25-07-2026, 14:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2026, 14:30 przez misfit.)
Kolejne fantastyczne usprawnienie Amazona, które po ustawieniach adresu automatycznie przekierowuje do sklepu z danego kraju.
Na amazon.com kliknij na "Deliver to" znajdującym się w lewym górnym rogu i w polu "or enter a US zip code" wpisz np. 90210 Wtedy linki z blu-ray.com przestaną przekierowywać na amazon.pl.
Zerknijcie proszę na amazon uk - być może ja czegoś nie rozumiem i jest zupełnie inaczej, ale... mam wrażenie, że jeśli wrzucimy zamówienie, które przekracza w przeliczeniu 150 euro, amazon liczy po innej niższej cenie przedmioty. Przykładowo:
1) zamówienie poniżej 150 euro: wychodzi 170,54 funta za całość (w tym opłaty 18,94, przedmioty 148,06, wysyłka 3,04 za (6 filmów): Trouble in Paradise 4K - 30,74, Night of the Juggler 4K 20,49, Notting Hill 4K - 20,49, LAUREL & HARDY: THE SILENT YEARS BD - 20,49, Alice Doesn't Live Here Anymore 4K - 30,74, United 93 4K - 25,61)
2) zamówienie powyżej 150 euro: wychodzi 172,07 funta za całość (w tym opłaty 32,18, przedmioty 136,77, wysyłka 3,12 za 7 filmów):
Trouble in Paradise 4K - 24,99, Night of the Juggler 4K 16,66, Notting Hill 4K - 16,66, LAUREL & HARDY: THE SILENT YEARS BD - 16,66, Alice Doesn't Live Here Anymore 4K - 24,99, United 93 4K - 20,82, Naked gun 2025 4K - 15,99)
Czyżby brali na siebie jakieś opłaty przy przekroczeniu 150 euro? Próbowałem w kilku kombinacjach.
9 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 9 godzin(y) temu przez Mefisto.)
( 9 godzin(y) temu)kulcikriu napisał(a): Czyżby brali na siebie jakieś opłaty przy przekroczeniu 150 euro?
No tak, bo powyżej tej kwoty wchodzą opłaty celne, które normalnie byś musiał potem płacić na poczcie, gdyby to szło normalną paczką (i dodatkowo wysokość opłat zależałaby od widzimisię celnika).
Inna sprawa, że różnica 2 funtów to na tym etapie żart. Ale po to przecież są te wszystkie pseudopodatki - żeby urszulka mogła sobie opływać w dostatek w tej swojej chatce z brukselskiego gówna, a ty masz bulić nawet za powietrze.
9 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 8 godzin(y) temu przez kulcikriu.)
( 9 godzin(y) temu)Mefisto napisał(a): No tak, bo powyżej tej kwoty wchodzą opłaty celne, które normalnie byś musiał potem płacić na poczcie, gdyby to szło normalną paczką (i dodatkowo wysokość opłat zależałaby od widzimisię celnika).
Czyli będę płacić opłaty celne przy zamówieniu z amazonu, tak? Czyli zamawiając powyżej 150 euro (mój przykład 2) do 172 funtów trzeba doliczyć opłatę, jaką wyśle mi urząd celny?
Pod tym kątem się zmieniło, bo przed 1 lipca brali te opłaty na siebie podnosząc cenę, tak że powyżej 150 euro zamawiając z amazonu nigdy nie płaciłem żadnej opłaty dodatkowej opłaty poza amazonem. Opłaty celne były przecież dla takich zamówień już wcześniej. Dobrze rozumiem?
8 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 8 godzin(y) temu przez misfit.)
Pisałem już o tym niedawno - od 1 lipca są inne zasady dla przesyłek poniżej 150 EUR, ale dla tych powyżej 150 EUR jest nadal po staremu i w tym drugim przypadku nie ma zastosowania 3 EUR opłat celnych od każdej pozycji/kategorii.
Z tym, że jak robiłem na początku lipca symulację z zamówieniem kilku produktów powyżej 150 EUR na Amazonie to i tak poza vat dodawał sobie cło, zapewne z tego powodu, że robili scenariusz, że każdy film wysyłają osobno, więc wal się, płać i płacz.
Ale dodałem sobie do koszyka twój zestaw filmowy i przy checkoucie w "import charges" jest tylko 23% vat. Więc wychodzi na to, że pozmieniali swoje wyliczenia na takie jakie powinny być od początku.
W zestawie 7 filmów masz tak:
Items: £136.77
Postage & Packing: £3.12
Import Charges: £32.18
Order Total: £172.07
Items + Postage = £139.89.
Dodajemy 23% vat (przy scenariuszu powyżej 150 eur podaje się ceny po odjęciu vat) i wychodzi £32.1747, dokładnie tę kwotę widzisz w polu "Import Charges", czyli wszystko się zgadza. Nie ma żadnego dodatkowego cła, bo na nośniki fizyczne sprowadzane z UK do UE stawka wynosi okrągłe zero procent.
Dokładnie.
Sprawdziłem na innym zestawie złożonym z samych pre-orderów. Więc tak, aktualnie z Amazon UK po przekroczeniu 150 EUR nie płacimy żadnego cła, a w polu Import Charges znajduje się tylko 23% vat.