Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 25 Dalej »

Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor

Strony (31): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 31 Dalej »

Opcje tematu
Kolekcja polskich klasyków na Blu-ray z okazji 50. lat Studia Tor
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

28-09-2017, 11:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2017, 11:27 przez MarianPaz.)
(28-09-2017, 10:06)misfit napisał(a):  Co do Zaklętych rewirów można gdzieś spotkać w sieci przykładowe kadry jak się prezentują w 4:3 ?

Screeny są w tym temacie: https://rekonstrukcjablog.wordpress.com/2016/02/11/kadrowane-filmy-i-seriale/

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

28-09-2017, 13:36
Ja z kolei ten film oglądałem formacie 4:3 jakiś czas po premierze. Jednak nie przyjmujmy wszystkiego na wiarę.  Wink Zainteresowani mogą wyszperać cokolwiek w OAR na you tube (scena z egzaminu). W razie problemów pomogę w poszukiwaniach, ale nie teraz. Zaraz wychodzę.

Cytat:
„Większość filmów prezentowała była w telewizyjnym formacie obrazu o proporcjach boków 4 do 3, choć niekiedy pojawiały się wyjątki (np. podwójne wydanie starszej trylogii „Gwiezdnych wojen” — w formacie 4:3 oraz 16:9”.

Powyższy opis dotyczy kaset VHS. Tłumaczy on z jakich powodów „Rejs” mógł być przycięty na tym nośniku do 4:3, jeśli w ogóle był, bo z braku kasety nie potwierdzę tego na 100%.

Cały dość ciekawy teks tu: http://blog.mosiejczuk.pl/format-dvd-video-w-polsce

Na marginesie. Dość długo analizowałem fragmenty „Rejsu” i dopiero teraz wyciągnąłem płytę DVD z odtwarzacza. Rok wydania został wytłoczony na krążku, a ja tego uporczywie szukałem wertując okładkę. Dziś stawiam tezę, w myśl której posiadam pierwsze w Polsce wydanie „Rejsu” na DVD (2001).  Idea  
Jeśli ktoś coś wie o wcześniejszych edycjach, to proszę o  info.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Online pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

28-09-2017, 13:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2017, 13:40 przez pred895.)
(28-09-2017, 10:06)misfit napisał(a):  Co do Zaklętych rewirów można gdzieś spotkać w sieci przykładowe kadry jak się prezentują w 4:3 ?

Wejdź w zakładkę Galeria Rekonstrukcja

Wygląda na to że DVDmax pomyliło się w sumie na moją korzyść i wysłali mi zamiast Monolitów tradycyjne wydania Blu-ray. Teraz napisać do nich aby zwrócili mi nadwyżkę i wyjdzie na mniejsze zło Smile Wkrótce zabieram się za seans i podzielę się wrażeniami.
[Obrazek: 2ac7ae611859003.jpg]

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

28-09-2017, 19:08
Poświęciłem nieco czasu na sprawdzanie OAR / AR określonych tytułów. Przed zakupami muszę mieć pewność, że nie otrzymam kastratów. Na tę chwilę nie widzę tragedii za wyjątkiem „Zaklętych rewirów”. Tego filmu nie przyjąłbym nawet w prezencie. Ja nie tylko zamykam portfel na dzieła zniszczone, ale takich nawet nie oglądam!

Z konieczności okazuję pewną tolerancję wobec transferów z 1:66:1 na 1.72:1, czy z 1.72:1 na 1.78:1. Natomiast zamiana tego pierwszego formatu na ostatni (lub nie daj boże na 1.85:1) najczęściej skutkuje odstąpieniem od zakupów.

W tym wszystkim trochę irytują „drobiazgi” dotyczące wysoko ocenianych filmów, jak np. „Przypadek”. Obraz chciałbym zobaczyć w proporcjach, który „wywalczył” dla siebie Criterion. Wygląda na to, że OAR filmu Kieślowskiego wynosi 1.66:1, natomiast sadząc po zwiastunie Kina RP prawdopodobnie otrzymam jakieś 1.72:1.

http://bluray.highdefdigest.com/22473/blindchance.html

https://www.youtube.com/watch?v=vslLFIzomZk

(28-09-2017, 13:40)pred895 napisał(a):  Wkrótce zabieram się za seans i podzielę się wrażeniami.

Z niecierpliwością czekam na jakiekolwiek opinie na temat kolekcji. Także napiszę coś od siebie, choć zapewne nie szybko. Wkrótce pogrążę się w nawale rozlicznych obowiązków.  Confused

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Online pred895
Posting Freak

28-09-2017, 20:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2017, 20:54 przez pred895.)
Hm no cóż Zaklęte Rewiry to rasowy DNR - 16:9. Wosk i miejscami chamska pikseloza to normalka w tym wydaniu. 65 cali bardzo to uwidacznia, jednak po jakimś czasie idzie się do tego przyzwyczaić i nie jest tak źle. Przypadek to jednak niebo a ziemia. Transfer i kadrowanie chyba identyczne z wydaniem od CC. Wizualny orgazm jeśli chodzi o jakość obrazu, są paski po bokach, ziarno i kolorystyka jak w wydaniu z USA. Nie wiem tylko jak się ma sprawa klatek, ale wydanie jakościowo klasa.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

28-09-2017, 21:40
(28-09-2017, 20:43)pred895 napisał(a):  Hm no cóż Zaklęte Rewiry to rasowy DNR - 16:9. Wosk i miejscami chamska pikseloza to normalka w tym wydaniu. 65 cali bardzo to uwidacznia...

A szkoda. Naprawdę żal. „Rewiry” są filmem z najwyższej półki. Roman Wilhelmi podczas ostatnich ujęć powiedział ekipie: Proszę Państwa, to jest pierwszy polski europejski film.
Skupiając się na OAR przemilczałem, że nie lubię nadmiernego DNR. I to do tego stopnia, że nawet bym nieco „doziarnił” „Dekalog” od Arrow, choć całość prezentuje się naprawdę przyzwoicie. Natomiast EE (uwydatnianie krawędzi) uważam za absolutnie zbędne!. O takich sprawach sporo pisałem w innych miejscach.

(28-09-2017, 20:43)pred895 napisał(a):  ...Przypadek to jednak niebo a ziemia. Transfer i kadrowanie chyba identyczne z wydaniem od CC. Wizualny orgazm jeśli chodzi o jakość obrazu, są paski po bokach, ziarno i kolorystyka jak w wydaniu z USA. Nie wiem tylko jak się ma sprawa klatek, ale wydanie jakościowo klasa.

Wow! To naprawdę fantastyczna wiadomość!

Warto będzie zweryfikować informacje z okładek. Ja na pewno sprawdzę jak to się ma do oceny „organoleptycznej” (kwestia stereo lub jego braku, klatkarz, AR itd.).

Na marginesie. Jak najbardziej rozumiem kwestię parametrów technicznych BD/DVD podczas oglądania filmów na dużym telewizorze. Osobiście (choć najczęściej z gośćmi) korzystam z blisko stu calowego ekranu projekcyjnego.

Odpowiedz
Online pred895
Posting Freak

28-09-2017, 21:50
Mateusz jak wygląda kadrowanie w Krótkim filmie o miłości i Zabijaniu są czarne paski po bokach i jak o gólem transfer bo zastanawiam się nad kupnem.
[Obrazek: kies.png]

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

28-09-2017, 22:01
Krótki film o zabijaniu 1.70:1 - czyli to samo co Criterion.
Krótki film o miłości 1.78:1.

Szczegóły wkrótce.

Odpowiedz
Offline wachi40
Użytkownik
Liczba postów: 140
Reputacja: 16

29-09-2017, 13:01
Mam na DVD Zaklęte rewiry wydany przez firme Propaganda
Na okładce jest napisane że obraz odświeżony cyfrowo
Film jest w formacie 4:3

Odpowiedz
Online pred895
Posting Freak

01-10-2017, 21:55
(28-09-2017, 22:01)misfit napisał(a):  Szczegóły wkrótce.

No i ??

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Strony (31): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 31 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku