Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 71 72 73 74 75 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

22-05-2018, 13:53
(22-05-2018, 09:59)misfit napisał(a):  (...)
Natomiast jeśli ktoś ceni sobie jak najlepszą jakość obrazu to opcja z zakupem odtwarzacza UHD to nie byłby wcale taki głupi pomysł np. w przypadku filmów, które mają remastera na UHD, a który nie wyszedł na BD (a takich przypadków będzie z czasem coraz więcej) lub też gdy np. jakiś film nie został nigdy wydany na BD w polskiej wersji językowej, a na UHD już tak (jak np. ostatnio Szeregowiec Ryan).
(...)

Smile

Ha, do jakich to wniosków można dojść stawiając „dziwne” pytania problemowe. Od dziś mam o czym myśleć (patrz Twoja wytłuszczona wypowiedź).

Ostatnie zrzuty dużo wyjaśniają.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

22-05-2018, 14:35
Daras, ale my to tutaj wałkowaliśmy. Dziwne, że tego nie zauważyłeś. Pisaliśmy , że Sony wypuszcza remastery i dodaje bd do płyt uhd i nie sprzedaje ich oddzielnie. Np Starship troppers , Ciemny kryształ, pisaliśmy też sporo o Unfrogiven. W przypadku Szeregowca, to masz w Polsce przeskok z dvd na uhd. W mojej kolekcji znajdziesz większość wspomnianych filmów.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

22-05-2018, 14:57
Starship Troopers ma w zestawie akurat starą płytę BD.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

22-05-2018, 15:37
(22-05-2018, 14:35)wolfman napisał(a):  Daras, ale my to tutaj wałkowaliśmy. Dziwne, że tego nie zauważyłeś...

OK, ale chyba po raz pierwszy pojawiła się w dyskusji kwestia jakości obrazu z odtwarzacza UHD oglądanego na wyświetlaczu Full HD. Misfit zaserwował ciekawe fotki oraz uwagi natury technicznej. Zapomniałem o punkciku reputacyjnym dla niego i w try miga nadrabiam zaległości.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

22-05-2018, 15:52
Raczej nic nadzwyczajnego, w tym wypadku, skoro filmy same w sobie są technicznie lepiej wykonane. Coś podobnego masz w przypadku gier, włączasz ją na starszej wersji konsoli, pograć pograsz, ale bez hdr i pełnej rozdziałki 4k. Czy jest sens kupowania droższego formatu by oglądać na full hd. Nie ma, to jak lizać lizak przez szybkę. Posiadasz go, ale w pełni nie posmakujesz.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

22-05-2018, 21:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2018, 21:53 przez Nie_zbieram_ale_lubie.)
Zapewne nie wszyscy wiedzą, co robił Netflix, zanim zbankrutował, podniósł się i został liderem streamingu? Ale nie ważne, bo nie silę się na analogie, ale na inwokację do tej wiadomosci.
http://variety.com/2018/digital/news/redbox-ultra-hd-4k-movie-rentals-1202818029/
Chyba Disney teraz łatwiej znajdzie partnerów skorych do wymiksowania Redboxa raz na zawsze z rynku. Z naszego punktu widzenia, znaczenie ma raczej potencjalnie szybsza popularyzacja nowego standardu.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

22-05-2018, 22:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-05-2018, 12:40 przez Daras.)
(22-05-2018, 15:52)wolfman napisał(a):  Raczej nic nadzwyczajnego, w tym wypadku, skoro filmy same w sobie są technicznie lepiej wykonane. Coś podobnego masz w przypadku gier, włączasz ją na starszej wersji konsoli, pograć pograsz, ale bez hdr i pełnej rozdziałki 4k. Czy jest sens kupowania droższego formatu by oglądać na full hd. Nie ma, to jak lizać lizak przez szybkę. Posiadasz go, ale w pełni nie posmakujesz.

Spokojnie. Smile Z tym „lizaniem przez szybkę” to nie jest głupi pomysł. Filmożercy bardzo często podnoszą na forum kwestie związane z finansami. Można rzec, że nie ma tu tematu / działu całkowicie odciętego od portfela. Czy każdego stać na równoczesny zakup odtwarzacza UHD i telewizora w tym formacie?
Przykładowo, gdy rezygnowałem z projektora SD bardzo poważnie rozważałem zakup rzutnika HD Ready? Tak, tak – wówczas ceny powalały. 720p miało stanowić „bezbolesne” przejście do rozdziałki Full HD.

To co napisał Misfit jest w mojej ocenie bardzo interesujące. Filmożerca może rozważyć zakup odtwarzacza UHD (posiadając odbiornik Full HD) aby w dogodnym momencie zmienić telewizor. Do tego czasu na półce zjawi się jakaś kolekcja, która zapewne zostanie ponownie obejrzana z uwagi na HDR.
Dla mnie to co „wymyśliliśmy” z Misfitem to takie „UHD Ready” (cudzysłów użyty rozmyślnie, aby nie wchodzić w niepotrzebne dyskusje).

Dodam, że wcześniej nie miałem pojęcia jak „gadają” ze sobą sprzęty UHD oraz Full HD. Dla mnie  dyskusja była bardzo ciekawa.

Pax miedzy chrześcijany.

EDIT:
Znalazłem irytujące literówki, które poprawiłem. Nie przepadam za nimi (jeśli ja jestem autorem wypowiedzi).

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

23-05-2018, 02:52
Skoro tak bardzo chcesz lizaka w ten sposób próbować. Zafunduj sobie M$ Xbox one S. Jest tani jak barszcz używany 500-700 zł. Musi być koniecznie S - posiada czytnik bd uhd. Na zoom masz promocje filmów uhd po 10 funta - jak płacisz przez paypal to wysyłka free. Do testów idealne.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

23-05-2018, 06:50
Toś mu doradził... Smile
Xbox słabo nadaje się do zabaw w konwersję HDR -> SDR, chyba, że w ostatnich miesiącach pojawiła się jakaś aktualizacja zmieniająca ten stan rzeczy. Celowałbym w któregoś z nowych Panasów (do dostania poniżej tysiaka) - najtańsze modele nie mają DV, ale to raczej dla Darasa żadna strata bo Dolby Vision nie istnieje w "domowych" projektorach 4K i wątpliwe aby ten stan rzeczy szybko uległ zmianie. HDR10+ jednak może się przydać w przyszłości i modele UB420/424 mają go na pokładzie.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

23-05-2018, 12:36
Jednak jeśli już, to myślałbym o Oppo. Smile Zresztą ten odtwarzacz siedzi mi w głowie cały czas, choć nie tak mocno jak kilkanaście miesięcy temu. W przypadku Oppo chodzi mim oczywiście o możliwość dodawania napisów.

Misfit, mam fatalne doświadczenie z laserami. Z pewnością przed zakupem wymienionego wyżej urządzonka cokolwiek czytałeś na światowych forach. Czy trafiłeś na wypowiedzi dotyczące problemów za laserem (brak odczytu płyt Universala po 3 - 4 latach itp.)?

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 71 72 73 74 75 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku