Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach

Strony (3): « Wstecz 1 2 3
Opcje tematu
Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,573
Reputacja: 715

06-09-2024, 14:30
Z tego co pamiętam tylko w jednej lub kilku klatkach jest taka rzeźnia w tym ujęciu, więc jeśli ktoś w tym czasie mrugnie to może przegapić.
W Carpenterach od SC to już niestety nie tylko pojedyncze klatki...

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,619
Reputacja: 117

06-09-2024, 14:36
O, rany, i to w takim kluczowym ujęciu Sad Wink

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

10-02-2025, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2025, 17:54 przez Gieferg.)
Jak na razie Dolby Vision kojarzy mi się tylko jako coś, co mi utrudniało dojście do ładu z TV przy oglądaniu trylogii Matrixa.
Skończyło się na tym, że przy trzecim filmie w ogóle to wyłączyłem bo miałem wrażenie, że z włączonym DV błyskawice w finale dają po oczach jeszcze bardziej (oglądałem fragmenty tej sceny przed właściwym seansem).

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

10-02-2025, 18:15
Nie wiem czemu, ale boję się zapytać o to jakie ustawienia tv i tryby obrazu masz wklepane dla HDR10 i DV... Wink

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

10-02-2025, 18:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2025, 18:55 przez Gieferg.)
Tez nie wiem czemu.

Zasadniczo zwykle zaczynam od fabrycznych ustawień na trybie filmmaker i dopiero jak coś mi nie gra to kombinuję, ale nawet jeśli to są to z reguły minimalne zmiany (tylko do nadchodzacego seansu FOTRa na BD grzebałem więcej w kolorach by ustawić tryb niwelujący zieleninę).
W przypadku DV na Matrixach najpierw podniosłem jasność (znaczy poziom czerni) o 2 punkty (za radą Mierzwiaka) i niby wydawało się ok, ale jednak na dłuższą metę dalej mi nie grało.
Na razie nie mam raczej więcej filmów z DV, więc na dalsze testy się póki co nie zanosi.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

10-02-2025, 19:32
Poczekaj jeszcze chwilkę zaraz będą płyty 8K i tam w Matriksach nie będzie błyskawic, ogarniesz wtedy to lepiej, tylko pamiętaj TV 8K musi być i kabel HDMI 2.2 no i odtwarzacz Blu-ray 8K.

JVC DLA RS 8K e-shiftX + Stewart Filmscreen StudioTek130 G3 Fixed Frame + Oppo UDP 203 + Denon AVC X8500HA + Dali Opticon 6 MK2 2 szt. + Dali Opticon LCR MK2 5 szt. + Alteco C1 4szt. + SVS SB4000.
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-02-2025, 14:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2025, 14:25 przez misfit.)
DV FEL może dawać jaśniejsze "światełka", może także oferować lepsze przejścia tonalne i ogólnie sprawiać mniej problemów z kompresją obrazu, co wielokrotnie przedstawiałem w tym temacie na konkretnych przykładach. Może, ale nie musi.
Ale Matrixy = DV MEL.

Cytat:VIDEO:

Codec                   Bitrate             Description    
-----                   -------             -----------    
MPEG-H HEVC Video       48844 kbps          2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Profile 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / HDR / BT.2020 /
* MPEG-H HEVC Video     66 kbps             1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Profile 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / Dolby Vision / BT.2020 /

Czyli poza podstawową warstwą z której korzystają także wyświetlacze HDR10, na płytach znajdują się tylko (lub aż) dynamiczne metadane, których w teorii zadaniem względem statycznych metadanych, jest precyzyjniejsza optymalizacja obrazu do możliwości świetlnych danego wyświetlacza. Jednak ten atut nie jest aż tak istotny jak np. jeszcze w 2017 czy 2018 roku, algorytmy mapowania tonów dla treści HDR10 w wyświetlaczach ewoluowały (dmt, itp.), a poza tym wyświetlacze z roku na rok oferują coraz wyższą jasność. Więc dynamiczne metadane wciąż mogą robić różnicę, ale głównie w filmach masterowanych @ 4000 nitów i wyżej. Nie dotyczy to jednak Matrixów.

Jeżeli jednak piszesz, że u Ciebie na obecnych ustawieniach w DV (na wcześniejszych pisałeś, że ogólnie obraz jest zbyt ciemny) błyskawice w finale dają po oczach jeszcze bardziej niż w HDR10, to Ci wierzę, ale powodem nie jest to co znajduje się na płycie.

Inną sprawą jest implementacja DV na danym wyświetlaczu, już nie będę Ci zawracał głowy z player-led vs tv-led, oraz tym, że także odtwarzacze mogą mieć "bugi", które w określonych sytuacjach mogą np. ucinać detale w najjaśniejszych partiach obrazu, ale przede wszystkim może być np. tak, że przy ustawieniach fabrycznych tryb DV jest znacznie bardziej rozjechany niż HDR10 na tym samym telewizorze i na tej podstawie ktoś stwierdzi, że dla niego HDR10 jest lepsze niż DV. Ale nie o tym jest ten temat, tego typu dyskusje sugerowałbym prowadzić w wątkach dedykowanych dla danego TV.

Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku