Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 33 34 35 36 37 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

29-03-2017, 10:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2017, 10:43 przez Nie_zbieram_ale_lubie. Powód edycji: Literówki )
To nie jest wg. mnie najbardziej fortunne pytanie, bo odpowiedź może wywołać konfuzję. Gdybyś zapytał o coś bardziej obiektywnego, np. ktore z filmów, w mojej ocenie wypadły najlepiej pod względem PQ i dlaczego, nie mialbym kłopotu z odpowiedzią, która byłaby dla wszystkich zrozumiała, a przy tym być może pomocna. Natomiast w tym przypadku, sprowadza sie do do osobistych preferencji, ograniczen sprzetu i doswiadczeń, które są różne w przypadku poszczególnych widzów.
O ile posród produkcji telewizyjnych, jest dla mnie jeden krol - Grand Tour (Amazon), o tyle w kwestii pełnometrażowych filmów fabularnych, moja ocena i afekcja HDR (i WCG) ewoluowała wraz z kolejno oglądanymi tytułami. Od razu napiszę, że nigdy nie imponowaly mi "mocne latarki", choc akurat przywołany Pacific Rim robi bardzo dobre wrażenie wizualne.
Jestem zorientowany na naturalny obraz, wiec praktycznie w każdym filmie UHD HDR mozna znalezc sceny które mogą poszczycić się przewagą nad wersją SDR. Innymi słowy dostrzegam oślepiające rozbłyski, lsnienie chromów , detale w jasnych, dotychczas clipowanych partiach, ale najbardziej pasuje mi naturalnie wygladające swiatlo i color volume nieosiagalny, czy nieobecny w SDR.
Przywołując z pamięci honourable mentions: Life of Pi, Lucy, Great Gathsby, Everest, Lone Surivour, czy ostatni Startrek, osobistą palmę pierszeństwa przyznaje takim produkcjom jak Revenant, czy Planet Earth 2, choć HDR nie jest w nich tak wyżyłowany jak w innych filmach. Jednak obraz wyglada naturalnie, lub takim sie wydaje.
Dlatego wyczekuje Dolby Vision.
Niestey pierwszy dysk z DV, zapowiada się z animacją.
http://www.hdtvtest.co.uk/news/dv-bd-201703284449.htm

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

29-03-2017, 16:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2017, 16:27 przez Mierzwiak.)
(28-03-2017, 10:54)Gieferg napisał(a):  Oglądałem wczoraj na wystawie sklepowej 70 calowy TV na którym prezentowano porównania materiału bez HDR / z HDRem. Niestety nic ciekawego z nich nie wynikało - materiał bez HDR wyglądał jakby ktoś specjalnie go przygasił obniżając kontrast i saturację, natomiast ten z HDRem wyglądał przy nim jak - ustawiony jak należy, czyli tez nic nadzwyczjnego.
Jeśli widzieliśmy to samo, to tam bardzo małymi literkami w którymś rogu napisane jest, że to tylko symulacja Smile I to symulacja żenująca, bo obraz SDR wygląda tak jak opisujesz, co jest o tyle śmiechu warte, że dookoła stoją przecież telewizory wyświetlające SDR i nie wygląda to tak tragicznie, więc nie wiem kogo chcą nabrać Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

29-03-2017, 21:53
Nie zauważyłem napisu, ale były to fotki z jakąś babeczką w różnych pomieszczeniach.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

30-03-2017, 11:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2017, 11:50 przez Wolfman.)
Dziś miałem wolne, więc odwiedziłem tutejszy MM, na moją prośbę w "małej sali kinowej" zapuścili Revenant na Samsung UE65KS8000. Wyglądało to naprawdę bajecznie. Pomijając aspekty techniczne, bo każdy je w necie znajdzie to wg mojej opinii różnica jest między blu a uhd jest od razu odczuwalna. Na jakim sprzęcie sam testowałeś - Nie_zbieram_ale_lubie. Z jakim pq?

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

30-03-2017, 11:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2017, 12:39 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
Panasonic 65dx902 oraz Samsung 55KS7000

Odpowiedz
Offline krzych85
Nowy użytkownik
Liczba postów: 4
Reputacja: 0

30-03-2017, 21:17
(29-03-2017, 10:21)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  To nie jest wg. mnie najbardziej fortunne pytanie, bo odpowiedź może wywołać konfuzję. Gdybyś zapytał o coś bardziej obiektywnego, np. ktore z filmów, w mojej ocenie wypadły najlepiej pod względem PQ i dlaczego, nie mialbym kłopotu z odpowiedzią, która byłaby dla wszystkich zrozumiała, a przy tym być może pomocna. Natomiast w tym przypadku, sprowadza sie do do osobistych preferencji, ograniczen sprzetu i doswiadczeń, które są różne w przypadku poszczególnych widzów.
Masz racje pytanie było dość niefortunnie sformułowane, aczkolwiek udzieliłeś dokładnie takiej odpowiedzi o jaką mi chodziło. Ja również nie jestem fanem stosowania HDRu jedynie w celu wypalenia widzowi oczu, a wręcz przeciwnie, oczekuję poprawy jakości obrazu poprzez HDR i WCG. Zgadzam się z tym, że świetnie techniki te były wykorzystane w Revenant i Planet Earth II - najlepiej z filmów które widziałem, później jest Life of Pi, które również zrobiło na mnie wrażenie. Pozostałych wymienionych nie widziałem w UltraHD, aczkolwiek czekają na swoją kolej.

Odpowiedz
Użytkownik usunięty64562
Niezarejestrowany

03-05-2017, 12:32
Post usunięty

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

03-05-2017, 13:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2017, 13:05 przez misfit.)
Na pewno ? Screeny raczej pachną jakimś rekompresowanym przechwytem, a nie 1:1 - rozdziałka 3084x2076 zamiast 3840x2160, widać też ewidentnie, że są przekonwertowane do rec.709.

Odpowiedz
Offline gumbas
Użytkownik
Liczba postów: 236
Reputacja: 11

03-05-2017, 14:56
Wygląda na to że chyba w końcu sie udało
przechwycone wszystkie scieżki audio i napisy,nie podkładki z bluray jak dotychczas Smile

Odpowiedz
Offline czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 288
Reputacja: 10

03-05-2017, 18:42
(03-05-2017, 12:32)poral napisał(a):  [Obrazek: 579a6fb08f84626d3e11fcdfb9e0cffb_500.jpg]

Mamy pierwszy odblokowany film 4K Ultra-HD Smurfs 2 (53,30 GB)

http://www.imagebam.com/image/2d43ae545553428 4K Ultra-HD
http://www.imagebam.com/image/8a9ee5545553968 Blu-ray

W sensie, że nie ma blokady regionalnej? A to nie miało być tak, że wg specyfikacji 4K UHD Blu-ray znoszona jest regionalizacja w ogóle?

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 33 34 35 36 37 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku