Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Remastery

Strony (79): « Wstecz 1 ... 64 65 66 67 68 ... 79 Dalej »

Opcje tematu
Remastery
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 10

24-04-2024, 07:47
(24-04-2024, 07:07)fire_caves napisał(a):  Jako kompletnie nietechniczna osoba zapytam - po co robić skany w tak wysokiej rozdzielczości?
Raczej nie ma potrzeby Smile. Skan 8K pewnie pod względem szczegółowości by się nie różnił od tego ich 13K. Kadr filmu kręconego w VistaVision na taśmie 35 mm jest trochę większy niż standardowy z 35 mm, ale nie aż tak, żeby 13K było uzasadnione.
A skoro rekonstrukcję zrobili "tylko" w 6,5K, to sami mieli świadomość, że większy rozmiar jest zbędny.
Może po prostu był dostępny skaner, który "udźwignie" 13K, był budżet, więc zrobili.
Może za 20 lat sztuczna inteligencja zrobi rekonstrukcję w 13K Wink

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

24-04-2024, 13:14
(24-04-2024, 07:07)fire_caves napisał(a):  Jako kompletnie nietechniczna osoba zapytam - po co robić skany w tak wysokiej rozdzielczości?
Moim zdaniem nie ma to żadnego sensu. Tym bardziej, że remaster zrobiono w 6,5K co też nie ma sensu, bo zejście do użytecznego 4K będzie wymagało złożonego resamplingu. Gdyby zrobili master w 8K to zejście do 4K jest proste, bo rozdzielczość docelowa jest dokładnie 2 razy mniejsza, a tak trzeba liczyć matematycznie pośrednie piksele.
Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

24-04-2024, 19:11
Być może odświeżają to też w innych celach - raz, do zachowania w jak najlepszej jakości i zamknięcia w jakimś archiwum; dwa, żeby wyświetlać w specjalnych miejscówkach o dużych ekranach.

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 434
Reputacja: 36

24-04-2024, 19:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2024, 19:41 przez Ash-9001.)
Jest krótki wywiad z ludźmi, którzy odpowiadali za remaster The Searchers. No i z niego wynika, że to inicjatywa paru instytucji, między innymi The Film Foundation. Czyli Scorsese i Spielberg dali zielone światło (i pewnie kasę) żeby jeden z ich ulubionych filmów z dzieciństwa miał skan full wypas Wink Na marginesie to dziwne 13K się wzięło stąd:

Cytat:The full frame scanning resolution was ~13K (horizontal) which was made by scanning each frame in half (4 perf) at 6.5K and then digitally stitching the two halves together to create the full VistaVision original frame.

Czyli skan na dwa razy w 6.5K a później sklejony w post-produkcji w jeden obrazek wielkości 13K.

https://www.in70mm.com/presents/1954_vistavision/1956_searchers/restoration/index.htm

Moim zdaniem zrobili tak duży skan głownie w celach archiwizacji.

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

25-04-2024, 07:50
(24-04-2024, 13:14)ce17 napisał(a):  Gdyby zrobili master w 8K to zejście do 4K jest proste, bo rozdzielczość docelowa jest dokładnie 2 razy mniejsza, a tak trzeba liczyć matematycznie pośrednie piksele.
No ja nie jestem pewien. I tak trzeba liczyć matematycznie te piksele. Nie można tak po prostu brać co drugi piksel (co mam wrażenie sugerujesz), bo rozdzielczość ma być dwa razy mniejsza. Obraz to nie proste geometryczne kształty, wyraźnie oddzielające się od siebie. To jest masa delikatnych przejść tonalnych i nieregularnych kształtów. Mając większy obrazek, czytaj o większej rozdzielczości, masz te szczegóły wyraźniej opisane. Wtedy, przeskalowanie dajmy na to faktury tkaniny, z jakiej zrobiony jest kostium aktora, będzie bardziej naturalne. Ta faktura  to przecież różne przejścia tonalne i "wzór", który siłą rzeczy nie mógł trafić idealnie w poszczególne piksele. Spróbuj pobawić się zmianą rozdzielczości jakiegoś obrazka, w podobnej proporcji co w przypadku tego skanu, stosując różne filtry i myślę, że zobaczysz różnicę.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

26-04-2024, 09:55
(25-04-2024, 07:50)sebas napisał(a):  No ja nie jestem pewien.

Zapewne masz rację. Z ciekawości zrobiłem eksperyment. Na zdjęciu narysowałem białe kreski o szerokości 1 piksela, a następnie je przeskalowałem zmniejszając rozdzielczość liniową o połowę. Tylko przy opcji "brak interpolacji" kreski znikały, w każdym innym przypadku były widoczne, choć nie jako białe. Ponieważ nie sądzę, żeby skalowanie filmów odbywało się w tak prymitywny sposób więc zawsze następuje przeliczenie wartości pikseli docelowych.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

02-05-2024, 23:48
Potwierdza się to czego się obawiałem odnośnie remastera Pewnego razu na Dzikim Zachodzie, a jeśli nawet Bill Hunt wspomina o przesadnym DNR to prawdopodobnie jest bardzo źle Sad

https://twitter.com/BillHuntBits/status/1785865949473837107

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

03-05-2024, 00:01
Paramount ma tupet reklamując to nazwiskiem Scorsese.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 10

03-05-2024, 10:11
Ostatnia nadzieja w tym, że włoskie wydanie (które prędzej czy później się pojawi) będzie z remastera z etapu tuż przed przepuszczeniem przez DNR. Niewielkie są na to szanse, ale zawsze jakieś...

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

03-05-2024, 11:08
Zastanawiam się, od czego to zależy. Jedne filmy Paramount umie wydawać, inne pierdoli. Jakiś frustrat na drugiej zmianie czy oddają niektóre tytuły w ręce praktykantów?

Odpowiedz
Strony (79): « Wstecz 1 ... 64 65 66 67 68 ... 79 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku