19-01-2025, 21:15
Najlepiej włączaj tv przed odtwarzaczem do dobry nawyk, przyczyny mogą być różne od ujowego kabla hdmi po po prostu błąd komunikacji między odtwarzaczem a tv.
|
LG B4 OLED
|
|
19-01-2025, 21:15
Najlepiej włączaj tv przed odtwarzaczem do dobry nawyk, przyczyny mogą być różne od ujowego kabla hdmi po po prostu błąd komunikacji między odtwarzaczem a tv.
19-01-2025, 21:25
(19-01-2025, 20:56)Gieferg napisał(a): Jakieś pomysły co mu się stalo? HDRu nie rozpoznał czy jak?Ja miałem takie sytuacje na KODI, na Nvidia Shield + plazma, przy odtwarzaniu treści HDR. Wynikałoby z tego (o ile się nie mylę ), że źródło daje materiał HDR, a ekran spodziewa się SDR (no i kwestia przestrzeni barw do tego)...
niespotykanie spokojny człowiek
Jeszcze inny problem się pojawił na nowym TV - czasami zdarza się, że mi znika obraz na dosłownie kilka sekund (czarny ekran), myślałem, że to od kabla, ale teraz mam podłączony inny i jest to samo, co jednak ciekawe - zdarzało mi się to tylko i wyłącznie podczas oglądania materiałów z DVD (które rzadko odpalam, bo wyglądają jak wyglądają, ale mam parę koncertów, które są tylko na DVD). Na BD/4K UHD/plikach przez USB/YT ani razu. WTF? (BD oglądam na tym samym odtwarzaczu co DVD).
04-02-2025, 13:53
Kiedy konkretnie znika obraz? Już w trakcie oglądania, czy wcześniej gdy ładują się różne plansze, menu, itd.? Jeśli to pierwsze - na typowym UHD/BD z ~24fps odtwarzacz wysyła do TV sygnał 2160p24, a z DVD jest to 2160p50 lub 2160p60, o ile to odtwarzacz robi skalowanie = większa wymagana przepustowość - więc całkiem możliwe, że jednak nie wyrabiają kable HDMI, które posiadasz.
W trakcie oglądania. No cóż, akurat tego bym się nie spodziewał, że to z DVD będzie problem ![]() Sprawdzę jeszcze czy zmiana jakichs ustawień odtwarzacza odnośnie skalowania coś tu nie pomoże. Na starym TV działało bez problemu na tych samych kablach (no ale nie był 4K).
04-02-2025, 16:08
Zmiana warstwy? U mnie często zmiana warstwy w odtwarzaczu na DVDkach skutkuje przycinką. Z BD nigdy takich problemów nie miałem, może na poziomie specyfikacji nośnika rozwiązali to lepiej w BDkach, a w DVD zawsze ten efekt jest możliwy, a czy wystąpi to zależy od konkretnego odtwarzacza?
Zmiana warstwy nie ma tu nic do rzeczy bo tak się dzieje czasami po kilka razy i czasami dużo szybciej niż miałaby miejsce zmiana warstwy. Cytat:o ile to odtwarzacz robi skalowanie = większa wymagana przepustowość Tyle że nastoletni odtwarzacz BD raczej skalowania do 4K nie robi...
Wyłącz dla tego portu HDMI obsługę 4K, robi się to w menu ustawień LG. https://i.imgur.com/eYNHOoz.jpeg https://i.imgur.com/rmKj4Tk.jpeg
05-02-2025, 12:28
Gieferg - myślałem, że chodzi o UB450. Jaki jest powód, że korzystasz z innego playera do odtwarzania DVD?
05-02-2025, 12:35
Nie chce być adwokatem ale dla Gieferg 450 to zło konieczne do odtwarzania płyt 4K opisywał wrażenia... że mu po prostu nie siedzi ten odtwarzacz.
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |