Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

20-03-2018, 11:11
Przede wszystkim to kwestia tego na czym oglądamy. Nie mam problemów z dvd przy swoich 42 calach, natomiast wiem, że jeżeli chciałbym w przyszłości to zmienić na coś większego nastąpiłaby załamka, nie mówiąc już o projektorze.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

20-03-2018, 15:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2018, 15:17 przez Nie_zbieram_ale_lubie. Powód edycji: ogonki )
Ostatnią płytę DVD kupilem 10 lat temu.
Ostatni raz DVD obejrzałem 3 lata temu, kiedy znalazłem Underground Kusturicy, ktory szcześliwie uchował się razem z kilkoma innymi tytułami na strychu. Resztę DVD sprzedałem, albo rozdałem, pod koniec ubiegłej dekady.
Nie rozumiem osób, ktore stanowczo upierają się co do sensu korzystania z DVD, kiedy ich jakość nie zapewnia dostrzeżenia detali obrazu. Zwłaszcza w dobie skanów i wydań 4k/10 bit. Nie chcę pisać o generalnym pościgu za jak najlepszą jakością A/V, bo nie każdy odczuwa jej potrzebę, zwłaszcza w kwestii jakości dźwięku.
Rozumiem, kiedy ktoś pisze, że kinematografia obniża loty i obecne filmy nie mogą się równać z filmami wyprodukowanymi w zeszłym stuleciu. Nie pojmuje natomiast tego, że te same osoby jednocześnie nie pragną obejrzeć cenionych przez siebie filmów w wersjach odrestaurowanych, wydanych we właściwej kolorystyce, czy z dostateczną ilościa szczegółów, odzwierciedlających kunszt i kreatywność twórców. Nie chodzi mi bynajmniej o śledzenie tęczowych flar, czy tropienie innych zagadek, pozostawionych przez reżyserow lubujących się w easter eggach, czy krypto-przekazach, ale o szczegóły istotne dla samego filmu, które są niezauważalne na DVD, ani na małym ekranie.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

20-03-2018, 16:50
Jest masa filmów wydanych jedynie na dvd, są też dvd z odrestaurowanym obrazem i dźwiękiem, a więc wychodzące poza te mityczne "nie da się oglądać", o filmach, które były tak biednie kręcone, że HD nie potrzebują (Noc żywych trupów) nie wspominając. Już nie popadajmy w skrajności.

Odpowiedz
Stały bywalec

20-03-2018, 18:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2018, 18:27 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź.
Co nazywasz skrajnością? Odrzucenie słabej jakości na rzecz lepszej, a dalej rewolucyjnie lepszej?
Jakie to jeszcze filmy masz na myśli? Ile ich jest? Jaki stanowią udział w ogólnej masie, aby ktoś raczył na tej podstawie ustanawiać zasadę?
Przez ostatnią dekadę, filmy na BD i HDTV nie wyglądały przeciez gorzej od DVD (pomijając czasem błędny AR, względnie kolor).
Czy dlatego że Noc Zywych Trupów ma słabą jakość, kiedy nowe wydania BD 40-50 letnich filmów wygladaja fantastycznie, tj lepiej niż BD przed 2010r, powinnienem pozostać przy DVD?
Jedyny zrozumiały dla mnie argument, mówiący, że na DVD też można znaleźć odrestaurowane wersje, mogę co najwyżej przemilczeć i udać, że nigdy tego nie napisałeś. Wink

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

20-03-2018, 18:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2018, 18:31 przez Mierzwiak.)
No co ty, nie mów że nie ma różnicy między starym DVD a nowym z remastera 4K Big Grin

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

20-03-2018, 18:56
U mnie wszystkie dvd dają niezłą lub bardzo dobrą jakość na 42 calach. Zero pikselozy, a oglądam z 2/3 metrów. I dodatkowo przeglądam sobie coś pod kątem blu i często nie ma. Pierwsze z brzegu tytuły Reprise czy Elling. Dodatkowo oppo nie gwarantuje tego, że napisy nie będą się na siebie nakładać. Co nie zmienia faktu, że blu ma jeszcze lepszą jakość.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

20-03-2018, 18:58
(20-03-2018, 18:24)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Co nazywasz skrajnością?

Takie pierdolenie na przykład:

(20-03-2018, 15:14)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Nie rozumiem osób, ktore stanowczo upierają się co do sensu korzystania z DVD

Cytat:Jakie to jeszcze filmy masz na myśli? Ile ich jest?

Bardzo, bardzo dużo. Ba! Są nawet takie tytuły, które przez lata nie ukazały się na dvd i na blu też ni widu, ni słychu.

Cytat:Czy dlatego  że Noc Zywych Trupów ma słabą  jakość, kiedy nowe wydania BD 40-50 letnich filmów wygladaja fantastycznie, tj lepiej niż  BD przed 2010r, powinnienem pozostać przy  DVD?

Ja zostałem, bo w tym wypadku nie widzę sensu jeszcze raz wydawać kasę, a wydanie polskie jest w bardzo ładnym digipacku, z książeczką i kosztowało mnie swego czasu 20 zł. Jak na ten film styknie. Za to remake chętnie kupię na blu jak się trafi (ale póki co jedynym sensownym wydaniem jest australijskie OOP).

Cytat:Jedyny zrozumiały dla mnie argument, mówiący, że na DVD też można znaleźć odrestaurowane wersje, mogę co najwyżej przemilczeć i udać, że nigdy tego nie napisałeś.  Wink

Bo? Tak się składa, że akurat przypomniałem sobie Milczenie owiec, które mam w takiej właśnie wypasionej wersji i - uważaj, bo może zaboleć Cię dupa! - oglądało się fantastycznie na stosunkowo dużym ekranie, zupełnie nie odczułem słabej jakości DVD, które Twoim zdaniem najlepiej byłoby wyrzucić. I z tego też powodu inwestować w Criteriona nie zamierzam w najbliższej przyszłości (no chyba, że ktoś mi za dychę zaoferuje, w co wątpię).

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

20-03-2018, 19:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2018, 19:02 przez Wolfman.)
Wiesz, oglądając Helikopter w ogniu na 40 cali, też mi się wydawało , że nie ma pikselozy, dopóki ten sam film nie odpaliłem na blu ray. Kwestia upodobań, a przede wszystkim portfela , jednemu to przeszkadza, a inny podobny do mnie odsprzeda i wymieni dany film.

Odpowiedz
Offline Grześ58
Get to the chopper!
Liczba postów: 175
Reputacja: 4

20-03-2018, 20:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2018, 20:54 przez Grześ58.)
(20-03-2018, 07:08)Juby napisał(a):  Przez pozostawione miejsce/pasek na logo na górze, na którym widnieje logo Blu-ray. To się rysuje przy każdym wkładaniu i wyjmowaniu filmu z półki, aż czasami nie dziwię się trzymającym swoje filmy w foliach, a ja sam postanowiłem wszystkie Premium Collection zostawiać w tekturkach. Jest to też zbędne o tyle, że dystrybutorzy dodatkowo dodają logo Blu na okładce, czasami nawet dwa - drugie na górze pod paskiem, na którym jest dokładnie to samo. 2. Są półprzezroczyste, przez co po otwarciu mamy białą przestrzeń. Kojarzę tylko jednego wydawcę - CDP, który fajnie wykorzystywał ten fakt i wydawał filmy w okładkach dwustronnych. Każdy powiniem tak robić.

Mnie akurat podoba się to logo, choć faktycznie w tym miejscu szybko powstają rysy i również zgadzam się z tym, że wydawcy powinni wykorzystywać fakt przezroczystego pudełka (w przypadku filmów w mojej kolekcji tylko Final Fantasy VII ma obustronną okładkę). Pudełka do PS3 były fatalne, biały przezroczysty kolor, który pomimo dbania o to robi się coraz ciemniejszy i wygląda jakby był brudny, do tego logo blu-ray jakoś niespecjalnie pasowało (na PS2 nie dodawali na górze pudełka logo DVD), w przypadku PS4 zrezygnowali z tego rozszerzając okładkę na całość pudełka.
Ale generalnie niebieskie opakowanie BD przypadło mi do gustu i podoba mi się bardziej niż UHD czy DVD.

Every champion was once a contender who refused to give up
Odpowiedz
Stały bywalec

20-03-2018, 22:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2018, 22:50 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
(20-03-2018, 18:58)Mefisto napisał(a):  
(20-03-2018, 18:24)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Co nazywasz skrajnością?

Takie pierdolenie na przykład:

(20-03-2018, 15:14)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a):  Nie rozumiem osób, ktore stanowczo upierają się co do sensu korzystania z DVD

Domniemuję że nie czytasz po łebkach i jestes w stanie zrozumieć sens zdań złozonych.  Celowo okaleczyłeś  moja wypowiedź, która nie wymaga chyba wyjaśnienia, a wyglada tak:

Cytat:Nie rozumiem osób, ktore stanowczo upierają się co do sensu korzystania z DVD, kiedy ich jakość nie zapewnia dostrzeżenia detali obrazu. Zwłaszcza w dobie skanów i wydań 4k/10 bit. Nie chcę pisać o generalnym pościgu za jak najlepszą jakością A/V, bo nie każdy odczuwa jej potrzebę, zwłaszcza w kwestii jakości dźwięku.
Rozumiem, kiedy ktoś pisze, że kinematografia obniża loty i obecne filmy nie mogą się równać z filmami wyprodukowanymi w zeszłym stuleciu. Nie pojmuje natomiast tego, że te same osoby jednocześnie nie pragną obejrzeć cenionych przez siebie filmów w wersjach odrestaurowanych, wydanych we właściwej kolorystyce, czy z dostateczną ilościa szczegółów, odzwierciedlających kunszt i kreatywność twórców. Nie chodzi mi bynajmniej o śledzenie tęczowych flar, czy tropienie innych zagadek, pozostawionych przez reżyserow lubujących się w easter eggach, czy krypto-przekazach, ale o szczegóły istotne dla samego filmu, które są niezauważalne na DVD, ani na małym ekranie.

Napisałem tak dlatego, ponieważ m.in. na tym forum, niejednokrotnie zetknąłem się z opiniami głoszącymi, że "DVD wystarcza". Paru osobom, które to kiedyś pisały, przestało wystarczać. Najwyraźniej w dobie UHD, przestały im również wystarczać BD
Pora zrozumieć, że Netflix oferuje dzisiaj lepszą jakość od DVD, bez względu na wielkość ekranu.

Cytat:
Cytat:Jakie to jeszcze filmy masz na myśli? Ile ich jest?
Cytat:Bardzo, bardzo dużo. Ba! Są nawet takie tytuły, które przez lata nie ukazały się na dvd i na blu też ni widu, ni słychu.
Chyba powinieś jeszcze raz przeczytać ze zrozumieniem, ale nie tylko  to, co ja napisałem, ale i swoją  wypowiedź.
Czy rozumiesz, że ja piszę o filmnach na BD vs DVD. Te filmy, które nie ukazały sie na BD czy na DVD, nas nie interesuja. Pytałem o filmy, które Twoim zdaniem  na obu nosnikach wygladają tak samo. "Bardzo dużo" jest nie tylko odpowiedzią nieprecyzyjną, ale po prostu fałszywą.

Cytat:
Cytat:Czy dlatego  że Noc Zywych Trupów ma słabą  jakość, kiedy nowe wydania BD 40-50 letnich filmów wygladaja fantastycznie, tj lepiej niż  BD przed 2010r, powinnienem pozostać przy  DVD?
Cytat:Ja zostałem, bo w tym wypadku nie widzę sensu jeszcze raz wydawać kasę, a wydanie polskie jest w bardzo ładnym digipacku, z książeczką i kosztowało mnie swego czasu 20 zł. Jak na ten film styknie. Za to remake chętnie kupię na blu jak się trafi (ale póki co jedynym sensownym wydaniem jest australijskie OOP).

Ja rozumiem to, że ktoś nie chce kupować nowych wydawnictw, skoro ma juz plytę DVD. Natomiast nie widzę powodu, aby kupować nowe wydawnictwa na płytach DVD jesłi istnieją lepsze. Dla przypomnienia -    BD, HD-DVD, HDTV mamy od 2006r.  Nigdy nie dałem cienia watpliwości, ze uważam inaczej.Twoja argumentacja od czapki.

Cytat:
Cytat:Jedyny zrozumiały dla mnie argument, mówiący, że na DVD też można znaleźć odrestaurowane wersje, mogę co najwyżej przemilczeć i udać, że nigdy tego nie napisałeś.  Wink
Cytat:Bo? Tak się składa, że akurat przypomniałem sobie Milczenie owiec, które mam w takiej właśnie wypasionej wersji i - uważaj, bo może zaboleć Cię dupa! - oglądało się fantastycznie na stosunkowo dużym ekranie, zupełnie nie odczułem słabej jakości DVD, które Twoim zdaniem najlepiej byłoby wyrzucić. I z tego też powodu inwestować w Criteriona nie zamierzam w najbliższej przyszłości (no chyba, że ktoś mi za dychę zaoferuje, w co wątpię).
Milczenie owiec nawet po restauracji wyglada słabo, choc nie tak słabo, jak fragmenty które znalazły się w dodatkach. Miałem na myśli filmy prezentujące najwyższy poziom jakości. Widziałes może My Fair Lady? Nie mam Ci za złe jesli nie widziałes, bo być może to nie Twoje klimaty.
To może coś innego. Odrestaurowanej Odysei Kosmicznej 2001, czy innych  remasterow UHD Kubricka tez sobie nie kupisz?

Nigdzie nie napisałem, ze należałoby cokolwiek wyrzucać.
Napisałem, że odkąd mamy do dyspozycji zródła HD, kupowanie i oglądanie  DVD przestało mieć dla mnie jakikolwiek sens. Jeżeli dostałem możliwość obejrzenia, czy kupienia tytułu, który chciałbym zobaczyć jeszcze raz, lub pokazać potomstwu,  w nowej, lepszej jakości, niż oglądałem kiedyś, to nie mam potrzeby trzymania wersji starej, najcześciej gorszej pod względem jakości A/V, lub brak dodatków.
Cały jeden film sobie przypomiałeś, ktory wygladał dobrze na dużym ekranie? Fajnie. Ale argumentować możesz jedynie ilościa filmów DVD, które mogą stawić czoła wydaniom BD. Inaczej mówiąc, wyliczyć takie BD, które wyglądają na tyle słabo, czy paskudnie, aby ich wyższość nad wersją DVD, była wątpliwa. Ja pamietam takich kilka. Ciągle mam Francuzkiego Łącznika i Hostel 2, których wydania BD (UK) wołają o pomstę do nieba, a ich telewizyjne wersje wygladają chyba lepiej. To  jakies 0.15% posiadanych płytek. Podziel przez pół jeśli doliczyć do tego filmy  oglądane, w których obecnie nie posiadam (licze tylko wydania BD, UHD nie uwzględniam).
Wątpię aby u jakiegokolwiek świadomego kolekcjonera filmów BD, ten współczynnik wygladał odmiennie, jeżeli odrzuci trefne, polskie wydania.
Nie widzę powodu dla ktorego  by mnie miała boleć dupa. Ja filmy oglądam, a nie zbieram. Mam ochotę obejrzeć, to idę do kina, albo kupuję płytę. Czuję potrzebę "najlepszej" jakości, to idę, albo jadę do najlepszego kina, kupuję najlepszą płytę, najlepszy stream, albo ściągam. Robie co w danej chwili mi pasuje. Uwierz mi, że "dupa mnie nie boli", nawet z powodu Twojej "wypasionej wersji" Milczenia owiec.
Najwyżej pozostaje niesmak, kiedy okazuje sie, że jak  zwykle nie warto było zabierać głosu, w towarzystwie, które jest na bakier z zasadami dobrego wychowania i logiką.

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku