Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

Terminator - seria

Strony (98): « Wstecz 1 ... 94 95 96 97 98 Dalej »

Opcje tematu
Terminator - seria
Online weiter
Nowy użytkownik
Liczba postów: 30
Reputacja: 0

09-11-2025, 17:38
Mam polskie wydanie w plastiku.
Płyta z klęczącym terminatorem.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,717
Reputacja: 172

09-11-2025, 19:00
Dobrze, że nie klęczy z karabinami, wtedy byłby problem Wink

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,163
Reputacja: 97

04-07-2026, 17:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2026, 20:37 przez Juby.)
(27-08-2024, 18:51)Juby napisał(a):  Jeszcze nie obejrzałem w całości, ale szybkie przelecenie kilku fragmentów zrobiło świetne wrażenie. Być może najlepsza wersja HD dostępna na ten moment, lepsza od któregokolwiek z oficjalnych wydań. Więcej jak obejrzę całość.
Wczoraj była 35-rocznica kinowej premiery T2. W końcu udało mi się zgadać z dwoma kolegami, którym od blisko 13 lat obiecywałem, że kiedyś puszczę im ten film (widzieli go ostatni raz w dzieciństwie, a wiedzieli jak się nim jaram i chcieli odświeżyć), w końcu włączyłem skan taśmy 35mm (udało się znaleźć napisy z tłumaczeniem Magdy Balcerek, które czytał Lucjan Szołajski - lekko je poprawiłem) i...

[Obrazek: merlin_166494351_bd751ae1-3353-4343-bbd4...t.600.jpeg]

Bez dwóch zdań najlepsza dostępna wersja tego filmu. Wszelkie Blu-ray i UHD, które macie możecie śmiało wystawiać na OLXa, albo od razu wyrzucać do śmieci, bo to jest wersja, do której powinniście wracać.

Jakość skanu oceniam na bardzo dobry. Czasami zdarzy się większa ilość paprochów, są oczywiście "ślady papierosów" w prawym górnym rogu przy zmianach szpuli, ze dwie sceny miały nierówno zachowaną kolorystykę i trafiły się ze dwa ujęcia, w których kolory całkiem padły (są prawie całe zielone, np. kadr z T-1000 z rozdwojoną głową tuż po tym, jak Terminator mu w nią strzelił gdy byli w windzie uciekając z Pescadero, alb gdy Terminator kładzie dłoń na twarz babce z ręką w gipsie), ale to normalnie bez oficjalnej rekonstrukcji za duże pieniądze. Cała reszta jest po prostu wspaniała. W przeciwieństwie do poprawek sanjuro_61 kolorystyka jest naturalna, cieplejsza, najbardziej pasująca do czasów, w jakich film powstał, bez poprawek po nachalnych filtrach, które aż zmieniały białe światła w turkusowe. Nie ma też żadnego problemu z kadrowaniem, bo jest najoryginalniejsze, jakie mogło być. To samo dotyczy reszty moich zarzutów - nie ma mowy o rzucie z "jednego oczka" po konwersji do 3D, to stary dobry Terminator z 1991 roku. Krótko mówiąc: film wygląda tutaj tak, jak chciałbym aby wyglądał w oficjalnych wydaniach (- paprochy i kilka gorszej jakości ujęć), ale Cameronowi odkleiło się coś ponad dekadę temu i nie ma co liczyć na ponowne, poprawione wydanie.

Nie jestem audiofilem, zazwyczaj oglądam po prostu z głośnikiem, jaki mam w telewizorze. Tym razem jednak podpiąłem pod tv 2 głośniki creative od komputera i włączyłem ścieżkę z LaserDisca. Baja! 8)

@Gieferg, jeśli dopasujesz pod tę wersję filmu audio z Szołajskim, z wielką radością przyjmę Wink Tylko tego mi brakuje, aby określić ten skan mianem ostatecznej wersji T2 w moich oczach.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Online Dusia
Stały bywalec
Liczba postów: 266
Reputacja: 15

04-07-2026, 17:35
Nie rozumiem trochę jarania się samym obrazem, skoro to ledwie część tego, co film faktycznie oferuje. Skoro wrażenie na głośniczkach Creative to baja, to przy sensownym kinie domowym miałbyś totalny opad szczęki, i serio nie trzeba być audiofilem, żeby usłyszeć ogromną różnicę Wink T2 ma przecież tak potężny sound design, że na porządnym sprzęcie film dostaje drugie życie. Dopiero wtedy naprawdę czuć ciężar Terminatora, bas, przestrzeń i cały klimat tej ścieżki. Spróbuj kiedyś, możliwe, że wtedy odkryjesz nie tylko „ostateczną wersję” obrazu T2, ale też zupełnie nową zajawkę na audio Wink

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,106
Reputacja: 173

04-07-2026, 17:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2026, 18:05 przez Gieferg.)
Cytat:@Gieferg, jeśli dopasujesz pod tę wersję filmu audio z Szołajskim, z wielką radością przyjmę Wink Tylko tego mi brakuje, aby określić ten skan mianem ostatecznej wersji T2 w moich oczach.

Chętnie bym zrobił, ale najpierw muszę znaleźć sposób, żeby ten skan zmieścić na kompie a tu chyba bedzie potrzebny cud, bo jak zwykle mam wszystko wyładowane po brzegi...
No ale jak będę ten film kolejny raz oglądał (nie wiem jeszcze kiedy, ostatnio widziałem z rok temu) to najchętniej bym obejrzał właśnie tę wersję, więc trzeba będzie jakoś to zorganizować i w końcu zrobić.

Szczególnie, że po ostatniej powtórce Star Warsów (I, IV, V i VI poleciały ze skanów 35mm) mam ochotę na więcej takiego retro-klimatu.

A co do dźwięku - zwykle po nocy oglądam (przeważnie między północą a 3 rano) i nie ma opcji żeby coś zbyt głośno włączać jak się mieszka w bloku i ma upierdliwych sąsiadów, a nawet jak nie jest środek nocy to oglądam z żoną, która nie lubi jak jest za głośno, a mi to i tak wisi.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

04-07-2026, 20:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2026, 20:15 przez Juby.)
(04-07-2026, 17:35)Dusia napisał(a):  Skoro wrażenie na głośniczkach Creative to baja, to przy sensownym kinie domowym miałbyś totalny opad szczęki, i serio nie trzeba być audiofilem, żeby usłyszeć ogromną różnicę
Na kino domowe: 1) nie mam warunków (mieszkam w bloku w niedużym mieszkaniu), 2) nie mam kasy, 3) nie mam sensu inwestować, bo żona nie lubi oglądać zbyt głośnio i gdy testowałem T2 dzień wcześniej przy niej to żądała przyciszania już przy 12 kreskach (na sto). Dzisiaj ostatni dzień eldorado, jutro jak wróci pewnie już będzie chciała oddania jej głośników, bo tak głośno filmów nie będzie chciała oglądać.

(04-07-2026, 17:59)Gieferg napisał(a):  Szczególnie, że po ostatniej powtórce Star Warsów (I, IV, V i VI poleciały ze skanów 35mm) mam ochotę na więcej takiego retro-klimatu.
U mnie to samo. W ubiegłym roku obejrzałem Mroczne widmo (skan wersji oryginalnej z 1999) i epizody IV-VI w wersjach Special Edition z 1997 i nie wyobrażam sobie już oglądania ich w inny sposób. Mam jeszcze skany T1 i Jurassic Park, więc może też je powtórzę w ten sposób (choć akurat w ich przypadku jestem bardzo zadowolony z oficjalnych wydań, więc pewnie zrobię to tylko raz).

A miejsca no, potrzeba (ten skan waży chyba 68,2GB). Ale warto poświęcić mu tę uwagę, bo naprawdę - widziałem kilka scen filmu w wydaniu UHD (z HDR) na 65-calowym OLEDzie, widziałem oficjalne Blu-ray od Studia N, widziałem przeróbkę sanjuro i według mnie skan z 2024 nie ma sobie równych. ★★★★½ Nawet gdy jego jakość słabuje to i tak robi fajnych retro-klimat. Obaj kumple też byli mega zadowoleni Smile

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,720
Reputacja: 127

04-07-2026, 20:42
(04-07-2026, 20:10)Juby napisał(a):  żona nie lubi oglądać zbyt głośnio
Niech mnie ktoś poprawi, ale chyba nie chodzi o to, że będzie głośniej. Po prostu usłyszysz więcej i... lepiej.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie

04-07-2026, 21:26
Żeby usłyszeć więcej i lepiej będę musiał podgłośnić i na pewno kilka głośników + bas będą dawały inny efekt niż jeden głośnik w tv. Poza tym, patrzy punkty 1 i 2. I punkt 4 - jeśli Gieferg poczęstuje ścieżką, o którą prosiłem to pewnie i tak już do końca życia będę oglądał z audio z kasety Tongue

Filmweb | Filmoskop

Odpowiedz
Offline vandel
Stały bywalec
Liczba postów: 696
Reputacja: 26

04-07-2026, 21:36
Polecam słuchawki dla samotnego oglądania

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,106
Reputacja: 173

05-07-2026, 13:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2026, 13:20 przez Gieferg.)
W moim przypadku takie sytuacje się nie zdarzają. Za dużo mam innych rzeczy do roboty, jak choćby czytanie czy tam dłubanie przy różnych okołofilmowych projektach na kompie, żeby mi się chciało oglądac filmy samemu. W ciągu ostatniej dekady chyba tylko jakieś fanedity, do których nie ma nigdzie napisów PL zdarzało mi się oglądać samemu. Jedyny film na jakim byłem sam w kinie to pierwszy Kapitan Ameryka (żona była w szpitalu) a ostatni jaki oglądałem sam w domu to chyba pierwszy Thor (mieliśmy oglądać we dwójkę, ale żona zaczęła rodzić więc obejrzałem sobie sam jak już po wszystkim wróciłem ze szpitala i od tej pory zawsze mi się ten film kojarzy z tą sytuacją). Obydwie te sytuacje miały miejsce 15 lat temu.

Cytat:eśli Gieferg poczęstuje ścieżką, o którą prosiłem to pewnie i tak już do końca życia będę oglądał z audio z kasety
A pewnie prędzej czy później poczęstuje Wink

Cytat:) i epizody IV-VI w wersjach Special Edition z 1997 i nie wyobrażam sobie już oglądania ich w inny sposób.

Original trilogy obejrzałem w wersjach oryginalnych (projekt 4k77/4k80/4k83), więc mógłbym ewentualnie obejrzeć jeszcze te skany z 1997 (i przypuszczam, że następnym razem tak właśnie zrobię). Na półce mam tylko stare DVD, które wieki temu kupiłem za jakieś grosze, wydania BD/UHD nie przeszły procesu kwalifikacji do zakupu - bo po co mi one skoro i tak ich nie będę oglądał Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (98): « Wstecz 1 ... 94 95 96 97 98 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku