam faktu, że jak masz "chcicę" na film i wrzucasz do odtwarzacza a płyta nie działa, to jest to moment wkur***jący

Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

02-05-2024, 18:00
(02-05-2024, 09:53)ILSA FAUST napisał(a):  Ale nie wyobrażam sobie robić kilka tysięcy kopii zapasowych w "panice" że nośniki fizyczne mnie nie przeżyją
Robota byłaby upiorna, nie mówiąc już że trzeba by zakupić wagon dysków twardych. Typowy film UHD zajmuje ok 70 GB a BD 35 GB. DVD sporo mniej ale też średnio wyjdzie 7,5 GB. Więc jak łatwo policzyć na dysk 1 TB wejdzie zaledwie 14 filmów UHD lub 28 BD. Przy DVD wygląda to nieco lepiej bo wyjdzie ok. 130 filmów. Tak więc kolega Misfit do archiwizacji swojej kolekcji potrzebował by ok. 160 dysków po 1 TB każdy  Big Grin  Każdy dysk to minimum 100 zł, co daje 16 kilozłotych na sam hardware - lepiej powiększyć kolekcję lub kupić nowy telewizor.
(założyłem że UHD i BD rozkładają się w kolekcji po połowie)

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

02-05-2024, 18:26
(02-05-2024, 18:00)ce17 napisał(a):  założyłem że UHD i BD rozkładają się w kolekcji po połowie

Źle założyłeś, tak samo jak z tym, że typowy film na UHD waży 70 GB Smile

(02-05-2024, 18:00)ce17 napisał(a):  Tak więc kolega Misfit do archiwizacji swojej kolekcji potrzebował by ok. 160 dysków po 1 TB każdy Big Grin

Na razie mam zbackupowane ok. 500 płyt BD/UHD, głównie te OOP, lub też ciężko już dostępne. A czy kiedyś postanowię zrobić backupa całości kolekcji? Nie wiem, ale na pewno nie na 160 dyskach po 1 TB, lecz jeśli już to 4 dyskach po 50 TB Smile

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

02-05-2024, 19:21
Jakby padł choćby jeden taki dysk, to życie momentalnie traci sens  Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

02-05-2024, 20:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2024, 20:22 przez misfit.)
Nah. Przy tym co mi ewentualnie chodzi po głowie to musiałyby paść więcej niż dwa dyski, w tym samym czasie, abym się pożegnał z danymi.
Zdradzę też tajemnicę, że jeśli kiedyś w to wejdę, to nie tyle z powodu obawy, że nośniki fizyczne mnie nie przeżyją, a bardziej gdy napęd w moim OPPO zaliczy zgon, Niemcy już przestaną je serwisować, a przy okazji Panasonic wycofa się z rynku odtwarzaczy UHD i nie będzie dla mnie sensownej alternatywy do ładowania polskich titulków z pliku.

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

03-05-2024, 08:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2024, 08:40 przez ILSA FAUST.)
(02-05-2024, 20:14)misfit napisał(a):  Nah. Przy tym co mi ewentualnie chodzi po głowie to musiałyby paść więcej niż dwa dyski, w tym samym czasie, abym się pożegnał z danymi.

Czyli musisz mieć 8 HDD x 50TB aby mieć back-up-a z back-up-a. To się robi już mała szafa RACK, chłodzenie porządne i zabezpieczenia, a najlepiej dwie szafy, bo jak jedna padnie, i tak dalej i dalej Smile
Zagrożenie jest inne, jak już będziesz miał 100 % kolekcji w back up przyjdzie taki dzień, że zamiast wydawać dukaty na wydania fizyczne będziesz opłacać abonament 10-12 platform streamingowych (policzył ktoś ile to kosztuje miesięcznie?), gdzie w świecie kasowania kontentu w koszty podatkowe będziesz potrzebować kolejne szafy RACK z kolejnymi HDD aby zabezpieczyć Twój ulubiony kontent ze streamów no i back upy do tego Smile Potem przyjdzie taki dzień, że trzeba będzie sprzedać nośniki fizyczne aby to wszystko utrzymać i back upować Smile No i tak twój pokój z filmami zamieni się w serwerownię, po prostu.
p.s. a co z materiałami dodatkowymi, także back up?

A ja tam wolę podejść do półki, wyciągnąć STEELBOOKA jednego, drugiego, nacieszyć oko tylko czasami, a potem nagle przychodzi mi ochota na całkiem coś innego, a może limitka, poczytać coś o filmie, może postcardy przejrzeć w fotelu wygodnie, do tego może sesja odsłuchu soundtracka z VINYLA jeśli dobry jest, z grafikami kolejnymi i wkładkami do poczytania, albo kilka sesji najlepiej i seans dopiero. Tak lubię najbardziej jak mam kontent w ręku, którym się trochę nacieszę (gra wstępna) nawet jeśli to zwyklak w plastiku (tak najmniej lubię ale czasami trzeba) a dopiero potem wrzucam do OPPO (ostra jazda). A po wszystkim materiały dodatkowe, czasami długimi godzinami (przecież nie wypuszczę jej przed śniadaniem).
Nie potrafię tak po prostu cyk, kliknąć i film leci, jak to robią miliardy ludzi na planecie ZIEMIA Smile

(02-05-2024, 20:14)misfit napisał(a):  Zdradzę też tajemnicę, że jeśli kiedyś w to wejdę, to nie tyle z powodu obawy, że nośniki fizyczne mnie nie przeżyją, a bardziej gdy napęd w moim OPPO zaliczy zgon

No jak już jesteśmy przy OPPO to musisz zrobić tak jak ja, back up, drugie OPPO Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

03-05-2024, 09:17
(03-05-2024, 08:38)ILSA FAUST napisał(a):  Czyli musisz mieć 8 HDD x 50TB aby mieć back-up-a z back-up-a.

Nie, nie muszę.

(03-05-2024, 08:38)ILSA FAUST napisał(a):  będziesz opłacać abonament 10-12 platform streamingowych

Nie będę.

(03-05-2024, 08:38)ILSA FAUST napisał(a):  Potem przyjdzie taki dzień, że trzeba będzie sprzedać nośniki fizyczne aby to wszystko utrzymać i back upować

Miło, że troszczysz się o moje finanse, ale zaufaj mi - nie ma takiej potrzeby.
Ogólnie ciekawa historia. Szkoda, że nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością Smile

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

03-05-2024, 10:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2024, 10:06 przez ILSA FAUST.)
(03-05-2024, 09:17)misfit napisał(a):  ILSA FAUST napisał(a):  
będziesz opłacać abonament 10-12 platform streamingowych

Nie będę.

( 1 godzinę temu)ILSA FAUST napisał(a):  
Potem przyjdzie taki dzień, że trzeba będzie sprzedać nośniki fizyczne aby to wszystko utrzymać i back upować

Miło, że troszczysz się o moje finanse, ale zaufaj mi - nie ma takiej potrzeby.
Ogólnie ciekawa historia. Szkoda, że nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością

Misfit, przejście na digitalizację kolekcji podałem jako "zagrożenie" dla tego typu zachowań w świecie back-upów, gdzie ulubioną wytwórnią filmową przestaje być Warner, Universal czy Disney, tylko Verbatim.

Tobie to wszystko nie grozi, zbyt dużą uwagę zwracasz na jakość Smile

Ale jest wielu kolegów, także forumowiczów, którzy pożegnali się z nośnikami fizycznymi, część zamierza pożegnać się wkrótce całkowicie w związku z bidą wersji PL na nośnikach fizycznych oraz coraz większą ilością produkcji "lepszej" jakości merytorycznej w streamingach, taka sytuacja.

Odpowiedz
Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku