Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

paniron

Strony (20): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 20 Dalej »

Opcje tematu
paniron
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

29-06-2018, 11:40
(28-06-2018, 15:53)wolfman napisał(a):  nie zbieram tych shitowatych wydań za które trzeba płacić po 250 zł zamiast 100, bo mają plakat, artbook 6 stron i 3-4 karty z postaciami.
I tu się muszę po cześci zgodzić. To jest trochę za drogo. Ja oczywiście nikomu nie zabraniam kupować i nie neguję słuszności takiego wyboru. Nie moja kasa, nie moja sprawa jak kto ją wydaje. Te wydania są świetnie wykonane i ładnie się prezentują na półce. Sam jednak przekalkulowałem sobie ile takie wydanie realnie kosztuje i co za nie dostaję, i doszedłem do ciekwaych wniosków. Poprę je przykładem filmu Independence Day:Resurgence z wydania FAC,

https://www.filmarena-eng.com/blu-ray-3d-fac-independence-day-resurgence-3d-2d-steelbook-limited-collectors-edition-numbered

które zresztą kupiłem i mogłem przekonać się jak to realnie się prezentuje. Jak widać ostatnia cena to 44 euro (ja kupiłem taniej, około 36 euro).
1. Przy dobrych wiatrach to steelbooka z takiej kolekcjonerki można wyrwać nawet za 10-15 euro przy jakiejś promocji np. na amazonie.it. Przyjmijmy, droższy wariant - 15 euro.
2. Dopłacamy 21 euro (do "mojej" ceny) lub 29 euro (ostatniej po jakiej Filmarena sprzedawała) i dostajemy mini-arbook (32 stronki, mały format, ze zdjęciami głównie promocyjnymi z filmu), jakieś karty z postaciami i pocztówki. Z doświadczenia wiem, że obejrzymy to raz, może dwa razy.

Tymczasem za te 21 (lub 29) euro spokojnie kupujemy oficjalnego artbooka do tego filmu:
https://www.amazon.fr/Art-Making-Independence-Day-Resurgence/dp/1785651374/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1530266289&sr=8-1&keywords=The+Art+and+Making+of+Independence+Day+Resurgence

To już jest ponad 170 stron z grafikami koncepcyjnymi, zdjęciami z planu filmowego itd. I ten konkretny artbook jest akurat dość skormny. Bywają bardziej obszerne - ponad 200 stron. Cena około 30 euro plus/minus parę euro, w zależności od sklepu, po premierze filmu. Po pół roku (może trochę dłużej) od premiery większość jest w cenie poniżej 30 euro.
Z doświadczenia wiem, że te oficjalne, duże artbooki są zdecydowanie ciekawsze. Można się realnie dowiedzieć czegoś o procesie powstawania filmu, o tym jak przebiegała ewolucja postaci. Przykładowo, z artbooka do The Force Awakens można się dowiedzieć, że początkowo główne postaci wyglądały inaczej - Rey (początkowo Kira - bardziej waleczna), a Finn(początkowo Sam to był wypisz wymaluj młody Han Solo), a Kylo Ren (na końcu etapu koncepcyjnego dopiero dostał to imię) miał wyglądać jak... Inkwizytorzy z serialu Star Wars Rebels.
To co jest w artbookach nie zawsze jest w dodatkach na płycie, jeżeli nawet jest, to do takiego albumu wraca się wielokrotnie. Nie sposób przeczytać i dokładnie obejrzeć go w jeden wieczór. Do tego grafiki lepiej oglada się wydrukowane na dobrym papierze niż na ekranie TV.
To tylko moje zdanie, ale inwestowanie tych 40 euro, żeby mieć kilka pocztówek i plakat, jak za tą samą kase można mieć ten sam film, w tym samym steelbooku plus "pełnowymiarowy" album, to chyba niezbyt konkurencyjna inwestycja. No chyba, że ktoś kupuje z pobudek czysto kolekcjonerskich. Rozumiem, że może być i tak. Co kto lubi, co kto woli.
Ja kierując przedstawionymi wyżej wyliczeniami, zamiast jakiegoś kolejnego wydania FAC zakupiłem do "zwykłych" steelbooków, kilka na prawde fajnych artbooków. Wracam do nich regularnie.
Ale to tylko taka moja "mała" dygresja. Jeszcze raz gratuluję Koledze Paniron  na prawdę ładnej kolekcji.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

29-06-2018, 13:18
To stary film ze starym steelbookiem, który kupisz taniej niż napisałeś. Inwestycja mająca na celu wydać numerowany film, by kupili go ci którzy myślą, że to ma wartość kolekcjonerską jaką sugeruje filmarena.

Odpowiedz
Online paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,038
Reputacja: 81

29-06-2018, 16:01
@sebas

Wydania filmareny raczej kierowane sa do tej klienteli, na ktorej te ceny nie robia wrazenia. Tez uwazam, ze zdecydowana wiekszosc ich wydan jest po prostu za droga, w porownaniu do zawartosci; nie zmienia to jednak faktu, ze raz na jakis czas pozwalam sobie zaszalec i wezme cos od nich ;-)

Ogolnie chyba oczywiste jest, iz ilu zbieraczy, tyle bedzie roznych, indywidualnych spojrzen na kwestje tego zbierania, ale to raczej kwestia do rozwazan w innym temacie (choc niekogo stad nie wyrzucam :-P)

PS.
à propos artbookow, to udalo mi sie dostac jakis czas temu to co ponizej, za 4 funciaki ;-)

[Obrazek: planet-apes-evolution-01.jpg]

Odpowiedz
Offline truvneeck
Użytkownik
Liczba postów: 249
Reputacja: 12

29-06-2018, 19:28
Co do wydań full slip, to FilmArenaCollection jest po prostu ściemą i wyłudzaniem pieniędzy. Nie wiem jak było wcześniej ale teraz wkładają do slipa tą samą puszkę, którą sprzedają oddzielnie za połowę ceny, więc dopłaca się tak naprawdę za numerek na kartonikuWink
ALE wydania np. takiego Blufans, które tłucze własne wzory steelbooków (wystarczy porównać niedawne WWE Black Panther i wersję od nich) już pachnie ekskluzywnością, dopłacenie do takiego wydania ma więcej sensu i warto się czasem zastanowić (dla mnie mimo wszystko zbyt drogo ale pomarzyć można Wink ).

Co do artbooków, to naprawdę kapitalna sprawa. Sam nie zbieram ale kumpel zbiera ze Star Wars (jeden film=przynajmniej jeden artbook) i przy każdym czuć, że jest wart swoich pieniędzy (btw. artbooki do gier video też są przepiękne!).

Również gratuluję kolekcji i czekam, aż uzbroi jakieś półki (gabloty..?), zamiast pudeł.

Odpowiedz
Online paniron
FilmoSkop Mod

25-07-2018, 20:38
UHD z promocji na angielskim Amazonie. Licząc wszystkie zniżki + rozne zaległe kody jakie miałem, wyszło jakoś 5-6£ za sztukę.
Premium Collection z promocji na HMV 7.5£ za sztukę, wiekszosc w formacie 1.85:1
Filmy od powerhousefilms z amazon.co.uk, jakoś 11£ za sztukę, Raising Caine też coś koło tego i też obraz na "cały telewizor". W ogóle ten Raising Caine to transfer ma taki sobie, brudy z taśmy widoczne jak się blisko odbiornika siedzi, choć sam film fenomenalny...
Trochę steelbookow, i od arrow Box Phantasm - amazon.co.uk 31.5£

[Obrazek: ibdGLFg.jpg]
[Obrazek: xYxljOZ.jpg]
[Obrazek: xqd3w23.jpg]
[Obrazek: rHeyJgb.jpg]
[Obrazek: UlSSBA0.jpg]
[Obrazek: 7LuODlm.jpg]

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

27-07-2018, 11:51
Ale Cain jakie wydanie udało Ci się dostać? Bo to najlepsze już od dawna niedostępne. A transfer jest ok.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

27-07-2018, 12:18
A nie jest na Arrow za pół ceny? Wszystko jest z promocji

Odpowiedz
Online paniron
FilmoSkop Mod

27-07-2018, 12:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2018, 12:53 przez paniron.)
(27-07-2018, 11:51)Mefisto napisał(a):  Ale Cain jakie wydanie udało Ci się dostać? Bo to najlepsze już od dawna niedostępne. A transfer jest ok.

Ze niby ten ''dodruk'' od arrow sie rozni, od tego pierwszego wyprzedanego?

Edit: Wiem ze te pierwsze tloczenie bylo 3-dyskowe. Mialo slipcover i Director's cut na dodatkowej plycie, ale sam film chyba powinien byc taki sam jak w dodruku, czy sie myle?

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

27-07-2018, 19:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2018, 19:11 przez Mefisto.)
No w przypadku tego filmu director's cut - a raczej recut, bo to nie robota De Palmy - to tak jakby najważniejszy bonus

Odpowiedz
Online paniron
FilmoSkop Mod

06-08-2018, 16:40
Bonus, nie bonus, brudy z taśmy są dalej widoczne ;-) Tak, czy siak wymieniłem na te 3 dyskowe wydanie.

[Obrazek: WXtmkEK.jpg]

No i w końcu zdecydowałem się zbierać jednak te brytyjskie wydania od studia Ghibli.
Po 11£ za sztukę.

[Obrazek: HjOVOOo.jpg]

No i końcu Flesh+blood od Eureki.

[Obrazek: zhTtv9F.jpg][Obrazek: a8KZsi7.jpg]

Odpowiedz
Strony (20): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 20 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku