Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu ray w Polsce

Strony (81): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 81 Dalej »

Opcje tematu
Blu ray w Polsce
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

17-04-2018, 17:39
(17-04-2018, 15:04)werter napisał(a):  są dwa playery które skalują dvd do jakości uhd  
Philips BDP7750  oraz Panasonica BDT700
Po pierwsze, skalowanie i tak przeprowadza telewizor.
Po drugie, mylisz słowo jakość z rozdzielczością.

JAKOŚĆ uhd masz na płycie UHD, z gówna bata nie ukręcisz więc DVD puszczone na takim odtwarzaczu będzie wyglądać jak - uwaga - DVD.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

17-04-2018, 20:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2018, 20:16 przez Gieferg.)
Cytat:Posiadacze tv UHD muszą już się przesiąść na Blu-Ray lub UHDBD, bo DVD slakuje się tylko do 1080p

Lisu znowu dowalił do pieca. A potem się dziwi, że się z niego śmieją.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

17-04-2018, 20:37
(17-04-2018, 17:39)Mierzwiak napisał(a):  ...DVD puszczone na takim odtwarzaczu będzie wyglądać jak - uwaga - DVD.

Albo gorzej. Smile

(17-04-2018, 17:39)Mierzwiak napisał(a):  
(17-04-2018, 15:04)werter napisał(a):  są dwa playery które skalują dvd do jakości uhd  
Philips BDP7750  oraz Panasonica BDT700
Po pierwsze, skalowanie i tak przeprowadza telewizor.

Na marginesie. Generalnie rzecz ujmując skalowanie może przeprowadzić telewizor, ale też odtwarzacz. Nie przyglądałem się jeszcze wnikliwie modelom wymienionym przez Wertera, jednak brakuje mi w odnośnych specyfikacjach informacji o niemożności konwersji do 4K. Przeciwnie, znalazłem coś takiego: Wyjście 4K 60p, funkcja 4K Direct Chroma Up-scaling.

https://www.panasonic.com/pl/consumer/audio-i-video/dvd-i-blu-ray/odtwarzacze-blu-ray/dmp-bdt700eg.html

W swoim panasie BDP 9600 sam decyduję, które z urządzeń wykona skalowanie obrazu DVD: odtwarzacz czy wyświetlacz. Z uwagi na procesor Marvell Qdeo czynność tę „zlecam” leciwemu BDP. Wówczas w projektorze ustawiam wartość: Sygnał Natywny.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

17-04-2018, 21:24
Tak propo tego skalowania, kiedyś było o tym głośno i miał to być hit. Miało to jakościowo blu ray dorównywać i być podobne jakościowo w większym stopniu. Czekałem na ten update w PS3 dość długo. Po zainstalowaniu go przecierałem oczy tak mocno z niedowierzania, że mało powiek nie wytarłem. Z niedowierzania , bo różnic nie widziałem żadnych, mimo pomocy wyobraźni. Włącz sobie na youtube Starcraft 1 mimo wielu łatek i wszelkich dogodności i nowych komputerów niewiele mu to pomogło graficznie i dźwiękowo, a potem odpal sobie remaster. Tym jest właśnie blu ray dla starego dvd. Jak ktoś dalej pisze, że to tylko różnice w rozdzielczości to niech żyje dalej w swojej ignorancji i niewiedzy, ma na to moje błogosławieństwo.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

17-04-2018, 21:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2018, 21:41 przez Mierzwiak.)
(17-04-2018, 20:37)Daras napisał(a):  Na marginesie. Generalnie rzecz ujmując skalowanie może przeprowadzić telewizor, ale też odtwarzacz.
To prawda ale mamy rok 2018 i nikt gołym okiem nie zauważy różnicy między upscalingiem robionym przez odtwarzacz a tym przez telewizor.

wolfman dobrze pisze, swego czasu ostro wciskano ludziom podobny kit a i jak widać po tym temacie niektórzy wciąż wierzą w te brednie Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298
Reputacja: 1

17-04-2018, 21:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2018, 21:49 przez lis22.)
A to nie jest tak, że o jakości upscalingu decyduje jakość upscalowanego materiału?
Blu-Ray to 1080p, więc jest podstawa do upscalingu do 2160p, a DVD tej bazy nie ma, więc zawsze będzie wyglądał gorzej powyżej 1080p?
Gdyby upscaling DVD do 2160p był tak dobry, to po co by było kupować płyty Blu-Ray, a co dopiero UHDBD?

Telewizyjny upscaling, np. telewizji kablowej do 4K można sobie o kant tyłka rozbić (bo materiał źródłowy, wyjściowy, to 720p lub 1080i, a w przypadku programów sd jeszcze gorzej), bo to zwykła bujda, ale już film Blu-Ray na odtwarzaczu UHDBD wygląda na prawdę dobrze - oczywiście, nie jest to poziom UHDBD ale daje radę, nie ma pikseli, itp.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

17-04-2018, 21:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2018, 21:48 przez Mierzwiak.)
Podniesienie rozdzielczości nie sprawi że pojawią się detale których w uspcalowanym materiale nigdy nie było.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298
Reputacja: 1

17-04-2018, 21:52
Oki, ale tu chyba nie chodzi o to, żeby pojawiły się nowe detale, tylko żeby obraz zachował tę samą jakość przy wyższej rozdzielczości, czyli żeby w 2160p film z płyty BD wyglądał jak na tv 1080p. Nie chodzi o to, żeby zyskał, tylko o to, żeby nie stracił.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

17-04-2018, 22:03
O filmy BD nie ma się co martwić, ich jakość w połączeniu z możliwościami telewizorów pozostaje niezachwiana po przeskalowaniu do 2160p.

DVD? Nie wiem co tu miałoby wyglądać gorzej, to w ogóle możliwe? Może po przesiadce z CRT na telewizor UHD tak...

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

17-04-2018, 22:09
(17-04-2018, 21:48)Mierzwiak napisał(a):  Podniesienie rozdzielczości nie sprawi że pojawią się detale których w uspcalowanym materiale nigdy nie było.

Oczywiście! Trzeba jasno powiedzieć, że żaden odtwarzacz / telewizor nie zmieni obrazu DVD na Full HD! To należy cierpliwie wyjaśniać. Do dezinformacji przyczynili się też producenci pisząc w różnych specyfikacjach bzdury marketingowe. Osoby dociekliwe znajdą na tym forum gros postów dotyczących skalowania.

Werter, w tym artykule dość przystępnie wyjaśniono o co chodzi. Myślę, że tekst na jakiś czas załatwi sprawę odgrzewania starych kotletów. Wink

https://www.pcworld.pl/news/Jaka-jest-roznica-pomiedzy-FullHD-UltraHD-i-4K-UHD-Wyjasniamy,408128.html

Zwiększanie rozdzielczości jest podobne do powiększania zdjęcia w programie do edycji fotografii: nie dodaje się dodatkowych szczegółów, lecz używa interpolacji do „odgadywania” barwy nowoutworzonych pikseli. Rozdzielczość wideo 1080p zwiększona do standardu 4K może wydawać się ostrzejsza, ale w rzeczywistości patrzymy na ten sam poziom szczegółowości, w jakim wyświetliłby się obraz w technologii Full HD.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Strony (81): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 81 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku