Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz

Strony (12): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 ... 12 Dalej »

Opcje tematu
Faraon (1965), reż. Jerzy Kawalerowicz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 643
Reputacja: 10

23-05-2025, 07:34
(22-05-2025, 22:44)Daras napisał(a):  Jeśli w mono - odpadam.

Dlaczego, skoro to oryginalna ścieżka?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

23-05-2025, 08:49
To już lepiej przycisnąć przycisk zmiany prezentacji dźwięki na dolby surr lub dts neural x, dts neo:6 czyli upmixery które robią ze ścieżki mono/stereo rozszerzenie do naszej konfiguracji kina domowego. Niż wierzyć w "profesjonalność" upmixów zrobionych kiedyś przez studia.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,321

26-05-2025, 14:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2025, 14:20 przez Daras.)
Panowie, w latach 70. przekopiowywano spektakularne polskie produkcje na szerokie taśmy(65 mm.) z jednego powodu – aby upchać na nich ścieżki dźwięku przestrzennego. Tak było np. z „Potopem” (1974) czy „Westerplatte” (1967). Na dawnym forum Kino Polska jeden z dyskutantów opisał swoje wrażenia z kinowego odbioru tego drugiego filmu. Dźwięk surround był aranżowano bardzo profesjonalnie! Rozprowadzano go po tak zwanych reglach. Tak też było z „Ziemią obiecaną” (1974). A. Wajda osobiście zadbał o to aby polska edycja BD nie została tej przestrzeni pozbawiona. Posiadacze rzeczonego krążka z pewnością docenili precyzyjne ulokowanie odseparowanych od siebie dźwięków. I to jedyna traka perełka dotycząca dawnych produkcji robionych z rozmachem wydanych w wersji BD.

Mix, o którym wspomniał Prodarek wystąpił w przypadku „Potopu” na DVD. Z fatalnym skutkiem. Na zawsze utraciliśmy pierwotne audio surround.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 289

26-05-2025, 19:16
Ten dobry miks jest na wydaniu polskim czyli digibook od DMMS?

Odpowiedz
Offline Cisek
Użytkownik
Liczba postów: 102

26-05-2025, 23:27
(22-05-2025, 22:44)Daras napisał(a):  Czyli to będą pierwsze polskie filmy w 4K na płytach.

"Trzecia część nocy" Żuławskiego wyszła na początku maja na nośniku 4K UHD. Możemy ją uznać za pierwszy polski film w tym formacie czy coś wcześniej już dostaliśmy?

Odpowiedz
Offline pik
Użytkownik
Liczba postów: 78
Reputacja: 5

27-05-2025, 13:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2025, 13:44 przez pik.)
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o Żuławskiego to " Na srebrnym globie" i to dopiero wyjdzie w stanach 31 maja
A jeśli patrząc na polskie rekonstrukcje w 4K to pierwszy był "Pianosta" wydany w kilku krajach Europy tylko nie w Polsce.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

27-05-2025, 14:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2025, 22:47 przez Daras.)
Czarodziejmarx napisał:

Ten dobry miks jest na wydaniu polskim czyli digibook od DMMS?

Tak. Książeczka zawiera kilka ciekawostek. Moja jest o tyle cenna, gdyż widnieje na niej autograf jednego z głównych bohaterów. Cool

Przykładowo – płyta od Di Factory posiada ścieżkę mono. Wygląda na to, że 5.1 znajdziemy tylko na DVD (pomijając BD od DMMS).

Pik napisał:

A jeśli patrząc na polskie rekonstrukcje w 4K to pierwszy był "Pianosta" wydany w kilku krajach Europy tylko nie w Polsce.

Nie wiedziałem.

EDIT:
Czy znany jest kod regionalny "Na srebrnym globie" (1987)?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Cisek
Użytkownik
Liczba postów: 102

28-05-2025, 00:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2025, 00:13 przez Cisek.)
(27-05-2025, 13:43)pik napisał(a):  Wydaje mi się, że jeśli chodzi o Żuławskiego to " Na srebrnym globie" i to dopiero wyjdzie w stanach 31 maja

Wyszło wyszło, wydawca zaczął wysyłkę na początku maja. Mam już swój egzemplarz.

(27-05-2025, 13:43)pik napisał(a):  A jeśli patrząc na polskie rekonstrukcje w 4K to pierwszy był "Pianosta" wydany w kilku krajach Europy tylko nie w Polsce.

Sam nie wiem czy brać "Pianistę" pod uwagę. To jednak koprodukcyjny składak Huh

(27-05-2025, 14:48)Daras napisał(a):  Czy znany jest kod regionalny "Na srebrnym globie" (1987)?

Jeśli pytasz o region płyty to dyski 4K nie mają blokady regionalnej.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,572
Reputacja: 715

28-05-2025, 07:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2025, 07:55 przez misfit.)
Wbrew pozorom pytanie Darasa nie jest tak totalnie od czapy. W teorii masz rację, jednak w praktyce zdarzają się płyty 4K z blokadą regionalną, wykorzystujące buga w sofcie do authoringu. Poniżej część takich przypadków wyłapana przez userów z forum-blu-ray.com.
https://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=334606

Tak w ogóle czy ktoś próbował kontaktować się z dvdmax w sprawie Faraona, z pytaniem czy faktycznie nowe wydania, w tym UHD, pojawią się w sprzedaży w niedalekiej przyszłości? Bo jak wiadomo, różnie z tymi zapowiedziami bywało...

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

28-05-2025, 14:11
Cisek napisał:

Wyszło wyszło, wydawca zaczął wysyłkę na początku maja. Mam już swój egzemplarz.

Gdzie kupiłeś? Czy płyta była porządnie zapakowana? Kto był doręczycielem?

Misfit - obstawiam, że "Faraona" w 4K ktoś wyda na pewno. To zapewne kwestia czasu. Mam wrażenie, iż na Zachodzie zapanowała jakby moda na ten film (?).

Odpowiedz
Strony (12): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 ... 12 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku