Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dystrybutorzy
1 2 Dalej »

Second Hand Video

Strony (11): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 11 Dalej »

Opcje tematu
Second Hand Video
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,712
Reputacja: 172

27-04-2026, 02:16
(26-04-2026, 22:44)adi90a napisał(a):  Na rynku było wtedy dużo więcej dystrybutorów, to fakt.

Akurat nie na tym polegała różnica. Pro-Motion startowało w kraju w sumie razem z formatem znacznie bardziej elitarnym od DVD, które generalnie ogółowi odbiorców wtedy wystarczało (i niektórym dalej wystarcza), a który to mogłeś kupić z gazetą za grosze. Rynek kolekcjonerski u nas właściwie nie istniał - nawet na wspomnianym DVD największe wrażenie robiły perełki z zagranicy, które można było wyhaczyć za grubszy hajs na allegro albo okazyjnie spotkać w Empiku z polską nalepką i ceną z kosmosu. Jako klienci Amazon zaczęliśmy dopiero odkrywać. Bez jakiejś ogromnej reklamy (ja w sumie żadnej nie kojarzę), większość ich tytułów po prostu ukazała się w sklepach i po jakimś czasie dzieliła los bajek Disneya, czyli teoretycznie wiecznie dostępny, a przy tym absolutnie podstawowy pod względem wydania towar leżący w koszach za wciąż tę samą cenę. A nowy format już był za rogiem, bo wszedł raptem kilka lat później. Także wojna nośników, przecieranie szlaków i konkurencja z pewnością im nie pomogły. Nie wiem zresztą jakie nakłady miały te filmy - może tu jest pies pogrzebany.

(26-04-2026, 22:44)adi90a napisał(a):  Wydaje mi się, że jakby zarobili na tych wydaniach dużo siana to by się z rynku nie zwinęli

Upadek działalności to jest wiele czynników, często niezależnych li tylko od sprzedaży. Zresztą polski rynek był zawsze dość mały - tak względem kin, jak i nośników - więc jeśli ktoś myśli o trzepaniu na tym kasy, to niech lepiej zmieni branżę. Vision może potwierdzić, choć w teorii, jak i w praktyce ich QDVD to był złoty strzał. A skończyło się jak zawsze. Podejrzewam zresztą, że na zachodzie jest podobnie i większość tych wydawnictw, które nie są podpięte pod duże wytwórnie, nie zbija jakichś ogromnych kokosów względem wkładu jaki trzeba ponieść przy takiej zabawie. Nie wiem czy są dostępne jakieś dane, którym można by się przyjrzeć.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,884
Reputacja: 124

27-04-2026, 15:39
(26-04-2026, 22:44)adi90a napisał(a):  Wydaje mi się, że to kwestia krótkiego okresu życia technologii, co wywołuje szybkie zmiany ceny. Niezależnie od nośnika te ceny są najpierw bardzo wysokie z racji na nowość technologii, by w dość krótkim czasie spaść. Ludziom wydaje się, że ten spadek ustabilizuje się na dnie, technologia osiągnie jakiś naturalny stan. Przyzwyczajenie powoduje, że wzrosty ceny wywołane choćby inflacją nie przebijają się do świadomości.

Na pewno coś w tym jest, ale skoro cofamy się mocno w czasie, a jestem z pokolenia X, to pamiętam cenę za box VHS SW SE:
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/8465028

150 PLN

Właśnie sprawdziłem, że najniższa krajowa wynosiła poniżej 500 na rękę, czyli gdybym wówczas pracował za najniższą krajową to mógłbym sobie kupić 3 takie wydania Big Grin

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Online adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 164
Reputacja: 11

27-04-2026, 22:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2026, 22:38 przez adi90a.)
(27-04-2026, 15:39)HAL 9000 napisał(a):  150 PLN
Nie bez powodu królowały wtedy wypożyczalnie. Choć pamiętam, że VHS jaki za dzieciaka ojciec mi kupił na rynku, kosztował jakoś mniej, z 15-25zł (czytała krystyna czubówna) to generalnie VHSów w domu było z 5 (i mam do tych tytułów do dziś sentyment, bo były oglądane wielokrotnie), reszta z wypożyczalni. A reklamowane w Kawaii wydawnictwo Planeta Manga wydawało się nieosiągalne.
Ostatni wzrost zainteresowania nośnikami fizycznymi wynika ze spadku ich realnej wartości. Ceny nie zmieniły się od wielu lat. Pierwsze 4K UHD jakie kupiłem to był Batman vs Superman na promocji w Saturnie za 80zł w 2018. Wtedy wydawało mi się to okazyjną ceną, ale i dziś te 80zł to jest taka podstawowa promocja dla zwykłego wydania, a zarobki i inflacja zmieniły się znacznie.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,884
Reputacja: 124

28-04-2026, 14:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2026, 14:27 przez HAL 9000.)
Garść info od wydawcy:
https://open.spotify.com/episode/2YM0rSxfTq9iWoCrTm1F2z

Dwa kolejne filmy są planowane jeszcze na ten rok - wrzesień, grudzień.
Plan docelowy (marzenie), to 12 filmów rocznie - wszystko zależy od sprzedaży.
Następny film, to na 95% będzie horror - nie mogą jeszcze zdradzić tytułu.
Polskie filmy gatunkowe, z maksymalną (w miarę możliwości) ilością dodatków - nie będą wydawać "golasów".

Podobno biorą tylko filmy, które przeszły rekonstrukcje 4K, więc "Hydrozagadka" będzie też po takiej rekonstrukcji  Smile

Na razie, same dobre informacje, lista rekonstrukcji 4K jest ograniczona, więc można się co nieco domyślić  Tongue

PS
Widzę tylko jeden horror (4K)
Powrót wilczycy

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,386
Reputacja: 187

29-04-2026, 07:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2026, 08:34 przez prodarek.)
(26-04-2026, 14:55)HAL 9000 napisał(a):  Spotify
https://open.spotify.com/episode/3FRTyAfqY4DrAv6MNr00i1
https://open.spotify.com/episode/2YM0rSxfTq9iWoCrTm1F2z

Miło się słucha, spoko goście się wydają. Drogo, ale dopinguję..

Jedna rzecz mnie martwi zauważcie że zdaje się że używają "prawie" pudełka przypominające dvd slim :/

https://d2j6dbq0eux0bg.cloudfront.net/images/125309505/products/817875019/5717490122.jpg
https://d2j6dbq0eux0bg.cloudfront.net/images/125309505/products/817875019/5717489327.jpg

Szkoda że nie poszli w scanavo czyli okładka wypełnia całe pudełko i przy tym są super jakościowo.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

29-04-2026, 08:05
To nie jest pudełko DVD.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

29-04-2026, 08:24
Niech to sobie będzie nawet pudełko od gry na xboxa, ale faktem jest że na wizualizacji jest to pudełko slim co już mi się nie podoba i nie ma na belce loga. I ta grubość powoduje u mnie skojarzenie z dvd, różnica względem stricte pudełka dvd to właśnie ta belka, w dvd jej nie ma.
Arrow wydaje w stosunkowo podobnych, ale moją one loga i są standardowej grubości...

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec
Liczba postów: 338
Reputacja: 17

29-04-2026, 11:45
Wiadomo, czy planują sprzedaż za pośrednictwem platform takich jak Allegro, Empik?

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,712
Reputacja: 172

29-04-2026, 12:28
(29-04-2026, 07:16)prodarek napisał(a):  zdaje się że używają "prawie" pudełka przypominające dvd slim

I bardzo dobrze. Wszystkie wydania powinny używać takich pudełek. Grubasy won. A scanavo to najgorsze ścierwo, w dodatku kiepsko dostępne.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

29-04-2026, 12:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2026, 13:08 przez prodarek.)
Wszystkie powinny używać slim? ja nie znam ani nie mam żadnego wydania na blu-rau które używa pudełek slim.
To nie jest standardowa grubość, jest to około 2x cieńsze pudełko od standardowego pudełka blu-ray.
[Obrazek: kE4A0Ln.png]

Nie wiem może to tylko wizualizacja, zobaczymy...

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku