Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Obcy - seria

Strony (30): « Wstecz 1 ... 20 21 22 23 24 ... 30 Dalej »

Opcje tematu
Obcy - seria
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 911
Reputacja: 55

07-06-2024, 08:13
Zgadzam się z @RylandGrace - też uważam, że częściowo to zabieg marketingowy (odwołujemy się do tego co wam się podobało i co przede wszystkim było dobre)
i również z @Mierzwiakiem - odwoływania i nawiązania są nieuchronne, w szczególności jeśli film należy do serii/franczyzy, taka "wtórność" (umyślnie daje cudzysłów, bo czym innym jest dla mnie powtarzanie motywów wynikająca z braku pomysłów, a czym innym cytaty umieszczone w dobrze zrobionym filmie) nie musi z automatu osłabiać jakości filmu.
Reasumując, moim zdaniem, jeśli film jest dobry, to się sam broni i nawiązania, cytaty z poprzednich części nie przeszkadzają w tym, a nawet mogą go po prostu wzbogacić. Trudno mi oczekiwać zupełnej nowości w wypadku kolejnej części franczyzy typu "Obcy"Wink
Inna sprawa, że na razie to teoria, bo mowa tu tylko o trailerzeSmile  

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline RylandGrace
Stały bywalec
Liczba postów: 361
Reputacja: 22

07-06-2024, 08:22
Dokładnie @kulcikriu
A po za tym oceniać będziemy po obejrzeniu filmu. Wyrokować na podstawie zwiastuna moim zdanie trochę mija się z celem. Owszem, ktoś komu tak naprawdę koło d… lata cała franczyza może stwierdzić po obejrzeniu zwiastuna, że nie wybiera się na to do kina i tyle.
Także apeluję, najpierw do kina, a później krytyka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

07-06-2024, 12:32
(07-06-2024, 08:13)kulcikriu napisał(a):  odwoływania i nawiązania są nieuchronne, w szczególności jeśli film należy do serii/franczyzy

Cameron dał radę, Fincher dał radę, Jeunet dał radę*, a kurczę jakoś dzisiejsi twórcy nie dają. Ciekawe czemu? :>

* - możesz też wstawić inną serię i inne nazwiska

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

12-07-2024, 16:47
Obcy Romulus w kinach dopiero 15 sierpnia a niektórzy już oglądają i to w domu na kanapie i to w jakości VHS.
https://www.youtube.com/watch?v=YT6-eHi7-sY

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

16-07-2024, 13:17
Wysłanie ponad 3 minutowego klipu z filmu (sceny początkowe filmu chyba) na kasetach VHS do wybranych redakcji filmowych w USA jest super pomysłem na promocję. Pytanie ile z tych redakcji posiada odtwarzacz VHS? Smile
Generalnie żerowanie na sentymencie z epoki VHS, z której sam pochodzę, uważam za doskonały chwyt marketingowy, jednakże nie na mnie, nie jestem w stanie dokonać takiej profanacji na filmie Alien Romulus, ostatniej deski ratunku dla franczyzy ALIEN aby obejrzeć coś więcej niż trailer z przymkniętymi oczami, z dużej odległości, tym bardziej obejrzeć film nie w KINIE tylko w jakości VHS, którą pokonał dawno dawno temu przestarzały już dziś mocno format DVD.
Mnie nie trzeba zachęcać do wizyty w kinie, decyzję podjąłem w ciemno przy ogłoszeniu że Alien Romulus nadchodzi, ale chętnie zobaczę inną wersję filmu, roboczą nawet, w jakości nawet stylizowanej na VHS ale jako materiał dodatkowy na płycie 4K/2K.
Nie dojdzie nigdy do powrotu do VHS, chyba, że odtwarzacze nowej generacji będą w stanie dać nam taką jakość jak w przypadku vinyli, np. 8K Smile
Era VHS umarła, wraz z nią dinozaury i tyle w temacie - idziemy do przodu z technologią i czekamy miesiąc do premiery w prawdziwym KINIE, co ma 4 ściany, nagłośnienie i ekran, nie w telefonie na diznej puls Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

16-07-2024, 14:07
Ktoś chyba za długo był dzisiaj na słońcu.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

16-07-2024, 14:58
Robi ktoś z was powtórkę serii przed nowym Obcym? Ja rewatch głównej serii mam za sobą (1, 2, 3 i 4), choć nie wiem czy nie puścić sobie jedynki jeszcze raz (tylko w wersji Dir Cut dla odmiany) skoro Romulus ma być jej bezpośrednią kontynuacją (tak słyszałem).

Pytam, bo w ubiegłym tygodniu próbowałem sobie powtórzyć pozostałe filmy o Obcym zaczynając od Prometeusza - kupiłem go sobie 7 lat temu w wydaniu kolekcyjnym, ale po powtórce, która poszła marnie, szybko go sprzedałem, czego później trochę żałowałem, bo w ostatnim czasie zacząłem go jakoś pozytywniej wspominać (w kinie to w ogóle bardzo mi się podobał, dopiero przy powtórkach wszystko zaczęło się walić). No i nie bez powodu użyłem słowa "próbowałem", bo nie wyszło. Problemy z Internetem nie pomagały w seansie z Disney+ (słabnąca rozdzielczość i trzy przycinki), ale myślę że na upartego próbowałbym go dokończyć, bo nie mam w zwyczaju porzucać oglądanego filmu, z tym że z każdą mijającą minutą moja ochota na tę powtórkę zanikała Confused To nie jest zły film: ma dobra muzykę, zdjęcia, efekty, atmosferę... Ale jest też tak bezsensowny fabularnie, jego bohaterowie zachowują się i mówią tak durne rzeczy, twisty nie mają za grosz sensu, nic z niego nie wynika i tak bardzo nie klei mi się to z Obcym (Inżynierowie w strojach to ten wielki szkielet z pierwszego filmu? Błagam...), że uznałem "szkoda czasu". Mało który film z ostatnich 15 lat ma wg mnie tak słaby replay value. Plan na danie drugiej szansy Convenantowi na ten moment trafił do kosza. Ale może poszukam jakiejś taniej oferty na pierwsze AvP, bo miałem powtórzyć już dwa lata temu po zapoznaniu się z oryginałem (dostałem wyd. Scream Comics w prezencie urodzinowym) i jakoś się nie złożyło.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

16-07-2024, 15:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2024, 15:06 przez fire_caves.)
(16-07-2024, 14:58)Juby napisał(a):  To nie jest zły film (...)Ale jest też tak bezsensowny fabularnie, jego bohaterowie zachowują się i mówią tak durne rzeczy, twisty nie mają za grosz sensu, nic z niego nie wynika i tak bardzo nie klei mi się to z Obcym
"To nie jest zły film. Ale jest zły."
- Juby, lato 2024

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

16-07-2024, 15:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2024, 15:58 przez Juby.)
Smile

To powinno trafić na okładkę przy kolejnych wydaniach.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

18-07-2024, 23:18
20th Century Studios poszło najprawdopodobniej po rozum do głowy i zaczyna wydawać filmy na nośniku 4K Blu-ray w Polsce będziemy mogli kupić nowości kinowe kupić na tym właśnie nośniku dzięki dystrybutorowi Galapagos.
Pierwszym tytułem od 20th będzie Królestwo Planety Małp wydanie 4K Blu-ray Steelbook - super metalowe pudełko data premiery początek września i już mam zamówione w preorderze.
Obcy Romulus na płycie 4K Blu-ray będzie najprawdopodobniej listopad/grudzień od Galapagos i już nie mogę czekać, myślę że Romulus powinien wyjść na Blu-ray już 16 sierpnia czyli tego samego dnia co premiera kinowa, tak byłoby najwygodniej, nie musiał bym iść do tego dziadowskiego Multikina czy CC.

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Strony (30): « Wstecz 1 ... 20 21 22 23 24 ... 30 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku