Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 48 49 50 51 52 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

20-02-2018, 14:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2018, 15:20 przez Daras. Powód edycji: Korekta merytoryczna. )
(20-02-2018, 13:46)wolfman napisał(a):  
(20-02-2018, 13:39)Daras napisał(a):  Przez wiele godzin miałem obawy, że nikt się nie odważy...
Odważy na co?

A emotkę kolega zauważył? Wink
Odpowiedź Mr. Hankey’a nagrodziłem przyznaniem punktu reputacji i myślę, że zrozumiałem ją właściwie. Temat dotyczący reprodukcji barw w HDR jest potencjalnie nieco kontrowersyjny, szczególnie w kwestii tak zwanego odzwierciedlenia rzeczywistości (tego co widzimy za oknem). Na dzień dzisiejszy nie korzystam z technologii UHD i najprawdopodobniej przez długi czas nie podzielę się tu swoimi skromnymi spostrzeżeniami. Natomiast nie mam wątpliwości co do wyższości 10 - bit nad 8 - bit.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

20-02-2018, 16:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2018, 16:40 przez Nie_zbieram_ale_lubie. Powód edycji: ogonki )
(20-02-2018, 14:19)Daras napisał(a):  Temat dotyczący reprodukcji barw w HDR jest potencjalnie nieco kontrowersyjny, szczególnie w kwestii tak zwanego odzwierciedlenia rzeczywistości (tego co widzimy za oknem). Na dzień dzisiejszy nie korzystam z technologii UHD i najprawdopodobniej przez długi czas nie podzielę się tu swoimi skromnymi spostrzeżeniami. Natomiast nie mam wątpliwości co do wyższości 10 - bit nad 8 - bit.

NO OFFENCE.

Jedyną kontrowersją jaką dostrzegam, jest to że sugerujesz, iż HDR czyni obraz mniej natauralnym, czy prawdziwym, od rzeczywistości ujętej w SDR, a przede wszystkim zaś to, że robisz to zaocznie. Po co takie prowokacje?
Czy naprawdę uważasz że HDR to jedynie rozbłyski i "latarki", a filmy edytują absolwenci Stevie Wonder's Color Grading Academy?
HDR to nie tylko efekty "pod publikę", bazujące na ekstremalnej luminancji, ale przede wszystkim szczegóły w partiach obrazu dotychczas nieobecne w SDR - nie tylko jako przedmioty/kształty ale kolory i ich poziomy nasycenia. Te zmiany wyrażnie widać na wydaniach UHD m.in. dzieki HDR. IMHO nie ma sensu na tym etapie rozwoju technologii ( chyba że stoimy przed Sony o luminancji 10.000 cd/m2), dyskutować o tym, czy obraz ten wiernie oddaje naturę widzianą oczami. Czy nie wystarczy, ze jest on jej bliższy i bardziej atrakcyjny, czego dowodzą nie tylko relacje, ale testy z CT Scanningu reakcji w mózgach widzów?
Nic nie stoi na przeszkodzie abyś założył jakiś temat w stylu Quest for Magenta, w którym będziemy sobie teoretyzować, albo spierać się o to, co w naszych oczach jest bardziej naturalne. Proponuję natomiast aby zostawić ten wątek dla wymiany ocen materiału video UHD i informacji dotyczacych rozwoju standardu czy postępu w jego wdrażaniu.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

20-02-2018, 16:43
@Daras

HDR czyni obraz bardziej rzeczywistym, realistycznym, tak, ale trzeba pamiętać że to wciąż tylko obraz który nijak ma się do rzeczywistości, dlatego ktoś kto napatrzył się w Media Markt na dema Samsunga czy Sony i tego samego spodziewa się po filmach, po odpaleniu płyty UHD będzie raczej rozczarowany.

Osobna kwestia, o czym już wspominałem w temacie o Blade Runnerze, to faktyczny zakres luminacji filmu zależny wyłącznie od twórców. Jeden tytuł nie przekroczy 300 nitów, inny dojdzie do ponad 3000 czego i tak na razie na żadnym komercyjnie dostępnym wyświetlaczu się nie zobaczy.

Nie wiem czy wklejałem to tutaj, ale David F. Sandberg przy okazji masterowania sequela Annabelle w Dolby Vision pisał na instagramie o tym, że w wielu momentach celowo ograniczali rozpiętość tonalną np. by okna pozostały prześwietlone i nie było widać tego co za nimi jest (plan? ekipa?) lub by ukryć że w latarkach były współczesne LEDy Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

20-02-2018, 17:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2018, 17:25 przez Daras.)
(20-02-2018, 16:19)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Jedyną kontrowersją jaką dostrzegam, jest to że sugerujesz, iż HDR czyni obraz mniej natauralnym, czy prawdziwym, od rzeczywistości ujętej w SDR,  a przede wszystkim zaś to, że robisz to zaocznie. Po co takie prowokacje?
(...)

Tak, dokładnie o to mi chodziło. Ostatnio trochę poczytałem na temat HDR, jego założeń…

W kwestii insynuowania mi prowokacji jesteś co najmniej niesprawiedliwy, tym bardziej, że napisałem wyraźnie: Na dzień dzisiejszy nie korzystam z technologii UHD i najprawdopodobniej przez długi czas nie podzielę się tu swoimi skromnymi spostrzeżeniami.  Kogo i do czego miałbym prowokować??? Tej części Twojej wypowiedzi nie rozumiem, tak jak i Ty zapewne nie zrozumiałeś mojej. Zatem proponuję tego nie roztrząsać.

Niniejszy wątek dotyczy Formatu 4K / Ultra HD (sądziłem, że w ujęciu holistycznym). Oczywiście, tak jak wspomniałeś, można wymieniać tu wyłącznie oceny dotyczące materiałów video itp.

Twój wpis (w określonej części) uważam za merytoryczny. Wysmażając swojego posta właśnie takich wypowiedzi oczekiwałem. Na forum, pomijając żarciki, co do zasady poruszam sprawy, które mnie dość mocno ciekawią. Nie zawsze są one proste. Z tego powodu zostałem użytkownikiem.

EDIT:
Dzięki Mierzwiak. Moje „doświadczenia”, jak na razie, ograniczone są do „seansów” demo w marketach. Nie wygląda to zbyt różowo, a pisząc uszczypliwie – wygląda za różowo. Ciekawiły mnie oceny użytkowników obcujących na co dzień z filmami fabularnymi. Wierzę, że nie czujesz się zbyt mocno sprowokowany. :-)

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

20-02-2018, 17:32
Nie Smile

Krótko: filmy na UHD nijak mają się do dem. Tyle.

(18-02-2018, 16:29)Cisek napisał(a):  Tak, dwa miesiące temu był update do 4K HDR. To jest ten reżyserski master od Foxa, polskie napisy, komplet nowych dodatków, całość za 29zł.
Jak to zdobyć? W sensie jak mieszkając w PL mieć do tego dostęp? Bo "polski" iTunes oferuje filmy chyba tylko w HD?

Co gdybym kupił sobie, sprzedawane przecież u nas, Apple TV?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

20-02-2018, 18:25
Na "polskim" iTunes też są filmy w UHD - można je sobie kupić albo wypożyczyć (nie wszystkie).
Ale też chciałbym wiedzieć, nie mając jeszcze Apple TV 4K, czy jest jakaś stronka na której byłaby podana aktualna lista filmów dostępnych w UHD i czy wszystko ma polskie napisy...

Swoją drogą założenie konta US to bułka z masłem. Kłopoty natomiast mogą być z płatnościami Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

20-02-2018, 18:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2018, 18:33 przez Mierzwiak.)
Wielokrotnie pisałem o tym że wolę mieć coś fizycznie, do tego dochodzi lepsza jakość obrazu, ale szczerze: już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przejściem na wersje cyfrowe, do tego niedawny ruch iTunes z aktualizacją do UHD, do tego masa tytułów w Dolby Vision, do tego olewanie wydań na płytach...

W temacie: https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1519123680

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

20-02-2018, 19:21
O ATV 4K myślę głównie jako dostęp do tych filmów, które nie są obecne na UHD BD, no i z ciekawości aby zobaczyć jak się ma te ~15-20 Mb w Dolby Vision z iTunes względem płyty w HDR-10.
Z zasłyszanych opinii to szału na razie nie ma, ale część problemów wynika ze zbugowanego DV poprzez HDMI (niedawno pojawiła się stosowna aktualizacja dla LG OLED z 2017r. ale czy rozwiązuje wszystkie problemy to nie wiem).

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

20-02-2018, 20:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2018, 20:03 przez Mierzwiak.)
Na pewno tego nie kupię dopóki nie stanie u mnie OLED z DV Smile

Orientujesz się czy wszystkie filmy dostępne w 4K u nas też z automatu dostały aktualizację?

---

Zainstalowałem sobie iTunes, sprawdziłem losowo kilka tytułów z listy na flatpanels i wszystkie miały 4K DV/HDR. Sporo ma polską wersję.

Transformers z DV i napisami PL, na płytach nie wyszło po polsku...

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

21-02-2018, 02:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2018, 02:44 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
Daras.
Nie traktuj określenia prowokacja, jako pejoratywnego. Świadomie prowokują nie tylko artyści, kochankowie, trenerzy, małżonkowie, liderzy, etc, ale po prostu ludzie inteligentni, chcący osiągnąć jakiś zamierzony efekt. Nie podchodzę ortodoksyjnie do czystości wątku i jestem off-topic-arzem-recydiwistą, więc ani mi w głowie pouczać kogokolwiek w tej materii. Chodziło mi o to, żeby nie zawracać kijem Wisły. Jeśli przeczytasz wątek od początku, to zobaczysz, że fazę wątpliwości i rozważań na sensem UHD jego uczestnicy mają już za sobą. Nie wykluczone, że niektórzy z nich dokonają jeszcze 2 kolejnych wolt, kiedy po obejrzeniu powiedzmy 200 pozycji UHD, stwierdzą że przyrost jakości nie równoważy kosztu i uciążliwości związanych z adopcja nowego standardu, a następnie za jakiś czas, kiedy format się zadomowi i technologiczny przełom zapewni kolejny, odczuwalny przyrost jakości.
Tymczasem teraz, kiedy UHD jest już w zasięgu każdego, nie ma sensu na zadawanie tych samych, podstawowych pytań i rozstrząsnia prostych do samodzielnego rozstrzygnięcia wątpliwości. Jeżeli każdy zdecyduje się na takie ćwiczenie, to wątek niechybnie stanie się nudnym, nawet dla zagorzałych entuzjastów, albo zboczy na inne tory. Najlepiej chyba przebić się przez cały wątek, od początku.
Dla przypomnienia, zasada, która niechybnie przewinęło się już w tym wątku. Aby docenić praktyczna rolę HDR potrzebujesz 3 rzeczy. Właściwego materiału, właściwego wyświetlacza I własciwych warunków. Oglądanie w sklepie dema, raczej nie zapewni wszystkich 3 elementów.

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 48 49 50 51 52 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku