Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 26 27 28 29 30 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

31-01-2017, 22:09
(31-01-2017, 20:59)accept2 napisał(a):  Odpowiedź na moje pytanie jest na pólkach w USA gdzie ten nośnik jest na równi z blu. Jeśli tam jeszcze wydają nowości i wznowienia to u nas same burżuje takie jak ty kupują UHD. Jak będziesz sprzedawał po 3zł to odkupię całą kolekcję a te bez PL to po 1zł

Nie wiem czy zauważyłeś, ale nikt z posiadaczy dvd nic się nie wypowiada na temat aspektu technicznego wydań dvd. Więc tym samym o dvd jako nośniku się mało mówi. Po prostu się przyjęło , że ten nośnik daje ci możliwość obejrzenia filmu i na tym jego rola się kończy. Dużej liczbie osób to wystarczy. Wydatek na film na dvd to 10-20 zł, technologia jest już rozwinięta na maxa i filmy prezentują podobny poziom. Mateusz odwala kawał dobrej i czasami potrzebnej roboty pisząc o nowych wydaniach filmów , nie pomijając przy tym nośnika dvd. Zainteresowani nim, nie mają za bardzo nic do dodania , poza prezentowaniem swych prężnych kolekcji rozwijających się w czasie przypływu gotówki świętego pierwszego czy dziesiątego każdego mca. Tak się dzieje odkąd pamiętam.
O blu ray się dużo pisze , co jest normalne , bo sporo wychodzi staroci z epoki vhs i dvd, często mają skaszaniony dźwięk , obraz , a kosztują nie 10zł ,a 80 i więcej. Na uhd jakbyś nie wiedział jest dużo promocji, kosztują wręcz taniej niż odpowiedniki na blu. To jest dobra polityka chcą by nowy format się rozchodził niczym dżuma w średniowieczu. Tak swoją drogą to widzę, że masz raczej problem z pewnym moderatorem, którego imienia nie wolno wymieniać to wtedy polecam staranie się o jego posadę. Zniesiesz cenzurę.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline accept2
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 9

01-02-2017, 00:50
Odpowiem szybko na pierwsze zdanie. Nie wypowiada się bo jak ktoś coś napisze o dvd to jest zaorany. Wiesz o tym doskonale.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

01-02-2017, 08:46
(31-01-2017, 22:09)wolfman napisał(a):  Nie wiem czy zauważyłeś, ale nikt z posiadaczy dvd nic się nie wypowiada na temat aspektu technicznego wydań dvd.
O przepraszam. Ostatnio prowadziłem dyskusje na temat Aspect Ratio do filmu z DVD. Staram się też na bieżąco informować o wydaniach DVD z obrazem nieanamorficznym i podawać alternatywne wydania jeżeli znam.

accept2 napisał(a):Nie wypowiada się bo jak ktoś coś napisze o dvd to jest zaorany.
W temacie o Aspect Ratio dostałem bardzo konkretne odpowiedzi, bez żadnej szydery że czegoś nie rozumiem lub że mam spadać bo to DVD. Gdy w jednym z tematów okazało się, że nie znam pojęcia 'PAL speed' dotyczącego wydań DVD również nikt nie rzucał tekstów, że zawracam dupę DVD tylko tak krytykowany przez Ciebie Gieferg sam z siebie założył temat, w którym to zagadnienie wyjaśniał. Utworzyłem również kilka tematów o wydaniach filmów gdzie występowały tylko DVD. Ba, w temacie o swojej kolekcji pisałem, że w przypadku filmu "Pluton" świadomie zrezygnowałem z wydania BD na rzecz DVD i również nie przypominam sobie, żeby ktoś rzucił we mnie kamieniem.

Zresztą sam zakładałeś temat o DVD od VISION i nie przypominam sobie aby ktoś tam chciał Cię zaorać a raczej sporo osób starało się pomóc.

Każdy kupuje to co mu pasuje. Według filmoskopu sam mam więcej wydań na DVD niż BD a na półkach różnica ta wychodzi jeszcze bardziej na korzyść DVD bo nie wszystkie wydania zdążyłem wprowadzić do bazy.

Zabolała Cię jakaś wypowiedź, to proponuję zignoruj ją lub spróbuj odpowiedzieć merytorycznie bo tekstami typu "Jak będziesz sprzedawał po 3zł to odkupię całą kolekcję a te bez PL to po 1zł" upodabniasz się do tych, których krytykujesz.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

01-02-2017, 14:48
(01-02-2017, 00:50)accept2 napisał(a):  Nie wypowiada się bo jak ktoś coś napisze o dvd to jest zaorany. Wiesz o tym doskonale.

Nieprawda, nikt nie nikogo nie orał Sam zakładałeś tematy i otrzymywałeś odpowiedzi od zbieraczy dvd. Mnie zwyczajnie tego typu tematy nie interesują, więc treści za bardzo nie znam i oznaczam jako przeczytane. Poza tym za 5 lat i więcej dalej będziesz się upierał , że kupujesz tylko dvd (do tego czasu z pewnością padnie więcej dystrybutorów w Polsce grzebiąc ze sobą kolejnych kilkaset licencji na filmy). Pozostanie wtedy wspieranie "second hand" i ich "rozwój cenowy". Co już obecnie ma miejsce, mnie to osobiście bawi taki upór, bo za zaoszczędzone pieniądze można mieć często odpowiedni sprzęt, program i kolekcję na niebieskim w lepszej jakości. Kto co lubi, jak dla mnie obecnie tego typu dyskusje nie mają już sensu. Porównań jakości obrazu względem różnych wydań, dodatków jest w sieci od groma. Więc moim zdaniem osoba, która siedzi na forum i czyta odpowiednie działy świadomie wybiera słabszy nośnik, bo sprawa techniczna najwidoczniej jest dla tej osoby obojętna.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

01-02-2017, 20:28
(31-01-2017, 20:59)accept2 napisał(a):  Odpowiedź na moje pytanie jest na pólkach w USA gdzie ten nośnik jest na równi z blu

Ale o czym to świadczy?

Odpowiedz
Offline accept2
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 9

01-02-2017, 22:07
o tym, że dvd jest wystarczające.

Odpowiedz
Offline cubex83
Użytkownik
Liczba postów: 209
Reputacja: 7

02-02-2017, 03:10
(01-02-2017, 22:07)accept2 napisał(a):  o tym, że dvd jest wystarczające.

wystarczające dla tv 32'' - dla mnie osobiście ten nośnik jest bezużyteczny

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

02-02-2017, 04:50

tak samo mówiłem o VHSach, ale to było... w czasach VHSów Big Grin

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

02-02-2017, 07:15

Dvd oferuje obejrzenie filmu, bez żadnego smaku. To tak jakbym jedzenie traktował jako paliwo. W miarę oglądania na dobrym sprzęcie/degustacji dobrych potraw stajesz się smakoszem Smile. Nie wystarczy po prostu obejrzeć/zjeść w byle sposób, aby zaspokoić głód. Nawet jego cena nie jest zaletą, bo za granicą w tej samej cenie masz blu ray.

Odpowiedz
Offline Sokal
Redaktor
Liczba postów: 952
Reputacja: 15

02-02-2017, 11:03
Jakby cena nośnika, odbiornika i odtwarzacza była identyczna, bralbyś bd, a nie dvd. To jest tylko kwestia kasy.

Piszę o tym od lat...

Skończ już te narzekania. Nudne to, głupie i dziecinne.

Ps. Ewentualnie dostępności tytułów, ale to temat na inną dyskusję.

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 26 27 28 29 30 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku