Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 28 29 30 31 32 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

25-12-2016, 21:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2016, 21:00 przez Gieferg.)
Z każdym kolejnym formatem różnica w jakości jest mniej zauważalna i trafia on do mniejszej ilości ludzi.

Ostatnio wybierając w Saturnie prezenty gwiazdkowe zatrzymałem się przy koszu z filmami z promocji - stała przy nim parka w wieku ok. 18-20 lat. Dziewczyna trzymała w ręku jakiś film na blu i zastanawiała się głośno "co to jest ten blu-ray" i czy odtworzy się to na kompie. Wyjaśniłem krótko w dwóch zdaniach, że potrzebny będzie napęd blu-ray - zrobili wielkie oczy, odłożyli płytkę i poszli dalej Big Grin A mogło by się wydawać, że młodzież powinna być bardziej zorientowana.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

25-12-2016, 21:15
(25-12-2016, 21:00)Gieferg napisał(a):  A mogło by się wydawać, że młodzież powinna być bardziej zorientowana.

O tym właśnie pisałem w innym temacie. Dvd było reklamowane i nagłaśniane przez lat, trafiło do czasopism za grosze w byle jakości, ale jednak to też reklamowanie nośnika. Blu ray 10 lat na rynku polskim i ile razy był w czasopismach? Ten nowy wtf i czemu tyle to kosztuje. To pytanie niejednego jak widzi półkę z 5 filmami na krzyż w MM.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

25-12-2016, 21:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2016, 21:24 przez misfit.)
Mierzwiak, Gieferg - not gonna happen. Po co mieliby uśmiercać format, który po pół roku ma większą sprzedaż w stosunku do BD 3D (przynajmniej jeśli chodzi o TOP20) + do tego sporo większą w stosunku do tego gdy BD startował ?
Dobra, piszę o USA, a nie o Polsce, ale to od takich krajów jak właśnie USA, UK czy DE w głównej mierze zależy istnienie tego formatu.

Ja tam póki co jestem mile zaskoczony, zarówno jeśli chodzi o ceny płytek, ilość wydawanych starszych filmów (sądziłem, że na początku skupią się niemal wyłącznie na nowościach) czy to, że po 9 miesiącach wydanych zostało ponad 30 tytułów z polską wersją językową - tego nie spodziewali się chyba nawet najwięksi optymiści. Nie zaskakuje natomiast polska dystrybucja, tutaj trzeba sobie szczerze powiedzieć, że ceny są zaporowe dla 99% osób, a i ilość dostępnych filmów (tylko Warner) nie powala.
Ale przypomnijcie sobie jak to wyglądało na początku BD, również jeśli chodzi o oferowaną jakość obrazu/dźwięku Smile

Oczywiście nie wszystko jest fajnie, Disney mógłby w końcu ogłosić, że wchodzi w UHD (ponoć na początku przyszłego roku mają to zrobić), mogłoby być też więcej treści w natywnym 4K (to już zależy od Hollywoodu i zerkania przez nich po kilka razy na każdego wydanego dolara - takie czasy niestety) + kino ambitne, niezależne, fajnie jakby więcej wydawców dodawało pl wersje poza Sony, Warnerem czy czasami Universalem. Ale spokojnie, dojdziemy i do tego.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

25-12-2016, 21:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2016, 21:23 przez Gieferg.)
Cytat: + do tego sporo większą w stosunku do tego gdy BD startował ?

Tu warto pamiętać, że BD startował w dość kiepskiej sytuacji, bo mając konkurencję w postaci HD-DVD, wiele osób nie wiedziało za co się brać i czekało aż się sytuacja wyjaśni. Sam też dopiero wtedy zacząłem rozważać przejście na nowy format. UHD nie ma takich problemów.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

25-12-2016, 21:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2016, 21:44 przez Gieferg.)
(25-12-2016, 21:23)Misfit napisał(a):  Ale przypomnijcie sobie jak to wyglądało na początku BD, również jeśli chodzi o oferowaną jakość obrazu/dźwięku

Helikopter w ogniu mnie przekonał od razu.
Fakt jest, że to zależy głownie od Usa i rozwiniętej części Europy. Niestety , za mało oferuje za tą cenę. Tv nowy kupię, ale to już bardziej pod nowe konsole, niż pod filmy. W Usa są promocje , że można je wyrwać za pół ceny i do tego nie mają tej głupiej blokady regionalnej. Kupowanie tych nośników w Polsce to dla mnie abstrakcja, no ale ja nawet blu ray przestałem kupować, bo dwa i więcej razy drożej mi wychodzi.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-12-2016, 21:34
(25-12-2016, 21:23)Gieferg napisał(a):  Tu warto pamiętać, że BD startował w dość kiepskiej sytuacji, bo mając konkurencję w postaci HD-DVD, wiele osób nie wiedziało za co się brać i czekało aż się sytuacja wyjaśni. Sam też dopiero wtedy zacząłem rozważać przejście na nowy format. UHD nie ma takich problemów.

Warto też pamiętać, że gdy BD startował to VOD i streaming praktycznie nie istniał.

wolfman - zobaczysz sobie takiego upscala Magnificent Seven, pod warunkiem, że obejrzysz go na TV z sensownym HDR-em i też się przekonasz od razu.
A w UHD BD nie ma czegoś takiego jak regionalizacja.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

25-12-2016, 21:37
(25-12-2016, 21:34)misfit napisał(a):  A w UHD BD nie ma czegoś takiego jak regionalizacja.
Właśnie o tym pisałem powyżej. Co do tego filmu to mam zamówionego steela z tym filmem. Pewnie go zobaczę w przyszłym roku. Póki co gier mało i filmów mało, bym się na to rzucał.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

02-01-2017, 18:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2017, 18:30 przez misfit.)
Billy Lynn's Long Halftime Walk - pierwszy film w 60 fps 2160p.
HFR to nie moja bajka jeśli chodzi o filmy fabularne, ale z ciekawości zerknąłbym jak się to prezentuje Smile

[Obrazek: 817324_BILLY_LYNNS_LONG_HALFTIME_WALK_UHD3_D_BD_3.jpg]

I kolejny news dnia - tydzień temu przedstawiany przeze mnie Oppo UDP 203 ma ponoć funkcjonalność, którą wiele osób na tym forum zainteresuje.
A chodzi konkretnie o możliwość wczytania napisów srt z pendrive w trakcie odtwarzania płyty UHD oraz BD.

Poniżej kilka zrzutów z Kingsmana UHD, który jak wiadomo nie posiada w oryginale pl wersji w żadnym wydaniu.

[Obrazek: XN0EfO.jpg]

[Obrazek: B1eoR4.jpg]

[Obrazek: oE74fH.jpg]

Jeśli to nie jest jakiś efekt uboczny, który zostanie "załatany" w przyszłej wersji firmware to już wiem jaki player UHD u mnie zagości Big Grin

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

02-01-2017, 18:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2017, 18:43 przez Wolfman.)
Po co mieliby to łatać? Wgrywanie napisów powinno być w każdym odtwarzaczu. Jeśli inne będą mieć to samo, to moje zainteresowanie nowościami na blu spadnie do zera.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

02-01-2017, 19:03
To co jest świetną opcją z punktu widzenia użytkownika niekoniecznie musi być też świetne dla wydawcy, w szczególności np. polskiego dystrybutora i nie tylko Smile
Jeśli góra powie nie to Oppo niewiele w tym względzie będzie miało do gadania. Zawsze pozostaje taka możliwość, że w razie najgorszego taka opcja mogłaby zostać przywrócona przez osoby trzecie w nieoficjalnym firmware.

A tutaj potwierdzenie z innego źródła, ze Oppo ma możliwość wczytania napisów srt w trakcie odtwarzania UHD i BD.

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 28 29 30 31 32 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku