07-08-2024, 15:18
Tak ogólnie to uważam ze coś od Samsunga.
|
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
|
|
Kupiłem sobie tą nagrywarkę Verbatima. Rzeczywiście identyfikuje ją jako Pioneer BDR-UD04. Tylko nie czyta wszystkich płyt 4K, u mnie nie rozpoznało np Lighthouse, a Heat tak. Dalej nie sprawdzałem. Odtwarzać nie zamierzam, bo w/g programu Cyberlink Ultra HD Bluray Advisor mój komputer nie spełnia wymagań. Zresztą z tego co czytałem to trzeba mieć procesor z architektury Kaby lake, a ja mam wcześniejszą Skylake. (08-08-2024, 16:49)piti198 napisał(a): Tylko nie czyta wszystkich płyt 4K, u mnie nie rozpoznało np Lighthouse, a Heat tak. Tzn. co się dzieje - system/makemkv nie rozpoznaje płyty w napędzie czy może brak aktualnego klucza dla włożonej płyty. Najlepiej wklej komunikat z makemkv. Ogólnie odtwarzać można bezpośrednio z płyty np. w MPC-HC z rendererem madVR (o ile GPU wyrabia) sposobem który podawałem w tym miejscu Brak menu.
Ja nie używam tego programu, wkładam płytę i automatycznie AnyDVD ją skanuje i jeśli jej nie wykryje to pokazuje się komunikat, że nie rozpoznano płyty. Edit: W tym makemkv mi wykryło. Tzn. Planeta Ziemia III płyta 1. Bo Anydvd miało z nią problemy.Ja mam kartę graficzną zintegrowaną z płytą główną. To Intel HD 530. Może o to chodzi. W AnyDVD pokazuje mi się takie info: Cytat:Summary for drive F: (AnyDVD HD 8.7.0.0, BDPHash.bin 20-03-11)
08-08-2024, 18:50
(05-08-2024, 11:01)misfit napisał(a): MT1939 = nie jest uhd friendly. Dobra, odtwarzacz dotarł. Działa pięknie, ale na razie jedną płytę UHD sprawdzałem, i jej nie widzi. W MKV: Informacje o napędzie Nazwa systemowa: \Device\CdRom0 Aktualny profil: BD-ROM Producent: ASUS Produkt: BW-16D1H-U Wersja: E116 Data firmware: 2020-07-21 Flagi szyfrowania bus: 1B Najwyższa wersja AACS: 76 LibreDrive Information Status: Enabled Drive platform: RS8F00 Firmware name: PIONEER BDR-212T Firmware type: Original (unpatched) Firmware version: E116/ID71 DVD all regions: Yes BD raw data read: Yes BD raw metadata read: Yes Unrestricted read speed: Yes Brak płyty w napędzie
08-08-2024, 19:21
Czyli tak jak przypuszczałem. Jeśli chcesz aby napęd widział płyty UHD to uderzaj na forum.makemkv.com do usera Billycar11 i gościu pokieruje cię krok po kroku w jaki sposób wgrać nowy firmware. Publicznego flashera dla tego napędu raczej nie ma, więc będzie opłata $25.
(08-08-2024, 18:38)piti198 napisał(a): ... piti198 Widzę, że posiadasz jedno z wydań UHD filmu "Ran". Czy jakbyś miał chwilę czasu, sprawdziłbyś czy ten Verbatim wraz z makemkv nie będzie miał problemów z tą płytą? Planuję kupić film Kurosawy na płycie UHD i zrobić sobie jego kopię z napisami PL, ale nie wiem czy się na to porywać. Jakby co nabędę po prostu zwykły blu ray. Zwykle UHD nie kopiuję, ale to jest wyjątek.
08-08-2024, 21:25
(08-08-2024, 19:21)misfit napisał(a): Czyli tak jak przypuszczałem. Jeśli chcesz aby napęd widział płyty UHD to uderzaj na forum.makemkv.com do usera Billycar11 i gościu pokieruje cię krok po kroku w jaki sposób wgrać nowy firmware. Publicznego flashera dla tego napędu raczej nie ma, więc będzie opłata $25. Dzięki za info. A po tej akcji będą widoczne płyty w każdym programie (nie wiem, DVD Fab dla przykładu) czy tylko tym MakeMKV?
08-08-2024, 21:36
Płyty będą widoczne wszędzie. Tylko dopytaj czy nie spowoduje to utraty funkcjonalności wypalania płyt (o ile tego potrzebujesz), bo różnie z tym bywa przy podmiance firmware z innych napędów.
09-08-2024, 08:24
Wiles napisał(a):piti198 Widzę, że posiadasz jedno z wydań UHD filmu "Ran". Czy jakbyś miał chwilę czasu, sprawdziłbyś czy ten Verbatim wraz z makemkv nie będzie miał problemów z tą płytą? Planuję kupić film Kurosawy na płycie UHD i zrobić sobie jego kopię z napisami PL, ale nie wiem czy się na to porywać. Jakby co nabędę po prostu zwykły blu ray. Zwykle UHD nie kopiuję, ale to jest wyjątek.Sprawdziłem. U mnie zgrało się bez problemu. Muszę sobie kupić jakiś większy dysk, bo na tym ssd mam mało miejsca na takie zabawy. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |