Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.

Strony (450): « Wstecz 1 ... 443 444 445 446 447 ... 450 Dalej »

Opcje tematu
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
Offline Grievous
Użytkownik
Liczba postów: 128
Reputacja: 12

#4,441
03-07-2026, 16:30
slavekg napisał(a):Amazon właśnie mi zwrócił 16,57 zł - czyli nastąpiła refleksja za tę paczkę wysłaną z Włoch.
Dobrze, że nie będzie trzeba się awanturować. Gorzej, że przy dzieleniu zamówienia na kilka paczek, opłat będzie kilka.

Upominałeś się, czy oni tak sami, proaktywnie?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,884
Reputacja: 124

#4,442
03-07-2026, 17:44
(02-07-2026, 22:27)Mefisto napisał(a):  Kupuję na amazonie od prawie 20 lat  To, co wkleiłem jest akurat dokładnie sprzed dekady, a opłaty, o których piszesz - a które też przeklinam każdego dnia i wraz z nimi wszystkie Ursule von Niedoyebanen tego świata - weszły w życie jakoś z początkiem lat 20 i całego tego pierdolnika, który nam wtedy zgotowano. I który też miał być przejściowy.

Mógłbym tu wkleić jeszcze piękne historie z kanadyjskiego oddziału, ale nie chcę, żebyś miał potem koszmary nocne

Niestety opłaty rosły cały czas, system "premiował" trochę tych, co kupowali więcej, w tym sensie że koszty wysyłki się lepiej rozkładały. Te nowe opłaty początkowo bagatelizowałem, bo myślałem sobie, że zamiast kilku wydań zamówię kilkanaście, przekroczę 150 EUR i gitara  Big Grin

No niestety Big Grin

O promocjach możemy zapomnieć na jakiś czas, najbardziej nową opłatę odczują ci, co kupowali mocno przecenione produkty, jakieś DVD czy BD.

Ile jest takich drogich pojedynczych wydań z ceną powyżej 150 EUR?

Niewiele.

Gdyby Criterion czy Arrrow zdecydował się na wielopłytowe wydania, takie boxy zbiorcze np.
Arrow WIOSNA,  
Arrow LATO,
Arrow JESIEŃ,
Arrow ZIMA,
to jestem skłonny to rozważyć - dajcie im znać  Tongue

(02-07-2026, 22:27)Mefisto napisał(a):  Za wszystko płaci konsument, plebs - o to w tym właśnie chodzi. Nie bez kozery, a bez powodu nagle wzrosły opłaty za śmieci, choć całe segregowanie przerzucono na jednostki, mimo iż to państwo powinno się tym zająć. I nie bez kozery teraz połowa społeczeństwa lata z wywieszonym językiem do butelkomatów, marnując czas, energię i pieniądze tylko po to, żeby te automaty zrobiły to, co i tak robiliśmy w domu. I tak nas ruchają, w każdym aspekcie, małymi kroczkami. Osobiście czekam na podatek od oddychania (oczywiście będzie on dotyczył tylko białego człowieka, a nie małpy, które przyjeżdżają żyć za darmo i jeszcze dostają socjal).

Ludzie są bezczelni, planeta płonie, a oni zamawiają sobie beztrosko filmy np. z Australii, dolewając niejako oliwy do ognia!
Już dawno powinny być wprowadzone "kilometrówki towarowe" - opłaty za transport towarów spoza miejsca zamieszkania.
Pilotażowo, jeden cent za kilometr. Później będzie można odpowiednio reagować i opłatę podnosić  Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 683
Reputacja: 11

#4,443
03-07-2026, 18:35
(03-07-2026, 16:30)Grievous napisał(a):  Upominałeś się, czy oni tak sami, proaktywnie?

Sami z siebie zwrócili.

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 205
Reputacja: 52

#4,444
06-07-2026, 20:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2026, 20:25 przez Piotrek P.)
@fire_caves: Poczułem się trochę wywołany do odpowiedzi Twoją odpowiedzią na mojego posta, więc pozwalam sobie z małym opóźnieniem się do niej odnieść:

(03-07-2026, 08:22)fire_caves napisał(a):  
(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  Nie do końca rozumiem jakim cudem zdziera ze mnie sklep, skoro ta opłata celna została wprowadzana przez UE i nie idzie do kieszeni sklepu, tylko UE.
Przecież jakby Amazon kasował ekstra te 3 funty i nic dalej z tym nie zrobił, to po odprawie musiałbyś znowu zapłacić to cło. Dopóki nie mamy potwierdzenia, że tak się dzieje, należy założyć, że jest normalny proces - Amazon odprowadza te pieniądze gdziekolwiek mają iść a przesyłka dostaje jakąś nalepkę czy pieczątkę czy nadruk, że to cło już zostało uiszczone. Dlaczego zakładasz, że jest inaczej?
Nie rozumiem dlaczego uważasz że zakładam że jest inaczej Huh
Zakładam, że właśnie tak jest - nawet zacytowałeś fragment w którym dokładnie potwierdzam to, że opłata trafia do UE - i właśnie dlatego od początku o nowe przepisy UE w tej postaci swoje żale kieruję w stronę UE, a nie sklepu. To, że być może w pewnych sytuacjach Amazon pobiera te opłaty w złej wysokości to osobny temat, ale z tego co napisali inni wynika, że (przynajmniej w niektórych sytuacjach?) Amazon je poprawnie zwraca.

(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  Cła nie płaci konsument, no chyba, że sprzedawca uwzględni ten koszt w cenie, to jednak płaci
Nie jestem ekspertem od spraw celno-skarbowych, ale przecież, tak jak napisałeś, nikt trzeźwo myślący nie założy, że sklep będzie brał na klatę takie, dość znaczące dodatkowe koszty. Zatem oczywiste jest, że w komunikacie, który przytaczasz chodzi o to, że to taki Amazon odprowadza te 3 funty (gdzieś tam) i to nie ty musisz skupiać się potem na robieniu ekstra przelewu, tak jak to ma miejsce przy paczkach z FedExu. Rozumiem, że są emocje, ale jednak trochę logiki...
Ja również nie jestem ekspertem od spraw celno-skarbowych. Zastanawiałem się jednak jak to jest, że KAS może sobie legalnie napisać kłamstwo na oficjalnej stronie w postaci zdania: "Ważne – cła nie płaci konsument", ale Twoja stanięcie w obronie tego wydawałoby się prostego, jednoznacznego i oczywistego zdania pokazuje mi, ze jednak wszystko jest możliwe.
Zastanawiam się - idąc tym tropem - czy skoro nie wykonuję bezpośrednich przelewów na konta ZUS czy US to oznacza że uważałbyś zdanie: "Ważne - obywatel Rzeczpospolitej Polski zatrudniony na umowie o pracę nie płaci podatków" za prawdziwe bo przecież "nikt trzeźwo myślący nie założy, że da się nie płacić podatków mając umowę o pracę" czy zgodzisz się ze mną, że to perfidna manipulacja?

(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  ogromna część informująca o wprowadzeniu tych opłat wspomina głównie o problemie małych i bardzo tanich przesyłek z chińskich platform sprzedażowych - jeśli naprawdę to było celem, to znaczy że wylano dziecko z kąpielą i ktoś po prostu koncertowo spaprał robotę
Uważasz, że import filmów do UE (lub jakichkolwiek innych małych przesyłek) spoza jej granic jest statystycznie znaczący?
"jak podaje KE, w 2024 r. do UE trafiło 4,6 mld paczek o zadeklarowanej wartości poniżej 150 EUR, co daje ok. 12 mln paczek dziennie. To dwukrotnie więcej niż jeszcze w 2023 r. i trzykrotnie więcej niż w 2022 r. Według ekspertów wartość nawet 65% takich przesyłek jest celowo zaniżana, by uniknąć opłat celnych. Dodatkowo, w ostatnim czasie aż 91% paczek e-commerce o wartości poniżej 150 EUR pochodziło z Chin, co obrazuje skalę zjawiska."
za: https://interzero.pl/blog/ue-wprowadza-clo-na-paczki-z-chin-i-nie-tylko-nowe-zasady-od-1-lipca-2026-r/
Przy uwzględnieniu, że te 91% z 4,6 mld paczek ma w wielu przypadkach zaniżaną wartość to te śmieszne 9% nie stanowi problemu dla UE.
Skoro import filmów do UE jest nie jest statystycznie znaczący (tu się zgadzamy) to nie rozumiem, czemu obrywa rykoszetem? Tylko dlatego, że nie jest statystycznie znaczący?
A co do zaniżania wartości paczek - naprawdę uważasz, że nowe przepisy cokolwiek w tej sprawie zmienią?
Nie wiem czy i ewentualnie jak często kupowałeś jakieś filmy z Azji (np. limitowane wydania kolekcjonerskie), ale jak kiedyś zobaczysz na takiej paczce wartość inną niż 15$ to daj mi znać Big Grin
Pominę już zupełnie fakt, że na przykład naliczanie opłaty celnej dla kolekcjonerskich limitek zupełnie nie spełnia swojej funkcji, którą jest ochrona lokalnego rynku przed zbyt tanią konkurencją z zagranicy bo wydań tego typu w Europie prawie nikt nie produkuje, więc nie ma czego bronić Wink

(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  Chyba, że naprawdę uważasz, że kupowane przeze mnie płyty 4K z UK (wyprodukowane w UE ) lub z USA są niebezpieczne dla zdrowia
Wybrałeś sobie jeden z przytaczanych powodów, który sprowadza dyskusję do absurdu. Doczytaj, może być z linku powyżej. Chyba, że chcesz sobie tutaj jakieś katharsis urządzać - to nie ma problemu.
Ależ ja niczego sobie nie wybrałem - we wpisie oficjalnego profilu Komisji Europejskiej do którego się odnosiłem padły tylko dwa argumenty za wprowadzeniem tej opłaty - nieuczciwa konkurencja wobec biznesów prowadzonych na terenie UE i fakt, że ponad 60% towarów z platform spoza UE jest niebezpiecznych. Nie mam pojęcia, czemu swoje słowa krytyki i zarzut sprowadzania dyskusji do absurdu kierujesz więc w moją stronę, a nie w stronę autora poniższego postu, ale cieszę się, że też ten absurd dostrzegasz:

European Commision napisał(a):European consumers deserve safe products. European businesses deserve fair competition.
And we are making it happen.
? For years, e-commerce platforms outside the EU shipped millions of small parcels to European consumers duty-free. No safety checks, no customs. This created unfair competition for local shops and EU businesses, which must comply while still competing on price.
? Moreover, last year over 60% of products bought online from non-EU platforms were found unsafe.
Now that changes. From today, a temporary €3 customs duty applies to every item in small packages entering the EU from outside. Paid by platforms and sellers, not you.
For a safer consumer experience and fairer competition.

Pytam więc grzecznie, ale zdecydowanie: który z tych argumentów ma zastosowanie w tej sytuacji, którą omawiamy na forum, bo jeśli żaden to albo autor powyższego posta na profilu KE manipuluje mając adresatów wiadomości za idiotów albo - tu cytuję swoją poprzednią wypowiedź:
(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  wylano dziecko z kąpielą i ktoś po prostu koncertowo spaprał robotę

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 1,034
Reputacja: 61

#4,445
06-07-2026, 20:57
Ja wyjechalem, a moja paczka z Descent miala opoznienie i nie doszla jak bylem w domu. Zglosilem amazonowi i zwrocili caly koszt i w rqzie jakby przesylka doszla moglbym ja zatrzymac. kurier dzis wrzucil przesylke do skrzynkiWink jestem 39 funtow do przodu, warto pisac do nich jakby cos

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,584
Reputacja: 245

#4,446
06-07-2026, 21:37
(06-07-2026, 20:21)Piotrek P napisał(a):  "Ważne – cła nie płaci konsument"
Ten zapis, kłóci mi się z ideą tych zmian. Mam wrażenie, że one były spowodowane tym, aby konsument mniej zamawiał z Chin (w rzeczywistości z poza UE) a to można osiągnąć właśnie tylko tym, aby dla niego to było mniej opłacalne, czyli to on ma odczuć podwyżkę. Jeżeli producent/sprzedawca miałby brać to na siebie, to dlaczego ilości zamówień miałby się zmniejszyć, skoro konsument tego nie odczuje?

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 205
Reputacja: 52

#4,447
06-07-2026, 22:02
(06-07-2026, 21:37)Kirek napisał(a):  
(06-07-2026, 20:21)Piotrek P napisał(a):  "Ważne – cła nie płaci konsument"
Ten zapis, kłóci mi się z ideą tych zmian. Mam wrażenie, że one były spowodowane tym, aby konsument mniej zamawiał z Chin (w rzeczywistości z poza UE) a to można osiągnąć właśnie tylko tym, aby dla niego to było mniej opłacalne, czyli to on ma odczuć podwyżkę. Jeżeli producent/sprzedawca miałby brać to na siebie, to dlaczego ilości zamówień miałby się zmniejszyć, skoro konsument tego nie odczuje?
Otóż to. Dlatego właśnie mam wrażenie że tego typu wpisy to absolutnie celowa dezinformacja mająca uspokoić ludzi (których autorzy tego typu wpisów/postów uważają za idiotów): spokojnie, zapłacą sklepy/producenci, a nie Wy (to samo przerabialiśmy już przecież wiele razy będąc przekonywani, że różnego typu opłaty nie zostaną przerzucone na konsumenta) i dlatego właśnie tym bardziej mnie to denerwuje. Ale patrząc po komentarzach na platformach społecznościowych odnieśli raczej efekt odwrotny od zamierzonego Big Grin

Odpowiedz
Offline Altair
Stały bywalec
Liczba postów: 338
Reputacja: 17

#4,448
07-07-2026, 15:31
Czy ktoś ostatnio zamawiał z Amazon.de? Czym obecnie wysyłają paczki i czy to prawda, że wybierając Paczkomat, mamy darmową dostawę?

Odpowiedz
Offline kłapouchy
Użytkownik
Liczba postów: 146
Reputacja: 17

#4,449
07-07-2026, 15:48
(02-07-2026, 12:31)kłapouchy napisał(a):  Na paczkę z rarewaves też czekam. Wysłana 17.06, więc powoli powinna dochodzić..

Znaleziona w skrzynce po 20 dniach, więc bez opłat tym razem. Na etykiecie była Austria.

Odpowiedz
Offline worost
Użytkownik
Liczba postów: 59
Reputacja: 9

#4,450
07-07-2026, 15:53
(07-07-2026, 15:31)Altair napisał(a):  Czy ktoś ostatnio zamawiał z Amazon.de? Czym obecnie wysyłają paczki i czy to prawda, że wybierając Paczkomat, mamy darmową dostawę?
Bezpłatnie, ale wróciła - nie mogli dostarczyć. A jeśli na adres to loteria.

Odpowiedz
Strony (450): « Wstecz 1 ... 443 444 445 446 447 ... 450 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku