Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.

Strony (450): « Wstecz 1 ... 442 443 444 445 446 ... 450 Dalej »

Opcje tematu
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,852
Reputacja: 769

#4,431
02-07-2026, 22:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2026, 22:39 przez misfit.)
Najprościej rzecz ujmując na Amazon US i UK od 1 lipca za każdy film w zamówieniu do 150 EUR płacimy dodatkowo ~16 zł i nieważne czy ma on wartość 1 zł, 10 zł, 100 zł czy 500 zł.
Odsyłasz film do sklepu bo dostałeś uszkodzoną sztukę - wg. naszego KAS nie odzyskasz wcześniej zapłaconych 16 zł i vatu też. Może Amazon będzie taki dobrotliwy, że zwróci całą zapłaconą kwotę, ale to ew. tylko ich dobra wola, oni tej kasy nie odzyskają od złodziei zarządzającym tym pierdolnikiem.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 1,034
Reputacja: 61

#4,432
02-07-2026, 22:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2026, 22:51 przez kulcikriu.)
(02-07-2026, 22:39)misfit napisał(a):  Najprościej rzecz ujmując na Amazon US i UK od 1 lipca za każdy film w zamówieniu do 150 EUR płacimy dodatkowo ~16 zł i nieważne czy ma on wartość 1 zł, 10 zł, 100 zł czy 500 zł.
Odsyłasz film do sklepu bo dostałeś uszkodzoną sztukę - wg. naszego KAS nie odzyskasz wcześniej zapłaconych 16 zł i vatu też. Może Amazon będzie taki dobrotliwy, że zwróci całą zapłaconą kwotę, ale to ew. tylko ich dobra wola, oni tej kasy nie odzyskają od złodziei zarządzającym tym pierdolnikiem.
Zastanawiam sie, jak bedzie wygladac sytuacja z wymiana wadliwej plyty z filmem, nie mam na mysli nawet przypadku box, ale pojedynczego filmu. Czy nic nie bedziemy placic, czy znowu celnicy beda chcieli kolejne 16 zl, jesli amazon ich nie pokryje?

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 205
Reputacja: 52

#4,433
02-07-2026, 23:49
(02-07-2026, 22:27)Mefisto napisał(a):  
(02-07-2026, 18:36)Piotrek P napisał(a):  ale jakim cudem miałeś przy zamówieniach z Amazona US tax to be collected ustawiony na zero i tak niskie opłaty za wysyłkę to nie mam pojęcia.
Przejrzałem właśnie na szybko wszystkie swoje zamówienia od 2023 roku (fakt, nie było ich za wiele) i wszystkie miały naliczony 23% podatek, a koszt wysyłki przy zamówieniach zawierających od 2 do 4 pozycji wahał się od 15$ do prawie 20$.

Kupuję na amazonie od prawie 20 lat Smile To, co wkleiłem jest akurat dokładnie sprzed dekady, a opłaty, o których piszesz - a które też przeklinam każdego dnia i wraz z nimi wszystkie Ursule von Niedoyebanen tego świata - weszły w życie jakoś z początkiem lat 20 i całego tego pierdolnika, który nam wtedy zgotowano. I który też miał być przejściowy.
Panie, jak sprzed dekady to możliwe, myślałem, że porównujesz z sytuacją sprzed 1 lipca Wink
Fakt, jak się cofnąłem do 2016 to też nie miałem podatku naliczonego, ale to taka prehistoria że już o tym zdążyłem zapomnieć Big Grin

(02-07-2026, 22:27)Mefisto napisał(a):  
(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  
Krajowa Administracja Skarbowa napisał(a):Ważne – cła nie płaci konsument.

Za wszystko płaci konsument, plebs - o to w tym właśnie chodzi.
Bardzo proszę o niepomijanie tego, że tylko cytowałem Krajową Administrację Skarbową - nie chciałbym być posądzony o tak absurdalne tezy Big Grin
Szczerze mówiąc właśnie te kłamliwe stwierdzenia i próba mydlenia oczu "niebezpiecznymi towarami" sprowadzanymi z Chin (można było przecież opodatkować tylko towary z Chin, prawda?) denerwują mnie nawet bardziej niż samo istnienie tej opłaty. No ale taki mamy klimat.

A odnośnie zwrotów - wyraźnie zaznaczone jest, że ten nowy cudowny mechanizm nie przewiduje unieważnienia zgłoszenia celnego, więc zwroty właśnie przestały mieć jakiekolwiek prawo bytu w sytuacjach zakupu mniejszych towarów spoza UE. Może więc będzie drożej, ale za to przynajmniej nie będzie sensu nawet zwracać towarów Cool

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec
Liczba postów: 338
Reputacja: 17

#4,434
03-07-2026, 05:52
(02-07-2026, 22:27)Mefisto napisał(a):  Altair napisał(a):
Może to przejściowe.

Nic, co wprowadzają rządy nie jest przejściowe. Przejściowe miały być dodatkowe kontrole i trzepanie każdego jak terrorystę po 9/11 i cyk, minęło ćwierć wieku, islamiści rządzą się w cywilizowanym świecie, jakby byli w domu, a ty dalej nie możesz włożyć do bagażu pasty do zębów. Bo tak i wuj.

Miałem na myśli, że być może tymczasowo naliczają dodatkową opłatę za każdy przedmiot. Może później zostanie to doprecyzowane, a jeśli zamówisz na przykład trzy filmy na Blu-ray, to zapłacisz jedną opłatę za produkty z tej samej kategorii.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak

#4,435
03-07-2026, 06:18
(03-07-2026, 05:52)Altair napisał(a):  jeśli zamówisz na przykład trzy filmy na Blu-ray, to zapłacisz jedną opłatę za produkty z tej samej kategorii.
Wydawało mi się, że właśnie tak to miało wyglądać, ale też nie jestem pewny, bo nie orientowałem się dokładnie w tych przepisach.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,720
Reputacja: 127

#4,436
03-07-2026, 08:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2026, 08:24 przez fire_caves.)
Uff... Po kolei.

(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  Nie do końca rozumiem jakim cudem zdziera ze mnie sklep, skoro ta opłata celna została wprowadzana przez UE i nie idzie do kieszeni sklepu, tylko UE.
Przecież jakby Amazon kasował ekstra te 3 funty i nic dalej z tym nie zrobił, to po odprawie musiałbyś znowu zapłacić to cło. Dopóki nie mamy potwierdzenia, że tak się dzieje, należy założyć, że jest normalny proces - Amazon odprowadza te pieniądze gdziekolwiek mają iść a przesyłka dostaje jakąś nalepkę czy pieczątkę czy nadruk, że to cło już zostało uiszczone. Dlaczego zakładasz, że jest inaczej?

(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  Cła nie płaci konsument, no chyba, że sprzedawca uwzględni ten koszt w cenie, to jednak płaci
Nie jestem ekspertem od spraw celno-skarbowych, ale przecież, tak jak napisałeś, nikt trzeźwo myślący nie założy, że sklep będzie brał na klatę takie, dość znaczące dodatkowe koszty. Zatem oczywiste jest, że w komunikacie, który przytaczasz chodzi o to, że to taki Amazon odprowadza te 3 funty (gdzieś tam) i to nie ty musisz skupiać się potem na robieniu ekstra przelewu, tak jak to ma miejsce przy paczkach z FedExu. Rozumiem, że są emocje, ale jednak trochę logiki...

(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  ogromna część informująca o wprowadzeniu tych opłat wspomina głównie o problemie małych i bardzo tanich przesyłek z chińskich platform sprzedażowych - jeśli naprawdę to było celem, to znaczy że wylano dziecko z kąpielą i ktoś po prostu koncertowo spaprał robotę
Uważasz, że import filmów do UE (lub jakichkolwiek innych małych przesyłek) spoza jej granic jest statystycznie znaczący?
"jak podaje KE, w 2024 r. do UE trafiło 4,6 mld paczek o zadeklarowanej wartości poniżej 150 EUR, co daje ok. 12 mln paczek dziennie. To dwukrotnie więcej niż jeszcze w 2023 r. i trzykrotnie więcej niż w 2022 r.[i] Według ekspertów wartość nawet 65% takich przesyłek jest celowo zaniżana, by uniknąć opłat celnych. Dodatkowo, w ostatnim czasie aż 91% paczek e-commerce o wartości poniżej 150 EUR pochodziło z Chin, co obrazuje skalę zjawiska."
za: https://interzero.pl/blog/ue-wprowadza-clo-na-paczki-z-chin-i-nie-tylko-nowe-zasady-od-1-lipca-2026-r/
Przy uwzględnieniu, że te 91% z 4,6 mld paczek ma w wielu przypadkach zaniżaną wartość to te śmieszne 9% nie stanowi problemu dla UE.

(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  Chyba, że naprawdę uważasz, że kupowane przeze mnie płyty 4K z UK (wyprodukowane w UE ) lub z USA są niebezpieczne dla zdrowia
Wybrałeś sobie jeden z przytaczanych powodów, który sprowadza dyskusję do absurdu. Doczytaj, może być z linku powyżej. Chyba, że chcesz sobie tutaj jakieś katharsis urządzać - to nie ma problemu.

(02-07-2026, 20:23)misfit napisał(a):  Jeśli sklepy, z Amazonem na czele, źle interpretują nowe zasady wprowadzone przez Unię Europejską, to czekamy na szybką reakcję odpowiednich organów z informacją kiedy zostaną nam zwrócone nienależnie pobrane pieniądze. W przeciwnym razie oczekiwałbym szeregu dymisji od osób odpowiedzialnych za wprowadzenie tych zmian.
Oczekuję dokładnie tego samego. Amazon widać uznał, że te przepisy z jakiegoś powodu są na tyle nieprecyzyjne, że należy sobie założyć tzw. dupochron i postąpił jak postąpił. Co do zwrotu nadpłat po ewentualnej interwencji UE - to jednak Amazon, nie wiem czy się spodziewam, że postąpią równie szlachetnie Big Grin

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 683
Reputacja: 11

#4,437
03-07-2026, 08:42
(02-07-2026, 18:20)misfit napisał(a):  To jest 3,69 EUR, czyli 3 EUR + 23% vat. Czyli w Amazon UK widzisz ~£3,16 od każdego filmu w "import charges"

Amazon właśnie mi zwrócił 16,57 zł - czyli nastąpiła refleksja za tę paczkę wysłaną z Włoch.
Dobrze, że nie będzie trzeba się awanturować. Gorzej, że przy dzieleniu zamówienia na kilka paczek, opłat będzie kilka.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak

#4,438
03-07-2026, 09:08
(03-07-2026, 08:42)slavekg napisał(a):  Amazon właśnie mi zwrócił 16,57 zł - czyli nastąpiła refleksja za tę paczkę wysłaną z Włoch.
gratulacjeSmile dobra wiadomość

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,713
Reputacja: 172

#4,439
03-07-2026, 11:46
(03-07-2026, 05:52)Altair napisał(a):  Miałem na myśli, że być może tymczasowo naliczają dodatkową opłatę za każdy przedmiot. Może później zostanie to doprecyzowane, a jeśli zamówisz na przykład trzy filmy na Blu-ray, to zapłacisz jedną opłatę za produkty z tej samej kategorii.

Wątpię. Wszystkie poprzednie opłaty nadal są z nami, choć kiedyś ich nie było - jak pisałem: małymi kroczkami.

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec
Liczba postów: 338
Reputacja: 17

#4,440
03-07-2026, 13:49
Może nie będzie tak źle.

Odpowiedz
Strony (450): « Wstecz 1 ... 442 443 444 445 446 ... 450 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku