Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 29 30 31 32 33 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

02-01-2017, 19:28
No dokładnie, downgrade. Jak to się robi ze sprzętem gdy ma niechciane aktualizacje. Polscy dystrybutorzy pokroju Kino shit i Monoshit i im podobni? Oni nawet w rynek nie wejdą z uhd, a jeśli już to jakiś rzut skromny na taśmę. Oni tkwią w epoce kamienia łupanego. W ogóle mogłoby ich nie być, bo tylko blokują licencje. Uznaję tylko dystrybutora, który wydaje od A do Z film i moja płyta niczym się nie różni od tej za granicą jak to jest np z Galapagos. Braki w dolby atmos czy dts hd ma, to już nie ich wina.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

02-01-2017, 20:13
Nie chodzi o downgrade lecz o tzw. custom firmware.

Doczytałeś, że ten player czyta napisy srt też w trakcie odtwarzania z płyty BD ? Gdyby nie to, że jego cena jest przegięta w Europie to jak najbardziej z punktu widzenia polskich dystrybutorów (i nie tylko) taka opcja może być uznana za zagrożenie. Zakończmy jednak tę sprawę coby nie wywoływać wilka z lasu Smile

No nic, teraz czekam aż Oppo oficjalnie wprowadzi obsługę Dolby Vision w którejś z przyszłych aktualizacji i trzeba się będzie kumpla z USA popytać kiedy przyjeżdża do rodzinki do PL Smile

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 71

02-01-2017, 21:25
(02-01-2017, 19:03)misfit napisał(a):  I kolejny news dnia - tydzień temu przedstawiany przeze mnie Oppo UDP 203 ma ponoć funkcjonalność, którą wiele osób na tym forum zainteresuje.
A chodzi konkretnie o możliwość wczytania napisów srt z pendrive w trakcie odtwarzania płyty UHD oraz BD.

Świetna wiadomość na początek Nowego Roku. W tym momencie inne odtwarzacze UHD przestały dla mnie istnieć. Martwi mnie jednak, że takie info rozejdzie się lotem błyskawicy i szybko dotrze do wydawców/dystrybutorów filmów oraz osób decyzyjnych, a ci mogą wymusić na producencie sprzętu zablokowanie tej opcji.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

02-01-2017, 22:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2017, 22:42 przez Wolfman.)
Raczej więcej odtwarzaczy może posiadać tą opcję w przyszłości. Najważniejsze kraje posiadają własne wersje językowe, a to że w jakiejś zapchlonej dziurze w Europie jest sobie taki kraj, w którym czas się cofnął o 2 tysiące lat i ludzie sobie dorabiają polską wersję, bo dystrybucja blu uhd prawie nie istnieje to nikogo to nie ruszy. Najwyżej napędzi o 0,00000001% filmów blu uhd na świecie, bo 20 Mieciów z forum filmożercy będzie zbierać regularnie uhd.

(02-01-2017, 20:13)misfit napisał(a):  Nie chodzi o downgrade lecz o tzw. custom firmware.

Doczytałeś, że ten player czyta napisy srt też w trakcie odtwarzania z płyty BD ? Gdyby nie to, że jego cena jest przegięta w Europie to jak najbardziej z punktu widzenia polskich dystrybutorów (i nie tylko) taka opcja może być uznana za zagrożenie. Zakończmy jednak tę sprawę coby nie wywoływać wilka z lasu Smile

No nic, teraz czekam aż Oppo oficjalnie wprowadzi obsługę Dolby Vision w którejś z przyszłych aktualizacji i trzeba się będzie kumpla z USA popytać kiedy przyjeżdża do rodzinki do PL Smile

Nie musisz czekać, poproś o wysyłkę statkiem. Koszt jakieś 30 dolca, serwis doma.com.pl. Ale pośpiesz się , bo dolar będzie szedł w górę.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

03-01-2017, 18:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2017, 18:16 przez pred895.)
Jeżeli zachowają opcję oglądania filmów na BD i UHD z zewnętrznymi napisami SRT, to będzie ich złoty środek na pozyskanie klienteli. Odpadają wtedy zabawy z kopiami zapasowymi, stratą czasu, a przede wszystkim pieniędzy.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

03-01-2017, 19:26
Nie ma co się martwić na zapas - jeśli chodzi o Oppo to jest wiele stron z alternatywnym firmware (wprowadzające region free, cinavia, BD ISO i te sprawy) więc gdyby kiedyś opcja z napisami wyleciała z oficjalnego firmware to jestem pewien, że z czasem pojawi się jakaś furtka.
A wygląda na to, że ta opcja w Oppo jednak nie znalazła się przypadkowo - w linku który wcześniej podałem jest informacja, że w starszych modelach BDP-103/105 możliwość wczytywania napisów srt z usb też się pojawiła. Mamy na forum jakichś posiadaczy, któregoś z tych playerów ? Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

06-01-2017, 09:46
Kilka ogólnych świeżynek z CES 2017.

Z co istotniejszych producentów wyświetlaczy niemal wszyscy weszli w OLEDa - poza Samsungiem.
Też już niemal każdy z producentów może się pochwalić wyświetlaczem z obsługą Dolby Vision - poza Panasonikiem i Samsungiem.
Tak jak się spodziewałem w 2017r. będzie wysyp odtwarzaczy UHD BD z obsługą Dolby Vision - póki co do Oppo dołącza Philips oraz LG.
Universal, Warner oraz Lionsgate zapowiadają pierwsze tytuły na UHD BD w Dolby Vision na początku roku.

Odpowiedz
Offline kaka1975
Nowy użytkownik
Liczba postów: 4
Reputacja: 0

21-01-2017, 18:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2017, 18:13 przez kaka1975.)
misfit,
posiadam wersję BDP103EU.
Dzisiaj testowałem możliwość doczytywania napisów do płyty Blu-ray z USB. Plik musi być w katalogu sub i nosić nazwę sub.srt (czyli napisy w formacie srt). Napisy bez problemu się wyświetlają (z polskimi czcionkami).

Niestety mam problem z synchronizacja i wyświetlają się parę sekund za wcześnie. Testowałem na dwóch filmach i jest top samo.

Pytanie skąd wziąć napisy, które będę idealnie zschynchronizowane z UHD czy Blu-ray? Macie jakieś pomysły (mam też problem, żeby w ogóle ściągnąć napisy do niektórych filmów - nawet tych popularnych)?

Wtedy przetestuje jeszcze raz i się odezwę.

Pzdr,
kaka

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

21-01-2017, 19:42
Napisy dopasowane to z reguły można znaleźć do najnowszych filmów. Ze starszymi tytułami to jest niezła zabawa. Wśród polskich napisów królują niestety do tandetnych wersji filmów o niskiej jakości i często nie pasujące do lepszych wersji. Stad zakupiłem blu ray do laptopa i póki co wchodząc w blu uhd to kupuję głównie nowości, a jak coś starsze to musi mieć napisy. Na opensubtitles.org masz duży wybór.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

21-01-2017, 19:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2017, 19:53 przez Gieferg.)
Cytat:królują niestety do tandetnych wersji filmów o niskiej jakości

jeśli napisy są pod normalną wersję filmu (DVD na przykład) to będą pasować pod BD po zmianie FPS, w jakimkolwiek programie, który oferuje taką opcję (uzywam do tego od lat SubEdit Playera), jeśli są zrobione do jakiegoś TVripa to nie ma innej opcji niż wyszukiwanie każdego przesunięcia i ręczne korygowanie czasu wyświetlania. Zawsze można też wyciagnąć napisy z jednego wydania (np jakiegoś taniego DVD) żeby je potem wykorzystać przy oglądaniu innego.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 29 30 31 32 33 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku