Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Szósty zmysł vs Znaki

Opcje tematu
Szósty zmysł vs Znaki
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

26-10-2024, 23:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2024, 23:42 przez JVC 4K.)
Witam, z okazji zbliżającej się premiery na nośniku 4K UHD tych dwóch filmów mam pytanie, który i dlaczego ten film jest lepszy od drugiego?

Jakie jest wasze zdanie i subiektywna ocena, czy wybralibyście do kolekcji Szósty zmysł czy Znaki, jakie są argumenty za i przeciw.

Czy kupicie obydwa czy żaden z nich lub tylko jeden, jeżeli tak to który bardziej przypadł wam do gustu?

Ja osobiście na Znakach nieźle się bałem to też typowy horror, zaś Szósty zmysł to według mnie bardziej thriller psychologiczny niż s-f w tym filmie aż tak nie straszyło jak w Znakach.

Parę dni temu te wydania zadebiutowały w USA i w recenzjach na bluray.com nieznacznie ale jednak lepsze oceny dla obrazu i dźwięku uzyskał film Znaki, więc może to być też jakimś argumentem za które wydanie wybrać.

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

26-10-2024, 23:44
Idź spać, ChatGPT.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

03-11-2024, 03:34
(26-10-2024, 23:42)JVC 4K napisał(a):  w recenzjach na bluray.com nieznacznie ale jednak lepsze oceny dla obrazu i dźwięku uzyskał film Znaki, więc może to być też jakimś argumentem za które wydanie wybrać.

Żodyn z tego argument. Gwiazdki to tylko gwiazdki i prywatne opinie - jak wiemy z autopsji często z tak zwanego anuska. Oba transfery są bdb, choć mnie osobiście bardziej zaimponował 6 zmysł - być może dlatego, że to bardziej złożony wizualnie film, pełen niuansów (także kolorystycznych - ten balonik!) czy gry światłocieniem. Choć Znaki mają w teorii ciekawsze umiejscowienie akcji, to ostatecznie i tak wszystko rozgrywa się w domku, a całość jest dość prosta pod względem zdjęć. Tymczasem 6 zmysł odwrotnie - z pozornie mdłego, miejskiego settingu skąpanego w szaro-burym nastroju jesieni i towarzyszącej jej śmierci robi naprawdę ładny obraz, który na UHD pięknie ożywa i wielokrotnie potrafi cieszyć oczy, nawet jeśli robi to w subtelny sposób (tutaj zwracam uwagę choćby na sceny kościelne).

Co do dźwięku - tutaj atrakcyjniejsze są jednak Znaki, szczególnie w kontekście bardziej bombastycznej muzyki. Acz i w 6 zmyśle mamy przynajmniej kilka scen, gdzie nagłośnienie jest naprawdę ważne (nagranie). W obu przypadkach audio nie zawodzi, acz nie ma tu aż takiej rewolucji względem wcześniejszych wydań, jak w kwestii obrazu.
Tak czy siak za oba te elementy duży kciuk w górę dla Disneya - może w końcu coś się ruszy względem innych tytułów (Osada to wizualny orgazm będzie). A skoro i u nas to wydali, to nic tylko brać cały pakiet.

(26-10-2024, 23:42)JVC 4K napisał(a):  który i dlaczego ten film jest lepszy od drugiego?

Ja lubię oba, ale trzeba oddać Willisowi, że jego film jest trochę bardziej dojrzalszy i emocjonalnie mocniej angazuje od przygód Mela. Działa też lepiej na innych niż podstawowy poziomach.

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 434
Reputacja: 36

03-11-2024, 09:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2024, 09:37 przez Ash-9001.)
Na razie obejrzałem tylko Znaki na UHD. Pod względem obrazka nie mam się do czego przyczepić. Ale filmowo Znaki spadają u mnie na niższą pozycję w prywatnym rankingu ulubionych filmów M. Night'a. Kiedyś były na drugim miejscu zaraz po Szóstym Zmyśle (to jest pozycja #1, niezagrożona), teraz na pozycję #2 wskoczył Split. A że Split łączy się ładnie z Unbreakable, to właśnie ten film jest #3. Znaki spadły na czwarte miejsce. Ten oszczędny styl opowiadania historii w Znakach nadal robi wrażenie ale też trochę mnie już męczy. Z każdym kolejnym seansem jest pod tym względem coraz gorzej, po prostu się zaczynam lekko nudzić na niektórych scenach, ale końcówka nadal na mnie działa i mam ciary Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku