Szczerze to, gdyby nie moje dzieci, przerzuciłbym się w pełni na apple tv i tyle
Wrzucam poza tym info, bo ktoś miał tu też G5 - tak jak misfitowi napisałem, zaktualizowałem do tego nieszczęsnego webos 26. Póki co wszystko wydaje się ok, obejrzałem wczoraj Shrinking w Dolby Vision kilka odcinków, wszystko wydaje się w porządku. Dziś przetestuję film na płycie. Nie wydaje mi się, jak na szybko testowałem, żeby poza tym aktualizacja namieszała coś w obrazie. Co ciekawe, aktualizacja nie uruchomiła sam a z siebie żadnych funkcji AI, które miałem wyłączone, a takie głosy też czytałem w necie.
Co do jakiegoś namieszania w ASBL, o którym wspomina się na forum, które podrzucił @misfit - trudno mi stwierdzić, nie widziałem na razie żadnych niepokojących objawów. Mowa dokładnie o czymś takim (przepraszam za pełny cytat, ale nie wiedziałem jak wrzucić link do pojedynczego wpisu z AVS forum):
"Według wspomnianego filmu, niedawny problem z oprogramowaniem wprowadzony wraz z aktualizacją platformy webOS 2026 wynika z awarii algorytmów odczytujących poziomy jasności ekranu. Logika telewizora mierząca średni poziom obrazu (APL) staje się całkowicie ślepa na statyczne elementy w ciemnych scenach o niskim kontraście.
Jeśli wstrzymasz grę lub pozostawisz otwarte statyczne menu w ciemnym otoczeniu, telewizor nie uruchomi algorytmu przyciemniania. Ekran pozostaje w pełnej statycznej jasności w tych obszarach, co znacznie zwiększa ryzyko chwilowego utrwalenia obrazu lub trwałego wypalenia".
Na szczęście ten model ma te 5 lat gwarancji na matrycę
jeśli to prawda, to sądzę, że naprawią to w kolejnej aktualizacji, bo to byłby chyba zbyt duży problem.