Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4
Opcje tematu
Dolby Vision vs HDR10 - różnice w obrazie na konkretnych przykładach
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,703
Reputacja: 110

01-01-2026, 15:38
Filmy oglądam w pełnym zaciemnieniu, a z upłynniaczy interpolujących klatki dla treści 24p nie korzystałem, nie korzystam i nie zamierzam korzystać [2]

Ale jeżeli dzięki DV2 potanieje DV1 i będzie tego więcej, to jestem za.

PS
DV3 mogłoby dopasowywać jasność filmu do ekranu telefonu którym się bawimy w trakcie seansu i to by realnie zmniejszyło uczucie dyskomfortu, a dla bardziej wymagających kinomaniaków AI mogłaby śledzić ruch gałek ocznych i zatrzymywać akcję gdy, nie patrzymy akurat na ekran lub przysypiamy w trakcie seansu  Wink

Wszystko przed nami. Nowy rok, nowe możliwości Smile

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,571
Reputacja: 138

01-01-2026, 16:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2026, 17:13 przez sebas.)
Też wczoraj obejrzałem to omówienie DV2 przez Macieja i dostrzegłem te same "skróty myślowe" co Ty.

(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a):  Później w podsumowaniu Maciej doprecyzowuje i w 5:14 minucie odpala, że "jest kilka filmów na płytach UHD-BD, które dzięki tej technologii są jaśniejsze niż w zwykłym HDR10 poprzez ekspansję jasności, ale to raczej skrajne wyjątki".
Dokładnie. Najwyraźniej tylko kilka zna.

A co z filmami od Sony które pierwotnie były tylko w HDR10, a potem był kolejny remaster, ale już z DV. Taki Black Hawk Down to dobry przykład.

(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a):  nie zmienia to faktu, że na płytach jest nie kilka, a kilkaset filmów, które w DV oferują znacznie wyższą jasność niż ten sam odpowiednik w HDR10.
Na dowód na to jest cała masa wykresów.

(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a):  Maciej nadal przemilcza kwestię poprawy kodowania obrazu w DV FEL vs warstwa podstawowa w wielu filmach, szczególnie znacznej części tych spod znaku Paramount, Kino Lorber czy Studio Canal, które w praktyce w znaczny sposób poprawiają finalną jakość obrazu. W idealnym świecie nie powinno to mieć miejsca i warstwa podstawowa BL powinna być bez zauważalnych błędów kodowania, ale często niestety tak nie jest.
Absolutnie tak! Słynna wojna pikseli w lądowaniu promu na Marsie w Pamięci Absolutnej.

(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a):  Któryś z posiadaczy TV Panasonic może potwierdzić słowa Macieja, czy może jest to jeszcze zależne od odtwarzacza?
Pierwsze słyszę. Mam TV i odtwarzacz Panasonika. Najlepsze rezultaty jeżeli chodzi o gradację uzyskuje w DV, z odtwarzacza UHD. DV z Nvidii Shield nie daje rady (znane źródło problemu, nawet tu na Forum było omawiane).

(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a):  Tak swoją drogą boleję nad tym, że nie prowadzi się testów/shootoutów telewizorów stricte dla trybu Dolby Vision. Dobra, oznacza to, że Samsung zostanie z niego wykluczony, ale co z tego? Ich strata.
No własnie dlatego nie ma DV, bo byłby wykluczony i recenzenci mieli by potem potencjalnie "problem". Wink

(01-01-2026, 15:17)misfit napisał(a):  Nie chce mi się kręcić imby bezpośrednio z Maciejem, nie mam na to czasu, ani ochoty.
A ja się chyba skuszę. W końcu oferuje płatne usługi, więc powinien być zainteresowany poszerzeniem wiedzy. Cześć z naszych Forumowiczów to Jego Klienci.

EDIT:
Tak na szybko sprawdziłem BDinfo raporty do płytek UHD jakie mam z DV i wszyło mi (zakładając, że się nie pomyliłem Smile  Wink ), że na 154 wydania z DV, 100 ma FEL. Jako wyznacznik obecności FEL brałem bitrate strumienia DV -  musiał mieć kilka, kilkanaście tysięcy kbps.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,706
Reputacja: 746

01-01-2026, 17:31
(01-01-2026, 16:51)sebas napisał(a):  A co z filmami od Sony które pierwotnie były tylko w HDR10, a potem był kolejny remaster, ale już z DV. Taki Black Hawk Down to dobry przykład.

Tutaj nie bardzo nadążam co masz na myśli? Smile
Sony = MEL i zarówno w DV i HDR10 jest mastering 4000 nitów. Generalnie nie powinno być w źródle jako takich róznic w jasności w stosunku do HDR10, nie licząc tych niektórych ujęć, które w nowym wydaniu pochodzą z innego mastera w stosunku do starej płyty.
Ale tak, BHD jest jednym z bardzo jasnych filmów gdzie nawet taki LG G5 musi się trochę natrudzić z mapowaniem tonów obrazu, więc dynamiczne metadane nawet w nim się przydają - o wyświetlaczach z jasnością ~800 nitów i niższą nawet nie wspominam. Ale tego akurat Maciej raczej nie neguje.

(01-01-2026, 16:51)sebas napisał(a):  No własnie dlatego nie ma DV, bo byłby wykluczony i recenzenci mieli by potem potencjalnie "problem". Wink

Przy okazji całkiem niewykluczone, że wtedy miejsca na podium trochę by się pozmieniały...

Cytat:A ja się chyba skuszę. W końcu oferuje płatne usługi, więc powinien być zainteresowany poszerzeniem wiedzy. Cześć z naszych Forumowiczów to Jego Klienci.

Powodzenia Smile

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 522
Reputacja: 45

01-01-2026, 17:54
Pierwszy raz chłopa widzę na oczy Tongue Ale w sumie zgadzam się z jego podejściem do DV2. Nie widzę tam na razie żadnych przełomowych funkcji, mam wrażenie, że wszystkie bym od razu wyłączył. Szczególnie to "mądre" wygładzanie ruchu, nie ma opcji żeby to nie było dla mnie drażniące. W DV3 niech zrobią funkcję, która przyciemni napisy, jak są przez przypadek zrobione na 10000 nitów i wtedy będzie przełom Wink

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-01-2026, 18:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2026, 18:36 przez misfit.)
W tej sprawie pełna zgoda. Poza tym jakiś czas temu twórcy wywalczyli sobie tryb Filmmaker, tak aby upłynniacze ruchu były w nim domyślnie wyłączone, a teraz mieliby dać na nie okejkę, choćby w określonych ujęciach? Niektórzy może w to wejdą, ale ogólnie nie widzę szans na to. Chyba, że ludzie od Dolby chcą to jakoś wprowadzić poza zgodą reżyserów, itp. ale jakoś tego nie widzę.
Jeśli jakiś twórca chce upłynnić część scen, to przecież już teraz może to zrobić, jak choćby to co robi Cameron z ostatnimi Avatarami ze zmienną ilością klatek, ale czy przypadkiem nawet on nie ma wywalone na HFR w 2D?

Inna kwestia, że w przypadku UHD-BD wiązałoby się to także z wymianą odtwarzaczy aby wprowadzić te nowinki. Ja tam jestem za, niech się pojawi przy okazji obsługa CMv4.0 (przez jego brak wszystkie filmy DV lecą u mnie z Ugoosa, a nie OPPO), ale pod warunkiem żeby te dodatkowe nowinki z DV2 dało się wyłączyć Wink Nie no, daję temu 0,001% szans na realizację Big Grin

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,571
Reputacja: 138

01-01-2026, 18:40
(01-01-2026, 17:31)misfit napisał(a):  Ale tak, BHD jest jednym z bardzo jasnych filmów gdzie nawet taki LG G5 musi się trochę natrudzić z mapowaniem tonów obrazu, więc dynamiczne metadane nawet w nim się przydają - o wyświetlaczach z jasnością ~800 nitów i niższą nawet nie wspominam.
Dokładnie to. Smile

(01-01-2026, 18:34)misfit napisał(a):  przez jego brak wszystkie filmy DV lecą u mnie z Ugoosa,
Tak z ciekwawości, z wykorzystaniem napędu, czy z ripa?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

01-01-2026, 19:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2026, 19:23 przez misfit.)
Problem w tym, że w oryginale mało które filmy na UHD-BD są z metadanymi CMv4.0, chociaż w ostatnich latach u butikowych dystrybutorów już się to mocno poprawia. Np. z ostatnich moich kupionych filmów, Possession, The Conversation, Lion in Winter i Outland mają CMv4.0, więc w takich przypadkach nie ma przeszkód aby podłączyć napęd do Ugoosa i odpalić film ze wszystkimi udogodnienami jakie on przynosi. Ale i tak lepiej zrobić ripa do mkv, z niego Ugoos jest zdecydowanie bardziej stabilny. Wiem jednak, że ludziska usilnie walczą nad tym aby sprawić żeby CoreELEC był bardziej stabilny przy odtwarzaniu ze struktury BDMV.

A co robię z tymi filmami, które są w oryginale w CMv2.9? Biorę metadane CMv4.0 ze streamingu, a jeśli takiej możliwości nie ma dla danego filmu to generuję je samemu - trochę jednak cały taki proces trwa, na moim i5 11600k + RTX 3070 Ti całość trwa ok. 2x długość filmu. Mógłbym skrócić trochę ten czas (głównie demux i remux) gdybym całość pracy wykonywał na systemowym dysku ssd Crucial P3 Plus, ale szkoda mi go i wszystko mieli się na twardzielu.

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku