08-03-2025, 13:49
W każdym scenariuszu jest to wzrost jasności szczytowej o ok. 60% względem G4, ze 100% window włącznie. G4/Z95A - ~225 nitów, G5 - 365 nitów.
|
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
|
|
08-03-2025, 13:49
W każdym scenariuszu jest to wzrost jasności szczytowej o ok. 60% względem G4, ze 100% window włącznie. G4/Z95A - ~225 nitów, G5 - 365 nitów.
08-03-2025, 16:52
(08-03-2025, 13:29)Danus napisał(a): W planach zakup nowego Panasa jak tylko bedzie dostepnyNo to poczekasz do sierpnia co najmniej. W zeszłym roku Z95A pojawiło się jakoś pod koniec sierpnia, ale ceny były dość zaporowe. Dopiero jak TV weszły do oferty sklepów takich jak mediaexpert czy euro-rtv-agd, to ceny wyraźnie zmalały. @misfit Masz rację, jak się przyjrzeć dokładnie wykresowi, to tak jest. W SDR taka wysoka jasność się przyda, bo panel będzie dobrze świecił, a jednocześnie pracował na względnym minimum możliwości. W HDR jednak, przy "problematycznych" metadanych mogą pojawić pewne niedogodności. Niektóre wydania, nawet przy niskiej luminancji szczytowej, będą dawać niezłe błyski.
niespotykanie spokojny człowiek
09-03-2025, 08:36
Też czekam na nowe oledy Panasonica.Dajcie proszę znać jak wrażenia po kupnie. Chyba że uda mi się kupić wcześniej ale wątpię.
25-03-2025, 09:52
Dodam taką informację jako ciekawostkę niż argument przeciwko, ponieważ kolejnym moim TV nadal będzie OLED. Niestety technologia diod elektroluminescencyjnuch ma swoje wady i wydaje mi się że na swoim B9 jej doświadczyłem. Po czterech latach użytkowania, odnoszę wrażenie że obraz jest ciemniejszy niż był na początku, więc zacząłem szukać odpowiedzi i znalazłem. Cytat - "Choć diody organiczne są wyjątkowo skuteczne w emitowaniu światła, mają tendencję do degradacji w czasie. To oznacza, że telewizory OLED mogą tracić jasność i kolorystykę w miarę upływu czasu użytkowania". Producenci podają sporą ilość godzin pracy wyświetlacza aby coś zauważyć, jednak ja odnoszę wrażenie że widzę różnicę.
LG OLED B9 55 cali
Harman/Kardon Enchant 800 Panasonic DP-UB 450
25-03-2025, 10:33
Bez informacji na jakich ustawieniach i przez ile godzin oglądasz TV na codzień tego typu informacja to co najwyżej ciekawostką którą można przyjąć wzruszeniem ramion.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
25-03-2025, 12:04
Miałem oleda LG B4. Bardzo intensywnie użytkowany. Grał po kilkanaście godzin dziennie. Oczywiście nie zawsze, ale sporo godzin wypracował. Naprawdę sporo. Ustawiłem go pod siebie, można tak ogólnie powiedzieć średnie ustawienia, pomieszczenie nie było jakoś zbyt jasno oświetlone przez słońce. Grał u mnie 4.5 roku. Teraz służy dalej u członka rodziny. Byłem z niego zadowolony. Nie mogę narzekać. Sporo filmów obejrzanych. Teraz jego następcą jest większy, nowszy OLED LG C4, zmiana głòwnie z uwagi na wielkość.
LG OLED 65 C45
Panasonic DP-UB820 Panasonic DMP-BD35 Zidoo Z10 Pro Onkyo TX-NR686 Atmos 5.1.2
25-03-2025, 12:51
(25-03-2025, 10:33)Mierzwiak napisał(a): Bez informacji na jakich ustawieniach i przez ile godzin oglądasz TV na codzień tego typu informacja to co najwyżej ciekawostką którą można przyjąć wzruszeniem ramion.Masz rację, podałem to jako ciekawostkę. Nie będę sprawdzał ile godzin ma przepracowane i nie mam możliwości zmierzenia jasności ekranu, więc to może być tylko moje mylne wrażenie. Co nie zmienia faktu że OLED traci swoje parametry. (25-03-2025, 12:04)marciniozo napisał(a): Byłem z niego zadowolony. Nie mogę narzekać. Sporo filmów obejrzanych.Ja nadal jestem z B9 zadowolony, telewizor jest mocno użytkowany i jak pisałem wyżej mam wrażenie że TV świeci słabiej, mimo że filmy demonstracyjne w HDR nadal robią mocne wrażenie. Moje odczucia wzmocnił wczorajszy seans "Matrixa" z płyty 4K. Ciemne sceny wydawały mi się zbyt ciemne, ale nie mam twardych dowodów że film wyglądał tak samo gdy oglądałem go wcześniej.
LG OLED B9 55 cali
Harman/Kardon Enchant 800 Panasonic DP-UB 450
25-03-2025, 13:32
Pamiętaj że aktualizacje softu potrafią czasem namieszać w parametrach obrazu, miałem tak na swoim B8 gdy któraś z aktualizacji wprowadziła tragiczną ciemnicę w trybie Dolby Vision, co zauważyłem skądinąd właśnie na Matriksie.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
I finalnie rozwiązałeś ten problem suwakami czy może np resetem tv do ustawień fabrycznych czy też może naprawiła to kolejna aktualizacja?
Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
25-03-2025, 14:57
Zwiększyłem jasność na oko (sprawdzałem detale w cieniach w trybie HDR10 i ustawiłem żeby było podobnie); albo któraś z późniejszych aktualizacji to naprawiła czy może wróciło mi to do normy po wymianie matrycy? Już sam nie wiem ale teraz problem nie występuje.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości |