Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 30 31 32 33 34 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

21-01-2017, 20:16
kaka1975, dzięki za info. Czyli kolejne potwierdzenie, że taka opcja w Oppo pojawiła się nieprzypadkowo.

Jeśli brak synchronizacji jest o stałej wartości przez cały czas trwania filmu to jest to najprostszy z problemów do skorygowania. Programów do tego typu rzeczy jest od groma, osobiście korzystam z Subtitle Workshop. Po wczytaniu napisów wchodzisz w opcję Edit -> Timings -> Set Delay, a dalej to już sobie raczej poradzisz.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 71

22-01-2017, 10:09
W przypadku synchronizacji napisów dobrze jest podeprzeć się oryginalnymi napisami angielskimi, które będą dla nas odnośnikiem - tych nie brakuje i są one w większości wyciągnięte z wydań Blu ray. Wówczas nie potrzeba odpalać filmu. Stosuję tę metodę od dłuższego już czasu i jeszcze się nie zawiodłem na niej.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

22-01-2017, 13:34
Aj tam wystarczy sprawdzić ile dokładnie trwa film i znaleźć napisy w identycznym przedziale czasowym >> Done Smile Szkoda że ten odtwarzacz jest taki drogi... za tysiaczka można by się zastanowić, ale trzy tysie to już wielka przesada Tongue

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline legolas91
Majster
Liczba postów: 122
Reputacja: 0

22-01-2017, 13:37
Dokładnie tak jak mówi pred , najlepsza opcja Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-01-2017, 15:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2017, 15:54 przez misfit.)
No niestety Oppo wyrobiło sobie markę najlepszego odtwarzacza BD i wysoko się cenią. Do tego kurs dolara do złotówki jest najwyższy od kilkunastu lat i to też niestety wpływa na taką, a nie inną cenę.
Oppo 203 (UHD) jest dostępny w UK za £649 czyli ok. 3300 zł, może być mniej bo obstawiam, że funt brytyjski niedługo może się jeszcze osłabić do ok. ~4,50-4,60 z uwagi na wybrany twardy Brexit przez Wielką Brytanię.
To wciąż będzie drogo z punktu widzenia Kowalskiego, szczególnie biorąc pod uwagę cenę tego odtwarzacza w USA, czyli $550. Z drugiej strony taki zakupik można potraktować jako swego rodzaju inwestycję - w polskiej dystrybucji wydaje się ok. 10% tego co jest dostępne np. w UK, w Niemczech czy w USA. Więc dzięki takiemu odtwarzaczowi i jego możliwości wczytania polskich napisów z usb uzyskujemy nie tylko dostęp do kilkunastu tysięcy filmów i seriali których nigdy nie uświadczymy w polskiej dystrybucji, ale też możemy kupić je w bardzo atrakcyjnych cenach. Jeśli np. ktoś interesuje się filmami UHD BD to biorąc pod uwagę ceny w polskiej dystrybucji w stosunku do zagranicy, Oppo zwraca się po ok. 50 zakupionych filmach Smile
Dostajemy też dostęp do kilku unikalnych funkcji jak np. możliwość przesunięcia napisów góra/dół (również tych oryginalnych), nie ma też problemu z przeistoczeniem go w odtwarzacz Region Free, ale wiąże się to z dodatkową opłatą.

Co do napisów - te dostępne w sieci są głównie dopasowane do wydań USA. Jeśli posiadany przez nas film np. z UK czy Niemiec ma innego wydawcę niż w USA to napisy z sieci nie będą pasować i trzeba je sobie poprawić (przesunięcia czasowe + czasami poprawki fps napisów z 23.976 na 24 czy 25 fps). Ale to jest wszystko do ogarnięcia i jak się nabierze wiedzy i wprawy to sprawa do załatwienia w niecałą minutę.
Schody zaczynają się gdy mamy film w wersji kinowej/ocenzurowanej, a napisy w sieci są tylko do wersji rozszerzonej/reżyserskiej. Ale tego typu przypadków na które osobiście trafiłem mógłbym policzyć na palcach jednej ręki.

Odpowiedz
Offline kaka1975
Nowy użytkownik
Liczba postów: 4

22-01-2017, 17:33
Wracam do tematu napisów.
Testowałem jeszcze trochę swojego oppo 103 i... jestem bardzo zadowolony z wyników.

Ze strony napisy 24.pl ściągnąłem napisy oznaczone jako BDRip. W ten sposób nowego charakteru nabrały moje pierwsze 3 części kupionego w UK Star Wars. Wreszcie mogę to oglądać z polskimi napisami z dzwiękiem Dolby True HD (a nie ten syf co jest w polsko-niemieckim wydaniu !).
Testowałem też Star treka - też działa bez problemów.

Pomęczyłem tez trochę seriale. Dorzuciłem te napisy do wydania Blu-ray Gry o tron (6 sezon). Wszystko działa.

Także jest super. Wreszcie nie muszę liczyć na polskich dystrybutorów, którzy albo filmów nie wydają (gdzie są wydania na UHD Marsjanina, Warcrafta, Star treka, Bourne-a, life of Pie, itd lub nawet nie wspominając o Blu-ray szeregowca Rayana czy też skazanego na showshank). Swoją drogą będę ściągał z amazon.de wydanie niemieckie Skazanego (9 EUR) , bo ma angielski Dolby True HD 5.1 (wydanie UK mają Dolby digital 5.1). Dam znać jak przetestuję.

Co do jakości oppo - to w pełni zgadzam się z kolegą misfit. Nie wyobrażam sobie innego odtwarzacza. Za jakość niestety trzeba zapłacić. Nie można mieć taniego i dobrego - no chyba że ktoś chce mieć dwa: jedno tanie drugie dobre Smile

Odpowiedz
Offline pelzak
Nowy użytkownik
Liczba postów: 24
Reputacja: 2

22-01-2017, 18:29
>>kaka1975
jak wybierasz napisy z usb >> zrobiłem jak piszesz - katalog sub napisy w formacie sub.srt usb podpięte z przodu, jednak w trakcie odtwarzania płyty nie mam opcji wczytania z usb ???

Odpowiedz
Offline kaka1975
Nowy użytkownik
Liczba postów: 4

22-01-2017, 20:30
musisz wcisnąć klawisz wyboru napisów na pilocie. Na końcu listy napisów pojawi się pozycja "inne". Wybierz ją i to są właśnie te napisy z usb.
Pamiętaj tylko że plik z napisami musi się nazywać "sub.srt". Napisy musza być oczywiście w formacie srt.

Odpowiedz
Offline pelzak
Nowy użytkownik
Liczba postów: 24
Reputacja: 2

22-01-2017, 20:39
Dzięki
tak właśnie robiłem, jednak problem był z pendrivem Wink
po zmianie na inny działa ok
pzdr

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-01-2017, 11:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2017, 11:36 przez misfit.)
Kilka wieści z pecetowego frontu UHD BD.
W Japonii pojawiły się pierwsze oficjalne napędy UHD Blu-ray, które do sprzedaży trafią w przyszłym miesiącu. PowerDVD 17 z obsługą UHD BD spodziewany jest z kolei w kwietniu.

Wymagania dość śmiechowe: Windows 10, 6GB RAM'u, CPU i5/i7 Kaby Lake. Czy przypadkiem nie pomyliło im się z GTA VI ? Wink
A serio to wszystko jest spowodowane tym aby zapobiec sytuacji gdy debiutował Blu-ray i bardzo szybko został "złamany". Nowe procki Intela mają w sobie dodatkowe zabezpieczenia DRM. Mam jednak nadzieję, że najnowsze GPU od Nvidii i AMD dostaną stosowne aktualizacje i wymóg CPU zostanie zniesiony. W innym wypadku start formatu UHD BD na pecetach przy takich wymaganiach to będzie totalna porażka.

PS. LG BH16NS55, który "widzi" płytki UHD BD najprawdopodobniej nie będzie w stanie ich odtworzyć w PowerDVD, przynajmniej do czasu aż z jego zabezpieczeniami nie poradzi sobie AnyDVD czy inny tego typu soft (nie liczyłbym na to zbyt prędko).

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 30 31 32 33 34 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku