Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dystrybutorzy
1 2 Dalej »

Second Hand Video

Strony (11): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 11 Dalej »

Opcje tematu
Second Hand Video
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,328

19-06-2026, 19:02
Fire_caves napisał:
Ja prosiłbym jeszcze o co najmniej pierwszego Kilera, Rejs i Seksmisję w OAR. Dalej cykl o Adasiu Miauczyńskim.

Mam „Rejs” (1970) na BD. Z tym OAR sprawa jest ciut dyskusyjna. Bodajże na nieistniejącym forum Kino Polska odbyłem dyskusję ad vocem. Były też zrzuty. Film miał być kręcony kamerą 16 mm (?). Nie pamiętam dokładnie, ale zaistniał jakiś problem z kadrowaniem. Natomiast z całą pewnością było widać na fotkach co jest obcięte oraz „dodane” przy OAR, oraz jak to wygląda w przypadku aktualnej edycji BD. Wybrałem obcięcia oraz „dodatkowe” elementy na wydanej już płycie. Cool

Zainteresowanym sugeruję namierzenie tamtego archiwum.

Sebas
...był dostępny na BD w Japonii zdaje się i inne filmy Munka jak Zezowate szczęście.

Daras napisał:
Nie będę się wypowiadał na temat jakości zrzutów „Zezowatego szczęścia” 1960, gdyż w zasadzie wszystko widać. Natomiast „ożywione” kadry BD od Japończyków porównywałem z krajowym wypustem DVD. W mojej ocenie film A. Munka od KINOKUNIYA stanowi obecnie najlepszą edycję tego tytułu na świecie (...).

Korespondencja z Japończykami jest tu:
https://forum.filmozercy.com/watek-zezowate-szczescie?page=2

P.S.
Kupę lat temu jedna płytka kosztowała mnie ponad 200 zeta. Takie hobby. Rolleyes  

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,960
Reputacja: 92

19-06-2026, 21:29
Najlepiej to by było gdyby wydali filmy, które wcześniej nie ukazały się na blu-ray. I najlepiej głównie te z PRLu, bo teraz to dobre filmy, to można policzyć na palcach jednej ręki.
Jak pierwsze wydanie to była komedia, to można pójść za ciosem. Osobiście z tych propozycji, które padły, to bym wolał "Giuseppe w Warszawie".

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,884
Reputacja: 124

19-06-2026, 23:17
Widzę, że koledzy odpalili listę życzeń  - no i fajnie  Big Grin

Ja tylko przypomnę, że Second Hand Video zdecydowało się na wydawanie filmów ze skanu 4K.
Czy to dobrze?
I tak, i nie.
Dlaczego dobrze to wiadomo, ale mocno zawęża to niestety wybór filmów.
Na niektóre tytuły, już tak długo czekamy, że spokojnie zadowolilibyśmy się porządną rekonstrukcją 2K.

Mam na półce coś takiego:
[Obrazek: thumb-300x300-77856-4260170271594.jpg]
https://filmozercy.com/filmoskop/edition/34422232

I to ma lepszą jakość obrazu niż niektóre wydania UHD.

Więc panowie od Second Hand Video wpadli trochę w pułapkę marketingu 4K, cóż bowiem z tego, że film będzie po rekonstrukcji 4K i załóżmy nawet, że ta rekonstrukcja przebiegła prawidłowo i wszystko jest cacy, jak finalnie BD dostanie kiepskie kodowanie i całość pójdzie się kochać z DivXem.

Wydawca miał szczęście, że na pierwszy ogień poszła "Hydrozagadka" (podobno planowali wydać coś innego na start), bo to film krótki, czarno-biały, który ma bardzo mało kłopotliwych dla słabego kodowania scen.

Jeżeli nie poprawią tej kwestii, to lepiej niech odpuszczą ambitniejsze projekty, bo z tym kodowaniem, to mogą co najwyżej sięgnąć po "Dziewczyny do wzięcia", "Wniebowziętych" czy "Niedzielę Barabasza".

Ja to bardzo chętnie kupię, ale wszyscy chcielibyśmy czegoś więcej, dlatego teraz priorytetem jest dotrzeć do nich i ich uświadomić Smile

PS
Mam nadzieję, że misfit w przerwie między meczami, napisze kilka zdań, które mógłbym im podesłać  Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,630
Reputacja: 145

20-06-2026, 08:00
(19-06-2026, 23:17)HAL 9000 napisał(a):  Mam na półce coś takiego:

https://filmozercy.com/filmoskop/edition/34422232
Do dziś żałuję, że nie kupiłem. Taki tytuł od Second Hand Video bym na półce chętnie postawił.  Smile

(19-06-2026, 23:17)HAL 9000 napisał(a):  Więc panowie od Second Hand Video wpadli trochę w pułapkę marketingu 4K, cóż bowiem z tego, że film będzie po rekonstrukcji 4K i załóżmy nawet, że ta rekonstrukcja przebiegła prawidłowo i wszystko jest cacy, jak finalnie BD dostanie kiepskie kodowanie i całość pójdzie się kochać z DivXem.
Serio, w przypadku większości filmów które tu wcześniej wymienialiśmy porządne BD by w zupełności wystarczyło zwłaszcza, że to pozwala, jak sądzę, utrzymać cenę w ryzach. Na deptanie po piętach Arrow jeszcze przyjdzie czas. Wink  Smile .

(19-06-2026, 23:17)HAL 9000 napisał(a):  Ja to bardzo chętnie kupię, ale wszyscy chcielibyśmy czegoś więcej, dlatego teraz priorytetem jest dotrzeć do nich i ich uświadomić
Właśnie. Dlaczego Panów z Second Hand Video jeszcze tu nie ma, a przynajmniej oficjalnie? Wątek na Forum całkiem ładnie się rozwija. Powinni już tutaj być. Na stronie gloskultury.pl udzielili bardzo ciekawego wywiadu. Dlaczego podobnego nie ma na Filmożercach? Chyba większość z nas, aktywnych Forumowiczów, wie jaka jest prawdopodobnie tego przyczyna. Pozostaje jednak Forum które pozwala na efektywną komunikację z, jak by nie patrzeć, Klientami. Komunikację znacznie lepszą niż fejsbuk. Jeżeli jeszcze o nas nie wiedzą, albo wiedzą ale z uwagi na to jak się mają sprawy z stroną główną, nie widzieli tu "potencjału sprzedażowego" Wink , to powinno się to zmienić.
Jak ktoś już z nimi prowadzi jakąś mejlową komunikację, to niech wspomni o Forum. Tu są realni Klienci.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 597
Reputacja: 53

20-06-2026, 08:35
Może czekają na werdykt. Jedna zjebka na temat kompresji i się tu nigdy nie pojawią Tongue Wink

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,630
Reputacja: 145

20-06-2026, 08:47
@Ash-9001

Cytat z wywiadu z Second Hand Video który podlinkowałem w poprzednim poście:

27. Czy w Polsce istnieje dziś realna społeczność kolekcjonerów filmów na nośnikach fizycznych? (W sumie nie wiem, po co zadaję to pytanie, skoro zadający jest kolekcjonerem i odpowiadający są kolekcjonerami… xD)

Piotr Maszorek: Owszem, jest. I już dali nam o sobie znać — dosłownie w tym samym dniu, w którym wystartowaliśmy ze sprzedażą, zwrócili nam uwagę na kilka istotnych technicznych szczegółów. Na początku nas totalnie ześwirowali i wpadliśmy w panikę, ale bardzo szybko zdaliśmy sobie sprawę, że jest to niesamowicie wartościowa kontrola ze strony ludzi, którzy znają się na tym najlepiej. Byłoby wspaniale móc na nich polegać w przyszłości.

Jak dla mnie powinni tu być. Skoro tak cenią sobie to co robi i jak to robi Arrow to wiedzą, że strona techniczna też jest istotna. Ile osób kupuje film od Arrow, który niekoniecznie nawet zna, między innym dlatego, że technicznie będzie dobrze?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Online adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 163
Reputacja: 11

20-06-2026, 09:19
W sumie nikt się nie skarży, ale zakładam, że nie tylko ja mam kolekcjonerkę tak ciemną, że gubi się większość szczegółów grafiki? Duży minus i na moje oko, jedna z ważniejszych kwestii do poprawy w kolejnych wydaniach.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,386
Reputacja: 187

20-06-2026, 10:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2026, 10:05 przez prodarek.)
(20-06-2026, 08:00)sebas napisał(a):  Właśnie. Dlaczego Panów z Second Hand Video jeszcze tu nie ma, a przynajmniej oficjalnie?
Bo czekają na aktywację konta... oczywiście to sarkazm...

https://forum.filmozercy.com/memberlist.php?sort=regdate&order=ascending&perpage=20&page=156
Masa nieaktywowanych kont. Nie zliczę ile razy ktoś do mnie pisze maila, czy wiem o co chodzi i dlaczego "nie mam aktywowanego konta na forum"...

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 597
Reputacja: 53

20-06-2026, 10:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2026, 10:10 przez Ash-9001.)
OK, zapoznałem się z wywiadem. No wygląda, że są spoko chłopaki i życzę jak najlepiej.

Faktycznie jak chcą być spokojniejsi o kolejne wydania to powinni się skontaktować i dogadać z misfitem w sprawach quality control obrazka i byłoby po problemie Wink (misfit załatwiam Ci robotę czy tego chcesz czy nie Tongue )

Ja się zainteresuję ich wydaniami jak już wejdą w 4K Smile

PS. „Ms. 45” Abla Ferrary. Jestem o krok, żeby to sobie kupić w ciemno!" Brać. Świetny film i wydanie Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,850
Reputacja: 769

20-06-2026, 10:13
(19-06-2026, 23:17)HAL 9000 napisał(a):  Mam nadzieję, że misfit w przerwie między meczami, napisze kilka zdań, które mógłbym im podesłać

Szczerze mówiąc nie wiem czy jest coś więcej co mógłbym dodać, poza tym co już napisałem. Wcześniej podałem moją wstępną diagnozę i jednocześnie napisałem jak można temu prosto zaradzić.

Moja wiedza o tym wydaniu pochodzi z tych kilkunastu screenów, które wrzucił fire_caves i praktycznie na każdym z nich nie podoba mi się co tam widzę, do tego stopnia, że postanowiłem odpuścić zakup tego wydania. Jeśli dla ponad 90% osób jakość obrazu jest wystarczająca, też spoko. Dla mnie jednak kodowanie obrazu to podstawa. Jednocześnie mam taką zasadę, że nie piszę do kogoś z pretensjami dopóki nie kupię produktu i nie przetestuję go w pełni na sobie, więc sorry, ale to się nie wydarzy, że będę pisał maile do dystrybutora w tej sprawie.

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   6 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku