09-11-2024, 16:35
|
Criterion
|
|
09-11-2024, 17:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2024, 17:24 przez ILSA FAUST.)
Jako że dla mnie region A nie stanowi problemu oraz Amerykanckie Kriteriony lepiej imitują STEELBOOK niż brytyjskie (pozbawione jeb***ch znaków kategorii wiekowych) to nadrobiłem zapas na Amazon US mimo wszystko. Po pierwsze mają największy wybór w porównaniu z Amazon UK i promka jest na 50% zamiast 40%. No i dollar wiadomo tańszy of funta i wysyłka DPD jest bardzo szybka w stosunku do loteriady w UK pomimo, że drożej (wczoraj kupiłem, już część z filmów DPD wiezie końmi szybkimi). Przy większej ilości najbardziej się opłaciło unikając cła w koszyku wyszło mi lepiej od UK a zabawy mniej bo AMAZON US + DPD = szybki wlot na półkę. Nie interesuje mnie czy zapłaciłem 5-10 zł więcej czy mniej za film - po prostu bez stresu i nie tracę czasu dalej. Lepiej wyglądają te wydania USA pozbawione znaków kategorii wiekowych i najczęściej zamiast tylko SDH są także "prawdziwe" napisy EN (nie tyczy się tylko kriterionów rzecz jasna ale ogółem wydań z USA w stosunku do UK). No i przesądziło Risky Business w 4K, którego na Amazon UK już nie ma a już jest w drodze do mnie (Love in Real Train w 4K - wow) https://www.amazon.com/Risky-Business-Criterion-Collection-UHD/dp/B0D1YKGB6L 4K wychodzi średnio 24,99 USD lub mniej przy starszych tytułach 2K wychodzi średnio 19,99 USD lub mniej przy starszych tytułach + frachty i zero bólu głowy.
09-11-2024, 17:25
(09-11-2024, 17:16)ILSA FAUST napisał(a): 4K wychodzi średnio 24,99 USD lub mniej przy starszych tytułach Jesteś zwolniony z 23% vatu przy zamówieniach z USA? Najs, gratulacje.
09-11-2024, 19:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2024, 19:39 przez ILSA FAUST.)
Podałem cenę netto z Amazona US a nie w przeliczeniu na sztukę + frachty (w tym VAT od całości of course), gdzie VAT jest naliczany po przekroczeniu granicy celnej jak wiesz. Przecież każdy kto kupuje na Amazon US to wie o tym. W UK też jest VAT podany w cenie a funt jak wiesz zawsze jest droższy od dollara. Tak jak pisałem wyżej na filmie wychodzi 5-10 zł drożej w Amazon US niż Amazon UK jak się bierze 7-8 kriterionów, we "frachtach" jest VAT od całości, ale mam święty spokój bo poczta także potrafi doliczyć haracz 8,50 jak nie trafi na DHL-a albo Inposta. Cała zabawa zajęta mi może 5 minut, mniej niż ten post - więcej kosztuje mój czas na szukanie tańszej opcji w UK, bo więcej interesujących mnie kriteteriów było na Amazon US a brakowało na UK - więc odpuściłem sobie herbaciarzy i nie mam pieprzonych znaczków na okładkach i dyskach. Czasami świadomie płacę za większą estetykę wydania bo nie mam opcji steelbook - jak mam Steelbook na półce to nie ma problemu może byc UK czy nawet DE oby dysk nie był po rusku na labelu. W US masz pure english - jesli chodzi o okładki, labele oraz menu, feuatures, napisy - po prostu mniej to człowieka wkur*** niż hiszpańskie, włoskie, fancuskie, niemieckie wydania - przy STEELBOOK daję milczącą akceptację na takie wynalazki na półce oby były napisy angielskie, oczywiście SDH często gęsto dostaję w zamian za pure EN. ps. chyba mnie posłuchali bo Risky Businnes 4K wróciło na Amazon UK
09-11-2024, 19:59
Nie chce mi się prostować tych wszystkich powyższych bzdur, a jest ich mnóstwo. Napiszę tylko, że wziąłem do koszyka siedem losowych Criterionów BD - te same filmy, wszystkie z promocją -40% (UK) i -50% (USA). I na amazon.co.uk końcowa cena z wszystkimi opłatami wyszła mi £92,84 funtów = ~484 zł, a na amazon.com $204,13 = 822 zł. Pominę litościwie kwestię meksykańskiej tłoczni. Więc opcje są dwie: 1. Znowu nam tutaj trollujesz. 2. Masz poważne problemy z obsługą kalkulatora.
09-11-2024, 20:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2024, 20:57 przez ILSA FAUST.)
Niech ci będzie: Amazon UK: - Risky business (4K) - Brakefast Club - Marriage Story - Thelma i Luiza (4K) - Sex i VHS (digipack) RAZEM ze wszystkim w koszyku 145,45 GPB po kursie średnim NBP z dnia 08.11 tj. 5,1992 = 756,22 PLN Amazon US: - Risky business (4K) - Brakefast Club - Marriage Story - Thelma i Luiza (4K) - Sex i VHS (zakładam, że nie digi-pack) RAZEM ze wszystkim w koszyku 162,77 USD po kursie średnim NBP z dnia 08.11 tj. 4,0117 = 652,98 PLN No tak pomyliłem się o 100 zł zapłaciłem mniej w US - szlag ![]() Kto jest Trollem? Do tego kupiłem jeszcze w Amazon US w jednym koszcie przesyłki The Piano (4K) - brak wydania w UK tylko w US Rumble Fish (2K) - brak wydania w UK tylko w US Risky 4K i kilka innych już jest w drodze do mnie - wtorek-środa będzie Risky 4K pojawiło się dzisiaj w UK ale dostawa dopiero gdzieś tam w grudniu po południu do mnie już leci. Starczy na dzisiaj - projekcja GLADIATOR 1 w 4K za chwilę - potem w do kina w przyszłym tygodniu. Do zobaczenia w Kinie ?
Nie mam czasu sprawdzac dokladniej, ale @ILSA brales do porownania minimum 2 filmy, ktore w UK brak w promo, a w US sa: - Sex lies and videotapes - Thelma and Louise Filmy w UK musiala byc na starcie wyraznie drozsze zeby po podatkach i transporcie wyszloby Ci taniej sprowadzajac z USA.
09-11-2024, 21:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2024, 21:19 przez ILSA FAUST.)
Napisałam dokładnie co kupiłam, nie do porównania - nie moja wina, że mam zjechany gust filmowy ![]() tak jak piszesz dwa filmy nie były w ogóle w promce w UK a Risky 4K był wyprzedany wczoraj a dwa kolejne tylko wydane w USA, ale to nie moja wina że UK 5/7 miało fucked up a w US 7/7 w promce minus 50%? Wszystkie filmy jakie kupiłam w Amazon US są minus 50% w promce z wiekszą dostępnością o ile w ogóle są i dojdą przed świętami - po prostu nie mój problem że Amazon UK nie ma na to promki lub w ofercie w ogóle (w UK w ogóle) Zawsze jak wiecie co roku jest ta promka na Kriteriony przed Black Friday i zawsze można 7-10 kriterionów dokupić - potem juz brakuje ich w magazych i czeka się na reprinty do lutego-marca. Na black friday dużo tytułów jest pozamiatane. Okazało się przez Misfita, że 100 zł zaoszczedziałam, a ja mysłalam że straciłam, głupia jestem. kupie se kremik za to.
09-11-2024, 21:21
(09-11-2024, 20:42)ILSA FAUST napisał(a): Kto jest Trollem? Oczywiście, że Ty. Porównujesz tytuły, które w UK aktualnie nie są objęte promocją -40%, do tych z USA z -50%. Na Amazonie UK BD w promocji -40% chodzą po £11.06 lub £14.13 w zależności od konkretnego tytułu. UHD z kolei są za £18.44 i wtedy różnica cenowa z wszystkimi kosztami jest ok. 50% korzyść Brytyjczyków, a na BD jest jeszcze większa przebitka. Przykładowe zamówienie 6 UHD (dla wygody wziąłem do koszyka 2 filmy po 3 szt.) ![]() ![]() BD: ![]() ![]() Inna sprawa, że aktualnie pozostała garstka UHD w promocji z UK - większość się wyprzedała, ale do 2 grudnia jeszcze szmat czasu, więc miejmy nadzieję, że do tego czasu się ogarną ze stanami magazynowymi i promocją obejmą wszystkie filmy.
09-11-2024, 22:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2024, 22:03 przez ILSA FAUST.)
Bez sensu marnujesz swój cenny czas, przecież okazało się że taka głupia jak się wydaje nie jestem i 100 zł zaoszczędziłam na kremik - chyba o to chodzi zawsze w promkach? Raz jeszcze - nie oglądam, a tym bardziej nie kupuję przypadkiem, przypadkowych, losowych filmów, tylko te co mnie interesują. Wszyscy wiemy, że Kriteriony są drogie raczej niż tańsze, więc taka promka - 50% na to co mnie interesuje chyba jest lepsza w danym miejscu i przestrzeni niż może gdzieś tam kiedyś tam. Wydaje mi się, że ktoś z Forumowiczów może skorzystać więcej na promce minus 50% w USA - tak jak ja. ps. ten wątek nie jest o promkach tylko o samym Criterion i dodatkowa informacja ode mnie że minus 50% może kogoś bardziej zaciekawić niż jej brak
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości |

![[Obrazek: 2I1lnmM.png]](https://i.imgur.com/2I1lnmM.png)
![[Obrazek: DjXfImR.png]](https://i.imgur.com/DjXfImR.png)
![[Obrazek: BP3KaPD.png]](https://i.imgur.com/BP3KaPD.png)
![[Obrazek: Xcq8Xgv.png]](https://i.imgur.com/Xcq8Xgv.png)