Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 25 Dalej »

Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor

Strony (31): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 31 Dalej »

Opcje tematu
Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

27-09-2017, 11:54
"Zaklęte rewiry" powinny być w 4:3. Smile

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

27-09-2017, 11:55
Jeszcze lepiej Tongue

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline wachi40
Użytkownik
Liczba postów: 140
Reputacja: 16

27-09-2017, 11:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2017, 11:58 przez wachi40.)
Ten fragment z YT wygląda lepiej niż to co jest na płycie
Na płycie obraz ma inną tonację kolorów i jest bardziej wygładzony
tak ja to widzę w każdym razie

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

27-09-2017, 11:56
Teraz wypada sprawdzić jak te 1.78:1 zrobiono w przypadku tych filmów z OAR 1.66:1. Czy przez otwarcie kadru po bokach, obcięcie obrazu czy może mix obu.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

27-09-2017, 12:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2017, 12:12 przez Daras.)
Misfit napisał:
"Stereo" podaje dystrybutor z tyłu okładki na tych filmach TOR, ale też wydaje mi się to nierealne i będzie to Dolby Digital 2.0 Mono. Ale to oczywiście kolejna rzecz do weryfikacji.

Także przypuszczam, że dźwięk będzie mono. Kwestię barku stereo w polskich rekonstrukcjach dyskutowałem kiedyś z człowiekiem, który siedzi w branży. Sprawa – jak zawsze – rozbija się o fundusze. Kilka uwag związanych z tematem…

Dźwięk surround (zwany kiedyś na rodzimym gruncie stereo) pojawił się w polskich filmach fabularnych po przekopiowaniu obrazu z taśm 35 mm na 70 mm. Była to wówczas jedyna możliwość uprzestrzennienia audio. Oczywiście podczas rekonstruowania określonych filmów sięgnięto do klisz węższych. I dobrze. Niemniej z telewizorów oraz głośników kinowych podczas premier odnowionych tytułów popłynął dźwięk mono - oryginalny w tym rozumieniu, że pryncypialnie przypisany do kliszy 35 mm. Tak np. wydano na BD „Potop” (1974), który miałem sposobność obejrzeć z szerokiej taśmy w systemie surround.
Inną sprawą było nadanie przestrzeni niezrekonstruowanym filmom z myślą o wydaniu ich na DVD. Przykładami takich edycji - o ile mnie pamięć nie myli - jest np. „Seksmisja” (1984) czy „Poszukiwany, poszukiwana” (1973). Oczywiście wydawcy rekonstrukcji mogli się jakoś porozumieć z autorami / właścicielami dźwięku 5.1. Wówczas na płytach DVD / BD mielibyśmy co najmniej dwie ścieżki: mono (oryginalną) oraz surround. Niemniej jeden z rekonstruktorów podczas dyskusji ze mną napisał: Chcesz coś takiego? OK. Wyłożysz kasę i masz.  Wink
Biorąc pod uwagę powyższe bardziej spodziewam się od TOR audio mono. Szkoda jednak, o czym wspomniał cytowany na 2 stronie Mofo, że nie w formacie PCM lub DTS.

Zamierzam kupić kilka krążków. Z tego powodu przyjrzę się bacznie kwestii OAR. Edycje wykastrowane omijam szerokim łukiem. W tej kwestii jestem bliski rozwiązania „zagadki” dotyczącej „Rejsu” (1970). Muszę jeszcze uściślić jak to wyglądało na VHS, bo na przełomie lat 80 / 90 właśnie z takiego nośnika obejrzałem ten film po raz pierwszy.

Wachi40 napisał:
Zaklęte rewiry , Rejs , Ucieczka z kina...- dźwięk Dolby Digital Stereo

Czy kolega usłyszał to stereo na własne uszy? W tego typu testach dobrze sprawdzają się słuchawki.

P.S.
Pomimo odhaczenia stosownej opcji nie otrzymuję powiadomień o odpowiedziach. Także nie jestem w stanie poprawnie zacytować wypowiedzi innych forumowiczów (wskakują mi niechciane fragmenty). Komu najczęściej zgłaszacie takie problemy?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

27-09-2017, 13:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2017, 13:23 przez misfit.)
(27-09-2017, 12:09)Daras napisał(a):  Zamierzam kupić kilka krążków. Z tego powodu przyjrzę się bacznie kwestii OAR. Edycje wykastrowane omijam szerokim łukiem. W tej kwestii jestem bliski rozwiązania „zagadki” dotyczącej „Rejsu” (1970). Muszę jeszcze uściślić jak to wyglądało na VHS, bo na przełomie lat 80 / 90 właśnie z takiego nośnika obejrzałem ten film po raz pierwszy.

Tu jest jakieś DVD od Best Film niby w 4:3, znalazłem też taki klip - click. Tylko wciąż nurtuje mnie czy to jest te oryginalne 1.33:1 (czy tam 1.37:1 jak podaje np. imdb) czy może jakiś inny twór, bo jest on przeraźliwie poobcinany po bokach względem tej rekonstrukcji 16:9.
Jak będziesz miał okazję zerknięcia na VHS to daj znać jak ma się kadrowanie do tego powyższego klipu i/lub obrazu po rekonstrukcji.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

27-09-2017, 13:45
Były takie wydania DVD które miały obraz 16x9 wycięty z 4x3 wyciętego z 2.35:1 (np każde wydanie Krzyżaków do 2010 roku), w porównaniu z tym zmiana 1.66:1 na 1.78:1 to mały pikuś.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline wachi40
Użytkownik
Liczba postów: 140
Reputacja: 16

27-09-2017, 14:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2017, 15:08 przez admin. Powód edycji: Edycja cytatu )
(27-09-2017, 12:09)Daras napisał(a):  Wachi40 napisał:
Zaklęte rewiry , Rejs , Ucieczka z kina...- dźwięk Dolby Digital Stereo

Czy kolega usłyszał to stereo na własne uszy? W tego typu testach dobrze sprawdzają się słuchawki.

Nie wiem czy dźwięk jest stereofoniczny , podałem to co pokazuje odtwarzacz

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

27-09-2017, 15:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2017, 20:07 przez Daras.)
W przypadkach budzących moje duże wątpliwości starałem się korzystać z „kontaktów” nawiązanych podczas bytności na nieaktywnym dziś forum Telewizji Kino Polska. Pisząc wprost – pisałem prywatne maile do operatorów kamer / dźwięku i uzyskiwałem odpowiedzi u źródła. W przypadku „Rejsu” sprawa wydaje się klarowna…
Niestety, nie mam już filmu na taśmie VHS. Pozbyłem się go kupując obraz Piwowskiego na DVD, kiedy ten format dopiero się u nas zakorzeniał. Kurczę, za krążek dałem 50 zł. i było to niewiele w porównaniu z innymi tytułami. Moje wspomnienia idą w tym kierunku, że obraz VHS został przycięty do 4:3 dla potrzeb dawnych telewizorów kineskopowych. Stąd może funkcjonować przekonanie o OAR w granicach 1.37:1. Ale nie będę gdybał. Przejdę do konkretów…
DVD, które mam w rekach najprawdopodobniej stanowi pierwszą tego typu edycją „Rejsu” w Polsce, a przynajmniej wpisuje się w początki lat 2000 (na fotce widocznej po kliknięciu linku Misfita mamy porównywalne wydanie z roku 2004). Jedynym właścicielem całości były firmy: BEST Film i IDG Poland S.A. U mnie, tak samo jak na zdjęciu z linku, jest informacja: FORMAT 4:3. To wprowadza w błąd. Gieferg przypomniał nam o obrazach „wyciętych z wyciętych”, a ja właśnie coś takiego posiadam.  Wink  Pisząc konkretnie: na ekranie 16:9 widzę kadr 4:3, a w tym 1.66:1! Ot cała tajemnica. Taki zabieg sprawdzał się podczas korzystania z telewizorów starego typu.
Klika luźnych spostrzeżeń:

1. Obraz z linku Misfita jest zauważalnie przycięty z boków oraz dołów względem tego co mam na własnej płycie. Czyli kastrat!

2. Na swoim TV widzę nieco więcej u góry i u dołu względem nie zrekonstruowanych zrzutów zaprezentowanych na innym forum przez Mariana. Tym samym obraz zrekonstruowany (nieco przycięty w relacji do nieodnowionego) jest dla wprawnego oka wykastrowany w porównaniu z tym, co mam na DVD. Ale to i tak są proporcje bliskie 1.66:1.

3. Za sprawą rekonstrukcji kadr został otwarty na boki (w analizowanym przeze mnie ujęciu tylko z prawej strony).

4. Wszystko wskazuje na to, że "Rejs" miał OAR 1.66:1, a po rekonstrukcji otrzymał AR 1.72:1 (lub zbliżony). W każdym razie został trochę przycięty.

To wszystko, tak krótko. I jeszcze coś. Z całą pewnością „Zaklęte rewiry” powinny być w 4:3.

Wachi40 napisał:
Nie wiem czy dźwięk jest stereofoniczny , podałem to co pokazuje odtwarzacz

No więc właśnie! Wink

P.S. Zadziałała mi funkcja powiadomień.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

28-09-2017, 10:06
Co do Zaklętych rewirów można gdzieś spotkać w sieci przykładowe kadry jak się prezentują w 4:3 ?

Odpowiedz
Strony (31): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 31 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku