Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,706
Reputacja: 746

06-09-2024, 14:30
Z tego co pamiętam tylko w jednej lub kilku klatkach jest taka rzeźnia w tym ujęciu, więc jeśli ktoś w tym czasie mrugnie to może przegapić.
W Carpenterach od SC to już niestety nie tylko pojedyncze klatki...

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,652
Reputacja: 119

06-09-2024, 14:36
O, rany, i to w takim kluczowym ujęciu Sad Wink

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,061
Reputacja: 172

10-02-2025, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2025, 17:54 przez Gieferg.)
Jak na razie Dolby Vision kojarzy mi się tylko jako coś, co mi utrudniało dojście do ładu z TV przy oglądaniu trylogii Matrixa.
Skończyło się na tym, że przy trzecim filmie w ogóle to wyłączyłem bo miałem wrażenie, że z włączonym DV błyskawice w finale dają po oczach jeszcze bardziej (oglądałem fragmenty tej sceny przed właściwym seansem).

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

10-02-2025, 18:15
Nie wiem czemu, ale boję się zapytać o to jakie ustawienia tv i tryby obrazu masz wklepane dla HDR10 i DV... Wink

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,061
Reputacja: 172

10-02-2025, 18:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2025, 18:55 przez Gieferg.)
Tez nie wiem czemu.

Zasadniczo zwykle zaczynam od fabrycznych ustawień na trybie filmmaker i dopiero jak coś mi nie gra to kombinuję, ale nawet jeśli to są to z reguły minimalne zmiany (tylko do nadchodzacego seansu FOTRa na BD grzebałem więcej w kolorach by ustawić tryb niwelujący zieleninę).
W przypadku DV na Matrixach najpierw podniosłem jasność (znaczy poziom czerni) o 2 punkty (za radą Mierzwiaka) i niby wydawało się ok, ale jednak na dłuższą metę dalej mi nie grało.
Na razie nie mam raczej więcej filmów z DV, więc na dalsze testy się póki co nie zanosi.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

10-02-2025, 19:32
Poczekaj jeszcze chwilkę zaraz będą płyty 8K i tam w Matriksach nie będzie błyskawic, ogarniesz wtedy to lepiej, tylko pamiętaj TV 8K musi być i kabel HDMI 2.2 no i odtwarzacz Blu-ray 8K.

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-02-2025, 14:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2025, 14:25 przez misfit.)
DV FEL może dawać jaśniejsze "światełka", może także oferować lepsze przejścia tonalne i ogólnie sprawiać mniej problemów z kompresją obrazu, co wielokrotnie przedstawiałem w tym temacie na konkretnych przykładach. Może, ale nie musi.
Ale Matrixy = DV MEL.

Cytat:VIDEO:

Codec                   Bitrate             Description    
-----                   -------             -----------    
MPEG-H HEVC Video       48844 kbps          2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Profile 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / HDR / BT.2020 /
* MPEG-H HEVC Video     66 kbps             1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Profile 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / Dolby Vision / BT.2020 /

Czyli poza podstawową warstwą z której korzystają także wyświetlacze HDR10, na płytach znajdują się tylko (lub aż) dynamiczne metadane, których w teorii zadaniem względem statycznych metadanych, jest precyzyjniejsza optymalizacja obrazu do możliwości świetlnych danego wyświetlacza. Jednak ten atut nie jest aż tak istotny jak np. jeszcze w 2017 czy 2018 roku, algorytmy mapowania tonów dla treści HDR10 w wyświetlaczach ewoluowały (dmt, itp.), a poza tym wyświetlacze z roku na rok oferują coraz wyższą jasność. Więc dynamiczne metadane wciąż mogą robić różnicę, ale głównie w filmach masterowanych @ 4000 nitów i wyżej. Nie dotyczy to jednak Matrixów.

Jeżeli jednak piszesz, że u Ciebie na obecnych ustawieniach w DV (na wcześniejszych pisałeś, że ogólnie obraz jest zbyt ciemny) błyskawice w finale dają po oczach jeszcze bardziej niż w HDR10, to Ci wierzę, ale powodem nie jest to co znajduje się na płycie.

Inną sprawą jest implementacja DV na danym wyświetlaczu, już nie będę Ci zawracał głowy z player-led vs tv-led, oraz tym, że także odtwarzacze mogą mieć "bugi", które w określonych sytuacjach mogą np. ucinać detale w najjaśniejszych partiach obrazu, ale przede wszystkim może być np. tak, że przy ustawieniach fabrycznych tryb DV jest znacznie bardziej rozjechany niż HDR10 na tym samym telewizorze i na tej podstawie ktoś stwierdzi, że dla niego HDR10 jest lepsze niż DV. Ale nie o tym jest ten temat, tego typu dyskusje sugerowałbym prowadzić w wątkach dedykowanych dla danego TV.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-01-2026, 14:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2026, 15:01 przez misfit.)
Maciej Koper w najnowszym filmiku na swoim kanale rozwodzi się nad nadchodzącym Dolby Vision 2 i przy okazji porusza temat różnic pomiędzy Dolby Vision, a HDR10 i HDR10+.

Cieszy mnie fakt, że w końcu Maciej dostrzega iż DV to nie tylko dynamiczne metadane, nie mam jednak pojęcia dlaczego wciąż umniejsza te inne rzeczy do niewiele znaczącej ciekawostki i przy okazji dopuszcza się manipulacji. Ale po kolei.

Cytat:Na płytach UHD-BD zdarzają się wydania, w których warstwa Dolby Vision jest przygotowana z wyższą docelową jasnością niż dołączone HDR10. To świadomy wybór autorów by warstwa HDR10 była bezpieczniejsza dla różnych telewizorów, a Dolby Vision korzystało z pełni danych.
Przykładem jest "Back to the Future" i tu wsparcie dla Dolby daje dużo lepszą jakość, bo wyciąga z filmu wyższą jasność. Są to jednak rzadkie wyjątki.

Później w podsumowaniu Maciej doprecyzowuje i w 5:14 minucie odpala, że "jest kilka filmów na płytach UHD-BD, które dzięki tej technologii są jaśniejsze niż w zwykłym HDR10 poprzez ekspansję jasności, ale to raczej skrajne wyjątki".

Nie kilka - od samego Paramount myślę, że spokojnie byłbym w stanie wyliczyć blisko sto takich filmów, a łącznie więcej niż ogólna ilość filmów dostępnych na UHD-BD w formacie HDR10+, przed którym Maciej od lat usilnie stawia praktyczny znak równości w stosunku do DV.
Jeśli ktoś chce poznać konkretne tytuły abym przedstawił dla nich heatmapy porównawcze pomiędzy warstwą BL i FEL ukazujące znacznie wyższą jasność tej drugiej, poza tymi o których już wspominałem w tym temacie, walcie śmiało.

Później Maciej mówi w nagraniu, że Hobbity były kręcone w 60 fps (nie, nie były) i przyznaje, że dynamiczne metadane robią różnicę, a na przykładzie Aquamana różnica na tańszych telewizorach (mniej jasnych) jest wręcz kolosalna i to pomimo tego, że jest on zmasterowany do 1000 nitów. W rzeczywistości Aquaman był masterowany pod 4000 nitów.
Później dodaje jednak, że "im słabszy telewizor tym zysk Dolby Vision jest większy". "Im mocniejszy ekran, tym przewaga maleje, bo sprzęt ma na tyle duży zapas jasności i kolorów, że i tak pokaże więcej z materiału, bez pomocy dodatkowych metadanych".

Tutaj generalnie zgoda, ale tylko w kontekście dynamicznych metadanych. Maciej może rozmywać temat, manipulować, ale nie zmienia to faktu, że na płytach jest nie kilka, a kilkaset filmów, które w DV oferują znacznie wyższą jasność niż ten sam odpowiednik w HDR10. Gdybym miał prawie 2500 nitowego LG G5 i bardzo jarał się wysoką jasnością "światełek" (nie jaram się), to zrobiłbym wszystko aby mieć obsługę DV i tym samym móc wykorzystać pełny potencjał jasnościowy poszczególnych filmów na swoim wyświetlaczu. W związku z powyższym kompletnie nie zgadzam się z sugestią, że na telewizorach z wysoką jasnością DV traci na znaczeniu - wg. mnie i nie tylko mnie, jest dokładnie na odwrót, przynajmniej w kontekście "płytowym".

Ktoś może odbije piłeczkę, a co to jest kilkaset filmów, które "odblokowują" jasność z 1000, do 4000 nitów i więcej. Więc może porozmawiajmy ile procentowo wychodzi filmów z jasnością powyżej 1000 nitów i jaka jest ogólna tendencja w branży filmowej. Producenci telewizorów ścigają się na to, który z nich będzie miał wyższą jasność w HDR, z kolei twórcy treści podążają w zupełnie odwrotnym kierunku i z roku na rok jest coraz więcej filmów z jasnością szczytową nieprzekraczającą ~200 nitów (o tych tylko w SDR nawet nie wspominam), niż tych, które oferują jasność powyżej tysiąca nitów. Takie są fakty.

Maciej nadal przemilcza kwestię poprawy kodowania obrazu w DV FEL vs warstwa podstawowa w wielu filmach, szczególnie znacznej części tych spod znaku Paramount, Kino Lorber czy Studio Canal, które w praktyce w znaczny sposób poprawiają finalną jakość obrazu. W idealnym świecie nie powinno to mieć miejsca i warstwa podstawowa BL powinna być bez zauważalnych błędów kodowania, ale często niestety tak nie jest.

A co z "trimami" artystycznymi, które koloryści ręcznie wykonują (DV L2 i L8) i dzięki którym odbiorca dostaje obraz bliższy zamysłowi twórców? Nie wierzę, że Maciej nie zna sprawy, przecież nie raz chwalił się, że wykonuje usługi kalibracji w studiach filmowych i ma kontakty z kolorystami.
Dla zainteresowanych, poniżej filmik od niezawodnego RESET_9999 objaśniający co nieco w tym temacie:

Więc może warto byłoby poinformować swoich subskrybentów, że nie ma tej opcji w HDR10+, ani tym bardziej w HDR10.

Lecimy dalej - 12-bitowe kodowanie materiału.

Cytat:Chciałbym powiedzieć, że daje to lepszą jakość, ale po pierwsze dotyczy tylko płyt Blu-ray, a po drugie w praktyce, czy na ekranie przejścia tonalne są gładkie, czy mają posteryzację, wynika głównie z jakości matrycy i przetwarzania telewizora. Często te 12 bitów działa odwrotnie niż powinno. Na przykład na telewizorach Sony i Panasonic, gdzie gradacja jest paradoksalnie gorsza. Można więc powiedzieć, że jest to mało istotny szczegół.

Któryś z posiadaczy TV Panasonic może potwierdzić słowa Macieja, czy może jest to jeszcze zależne od odtwarzacza?

A LG Maciej, LG - ten który w 2024 roku miał ponad 50 procentowy globalny udział w sprzedaży OLED TV?
Każdy kto chce, może się przekonać, że na telewizorach LG OLED tryb Dolby Vision w praktyce może oferować lepsze przejścia tonalne niż HDR10. Co więcej, nie dotyczy to tylko płyt i filmów FEL, ale także tych de facto 10 bitówców MEL. Aktywacja opcji łagodnej gradacji w LG znacząco zmniejsza tę przewagę, ale starsze rocznikowo LG pozbawione są tej opcji, a poza tym jej włączenie nie odbywa się bez żadnych strat pobocznych...

Link z przykładowymi samplami do porównania - https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1DxMiJvf_HHTqxw5AW4WdbrKkCkKrH3JG

Tak swoją drogą boleję nad tym, że nie prowadzi się testów/shootoutów telewizorów stricte dla trybu Dolby Vision. Dobra, oznacza to, że Samsung zostanie z niego wykluczony, ale co z tego? Ich strata. Chciałbym się dowiedzieć i na pewno nie tylko ja, które modele telewizorów najlepiej sobie poradzą, które mają poważniejsze bugi w implementacji DV i czym one się objawiają w praktyce i na ile można je zniwelować przy profesjonalnej kalibracji (zbyt ciemny obraz, black crush, przejścia tonalne, itd. itp.) Jakby ktoś jeszcze z profesjonalnych testerów pochylił się nad tematem CMv2.9 vs CMv4.0 i co to w praktyce oznacza w kontekście odtwarzaczy UHD-BD, które są "uwięzione" dla tego pierwszego, to już w ogóle byłby kosmos.

Na koniec przydałoby się poruszyć kwestię nadchodzącego Dolby Vision 2. Cóż, Vincent Teoh troszkę bardziej entuzjastycznie podchodzi do tej nowinki.

A co ja o niej myślę? Filmy oglądam w pełnym zaciemnieniu, a z upłynniaczy interpolujących klatki dla treści 24p nie korzystałem, nie korzystam i nie zamierzam korzystać, więc póki co te zapowiedzi typu DV2 Authentic Motion mnie ani ziębią, ani grzeją. Zdaję sobie jednak sprawę, że dla znacznej części osób judder w treściach 24 fps potrafi być dokuczliwy, a z drugiej strony nienawidzą efektu opery mydlanej, więc wydaje się, że dla takich osób opcja byłaby przydatna, która aktywowałaby upłynniacz na stosunkowo niskim poziomie i tylko w scenach, które tego potrzebują. Osobną kwestią jest jak na tę nowinkę zareaguje branża filmowa i zaimplementuje ją w przyszłych filmach, tutaj podejrzewam, że będzie tak jak Maciej przewiduje, czyli w ogromnej większości obśmieją sprawę Big Grin

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,488
Reputacja: 159

01-01-2026, 15:12
Wkleiłeś to też pod filmikiem? Bo z forum nie dotrze to raczej tam, gdzie byś chciał.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-01-2026, 15:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2026, 15:17 przez misfit.)
Nie chce mi się kręcić imby bezpośrednio z Maciejem, nie mam na to czasu, ani ochoty. Chcę żeby to wszystko dotarło do was - płytowców, a wiem, że część z Was ogląda kanał Macieja, więc chciałem wyjaśnić dla was pewne manipulacje i przekłamania.

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku