Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 14 Dalej »

Miasto 44

Strony (10): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10

Opcje tematu
Miasto 44
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

09-05-2017, 19:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2017, 19:52 przez Gieferg.)
Dzizas... Za takie coś to powinni ścigać z urzędu...

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Kapitan_kusiak
upierdliwiec
Liczba postów: 528
Reputacja: 8

09-05-2017, 20:23
[Obrazek: 1495c5547866815.jpg]

A mówiłem sobie, że blu-raye będę rzadziej kupował bo droższe ... wot durak
Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

10-05-2017, 03:21
Ten kawałek do Miasta 44 powinien być zakazany :-D Brzmi jak przyjazna radiu pioseneczka z taśmy produkcyjnej... nie kupuję tego i wolę zostać przy matelurgicznych, ciężkich i po prostu klimatycznych pomrukach Wołynia. Tego Rap-kawałka już nawet nie mogłem przesłuchać więc odpuszczam mu ;-)

Gief bądź spokojny, szanuję twój gust więc nie musisz czuć się atakowany. W moim odczuci Wołyń osiąga swój artystyczny cel i robi to z klasą. Chaos i to czego w nim nie doceniasz właśnie sprawia, że jest ponad średnią i pozostaje świeżym doznaniem filmowym (dla porównania Miasto to taki kotlecik z trzeciego odgrzewania). A gdy opowiada się o chaosie w sposób chaotyczny to osiąga się podwyższony poziom imersji u widza (co nie musi być komfortowe). Mało kiedy forma i treść zlewają się tak ładnie i uzupełniają wzajemnie. Mało też kiedy film traktuje widza jako osobę myślącą i uważną, a Wołyń swoimi zabiegami formalnymi jasno to pokazuje (brak dat czy opisów, twarde przeskoki czasowe, nierozpoznawalnie zlewające się z główną fabułą sceny symboliczne i mała porcja naświetlania "ważnych" elementów scen... co powoduje, że film wręcz wymusza nożem uwagę widza) Jest to obraz do łuskania i analizy, a przy okazji bardzo zrozumiały i jasny. Kino o jakie warto powalczyć.

Wołyń nie jest szczytem kina artystycznego. Nie traktuję go jako kino jakoś szczególnie ambitne. Nie wymaga w końcu ode mnie jakiejś mocno podwyższonej pracy umysłu, ale by w głównym nurcie kina zrobić film tak autorski i po prostu z jajami, który fabularnie odda wszystkim cześć sprawiedliwości i grzechów to już osiągnięcie. Wołyń właściwie z automatu może przejść do topu polskiego kina wojennego i to nie tylko za kilkaset ton gruzu i ładne eksplozje. By oddać jednak w pełni sprawiedliwość Miastu 44... zrobię sobie jeszcze jeden seans przed jednoznacznym posłaniem go w czeluść średniactwa ;-)

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

10-05-2017, 06:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2017, 07:36 przez Gieferg.)
Cytat:Brzmi jak przyjazna radiu pioseneczka z taśmy produkcyjnej...
I co z tego?
Pewnie jesteś jednym z tych co twierdzą, że piosenka z Titanica jest do dupy, co?

Cytat: A gdy opowiada się o chaosie w sposób chaotyczny to osiąga się podwyższony poziom imersji
Albo podwyższony poziom senności.

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

10-05-2017, 18:42
Nie tak do dupy jak ta do Miasta 44 ;-) Jak dla mnie brakuje w niej... nie wiem... wszystkiego? Jednakże - ponowie - podoba wam się, to luz. Mnie to nie jara ani trochę i nie widzę w niej wielkiej wartości artystycznej (emocji też to nie wzbudza).

Senność? No jak tam sobie chcesz :-)

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

10-05-2017, 19:05
(08-05-2017, 17:46)Mateusz napisał(a):  Tam była w ogóle jakaś fabuła? Pamiętam jak przez mgłę ciągłe skakanie po wątkach.
Była fabuła i film był dość ciekawy, jednak jak większość tego kina jest jak dla mnie nie potrzebna, służy głównie do rozdrapywania starych ran i nastawiania się wrogo jednych ludzi z jednego kraju do drugiego (wolę pod tym względem książki). Ile ja się nasłuchałem komentarzy pod kątem Rosjan czy Niemców po tego typu filmach i wrogości wobec nich to już nie wspomnę (jedni i drudzy zapominają , że to nie zwykły szarak rozpętuje wojnę). Co do samego filmu o Katyniu to czego się spodziewałeś ? Sielanki i pikniku? Niektórzy twierdzą, że esencją filmu jest ostatnie 10 minut, jak dla mnie mogli to skrócić i pokazać w mniej drastyczny sposób.
Jeśli piszesz o skakaniu po wątkach to co powiesz o super hero, o których się tyle rozpisujecie? Przecież tam w 2h upychają tony komiksów.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

10-05-2017, 19:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2017, 19:25 przez Gieferg.)
Bredzisław widzę znów w formie.

Cytat:emocji też to nie wzbudza

W kim nie wzbudza, w tym nie wzbudza.

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,015
Reputacja: 127

10-05-2017, 20:13
(10-05-2017, 19:05)wolfman napisał(a):  Była fabuła i film był dość ciekawy, jednak jak większość tego kina jest jak dla mnie nie potrzebna, służy głównie do rozdrapywania starych ran i nastawiania się wrogo jednych ludzi z jednego kraju do drugiego (wolę pod tym względem książki). Ile ja się nasłuchałem komentarzy pod kątem Rosjan czy Niemców po tego typu filmach i wrogości wobec nich to już nie wspomnę (jedni i drudzy zapominają , że to nie zwykły szarak rozpętuje wojnę). Co do samego filmu o Katyniu to czego się spodziewałeś ? Sielanki i pikniku? Niektórzy twierdzą, że esencją filmu jest ostatnie 10 minut, jak dla mnie mogli to skrócić i pokazać w mniej drastyczny sposób.
Jeśli piszesz o skakaniu po wątkach to co powiesz o super hero, o których się tyle rozpisujecie? Przecież tam w 2h upychają tony komiksów.

Nie mam ochoty dyskutować o tym filmie, bo jak już wspomniałem, niewiele z niego pamiętam, ale to nie jest kwestia tego czego się spodziewałem tylko tego co dostałem. To, że w filmie nie ma sielanki, nie czyni go automatycznie dobrym. Film mnie po prostu wynudził i nie czułem żadnej więzi z bohaterami, więc przedstawiona tragedia mnie nie bardzo ruszyła, co tylko podkreśla poziom tego filmu. No i nie wiem co Katyń, ma wspólnego z filmami Marvela i DC, ale Twoje wylewanie żalów na superhero w każdym poście jest urocze. Heart Co do kwestii filmów wojennych, czy ogólnie historycznych, to nie widzę tutaj żadnej różnicy względem książek. I jeśli filmy są be, to podręczniki do historii też może wyrzućmy do kosza? Niech dzieci w szkole uczą się tylko o traktatach pokojowych.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

10-05-2017, 20:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2017, 20:53 przez Wolfman.)
(10-05-2017, 20:13)Mateusz napisał(a):  Co do kwestii filmów wojennych, czy ogólnie historycznych, to nie widzę tutaj żadnej różnicy względem książek. I jeśli filmy są be, to podręczniki do historii też może wyrzućmy do kosza?

Nie widzisz różnicy między przeczytaniem o masowych morderstwach, a rozpryskiwanych mózgach na ekranie i oglądaniem tego w ogóle?

(10-05-2017, 20:13)Mateusz napisał(a):  Niech dzieci w szkole uczą się tylko o traktatach pokojowych.
Ale na całym świecie pod tym warunkiem Wink
(10-05-2017, 20:13)Mateusz napisał(a):  No i nie wiem co Katyń, ma wspólnego z filmami Marvela i DC,
Nic, wspomniałeś o skakaniu po wątkach, tymczasem jesteś weteranem podobnego kina skaczącego od wątku do wątku .
(10-05-2017, 20:13)Mateusz napisał(a):  ale Twoje wylewanie żalów na superhero w każdym poście jest urocze.
Dziękuję Smile

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,015
Reputacja: 127

10-05-2017, 22:18
(10-05-2017, 20:52)wolfman napisał(a):  Nie widzisz różnicy między przeczytaniem o masowych morderstwach, a rozpryskiwanych mózgach na ekranie i oglądaniem tego w ogóle?

Nie. Zresztą to nie jest kwestia medium tylko jakości tego medium. Słaby film z rozpryskującym się mózgiem nie zrobi na mnie takiego wrażenia jak dobra książka bez hektolitrów krwi.

(10-05-2017, 20:52)wolfman napisał(a):  Ale na całym świecie pod tym warunkiem Wink

Witamy w utopii.

[Obrazek: giphy.gif]

(10-05-2017, 20:52)wolfman napisał(a):  Nic, wspomniałeś o skakaniu po wątkach, tymczasem jesteś weteranem podobnego kina skaczącego od wątku do wątku .

No to powtórzę jeszcze raz. Jak film jest dobry, ma porządnych bohaterów, to skakanie po wątkach może być nawet zaletą. Niestety w Katyniu nie było.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Strony (10): « Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10

Użytkownicy przeglądający ten wątek:  

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku