Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline MoviePsycho
Stały bywalec
Liczba postów: 689
Reputacja: 13

15-12-2014, 13:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2014, 13:53 przez MoviePsycho.)
Skok technologiczny między DVD i Blu Ray jest o wiele większy niż było to w przypadku VHS i DVD, dlatego uważam, że był to dobry moment na rozpoczęcie kolekcjonowania (Blu Ray). Jak słusznie zauważył Gief na 42" 4K nie ma sensu. Jakbyśmy czekali wiecznie na lepszy nośnik i jakość to czekalibyśmy do usranej śmierci.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

15-12-2014, 17:07
(15-12-2014, 13:53)MoviePsycho napisał(a):  Skok technologiczny między DVD i Blu Ray jest o wiele większy niż było to w przypadku VHS i DVD

No chyba raczej odwrotnie Smile

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

15-12-2014, 17:40
Cytat: między DVD i Blu Ray jest o wiele większy niż było to w przypadku VHS i DVD,

Eeee...
Nie.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

15-12-2014, 17:48
Ja nie widzę problemu. Dopóki interesujące mnie filmy będą wydawane na BD, to na BD będę je kupować, natomiast jeśli już pojawi się BD UHD, to również nie widzę problemu - po prostu przestawię się na nowy nośnik, ale posiadanych już filmów wymieniać nie będę, bo i po co? Nikt przy zdrowych zmysłach, kto widział jak wygląda porządne Full HD, nie będzie myślał o wymienianiu najlepszych wydań. No chyba że ktoś się bawi w projektory i domowe sale kinowe, przy moich warunkach mieszkaniowych 60 cali to byłoby maks.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

15-12-2014, 18:48
(15-12-2014, 17:48)Mierzwiak napisał(a):  natomiast jeśli już pojawi się BD UHD, to również nie widzę problemu - po prostu przestawię się na nowy nośnik, ale posiadanych już filmów wymieniać nie będę, bo i po co?

Przyjmijmy, że na BD 4K wyjdzie nieprzefiltrowany TDK z nowego skanu - nie zrobisz apgrejda ? Nie uwierzę Wink

Odpowiedz
Offline matwiko
Liczba postów: 812
Reputacja: 68

15-12-2014, 19:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2014, 19:12 przez matwiko.)
Ja tam nic nie żałuje. Najchętniej nowe zakupy filmów, których nie mam, kupowałbym teraz na BD ale wybór u nas wciąż nie jest duży i zostaje mi dvd. Fajnie że ceny BD powoli spadają i zaraz będą jak dvd. Ale większość filmów dvd jest i była ładniej wydanych, lubię porządne opakowanie i dodatki a takie wydania na BD przynajmniej na naszym rynku to rzadkość.
No i przede wszystkim jak ktoś potrzebuje idealnej jakości i zbiera filmy w których efekty i strona wizualna ma największa wartość to może żałować. Nowe blockbustery w jakości DVD wyglądają jednak kiepsko.

moja kolekcja na filmwebie
mój kanał Kino i Dokument na Youtube
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

15-12-2014, 19:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2014, 19:15 przez Mierzwiak.)
@misfit:

Wiadomo, że są wyjątki, ale akurat z tych filmów które posiadam tylko kilku przydałby się remaster:
- Batman Begins i TDK
- Psychoza
- Alien 3 ale do tego nigdy nie dojdzie, chyba że Fincher zmieni zdanie i zacznie przyznawać się do tego filmu Smile

Smile

(15-12-2014, 19:12)matwiko napisał(a):  jak ktoś potrzebuje idealnej jakości i zbiera filmy w których efekty i strona wizualna ma największa wartość to może żałować
Film jest formą przede wszystkim wizualną. Nigdy nie rozumiem tego argumentu - w czym niby np. Lista Schindlera jest gorsza od takiego Avatara? Dlaczego jeden film "zasługuje" na najwyższą jakość, ale już drugi nie? Bzdura. Ciekawe czy jakbyś pojechał do Luwru, to przechadzałbyś się po muzeum z pończochą na głowie...

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

15-12-2014, 19:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2014, 19:32 przez Szczepan600.)
Mierzwiak, nie zgadzam się w pełni :-D... Nie chodzi, który zasługuje... WSZYSTKIE zasługują. Jednakże Sprowadzanie filmu to TYLKO sztuki wizualnej to też lekki absurd. Poza tym nie mówmy o DVD jak o jakiejś kupie totalnej gdzie nie rozpoznajesz aktorów czy zamiast głosu słyszysz bełkot. DVD wystarczy by docenić zdjęcia, kompozycję kadrów czy kolor (nawet przy jakiś przekłamaniach... Symbolika żółtego zawsze nią jest.)... a by docenić fabułę, klimat, grę aktorską, dialogi, muzykę (chociaż też niższej jakości technicznej) itp. WYSTARCZY ZUPEŁNIE.

Plus... Ja często oglądam filmy na DVD. Może nawet bym zaryzykował, że kupuje ich obecnie najwięcej na forum. Czasami BluUP robię nawet po tygodniu od kupna DVD (bo kupiłem je za 2-5zł, sprawdziłem film i wiem, że chcę to na Blu) i NIGDY nie czułem jakiejś ułomniejszego odbioru całości filmu z powodu nośnika DVD (a oglądam ten sam na obu nośnikach). Nie jestem jakiś głupi... wiem, że Blu to większości przypadków LEPSZA jakość... ale by mówić, że to faktycznie zmienia kino, jego odbiór itp. ... nie, raczej nie.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

15-12-2014, 19:42
Dlatego napisałem przede wszystkim sztuką wizualną, a nie TYLKO. Przypominam tylko, że pierwsze filmy nie miały dźwięku jakby ktoś zapomniał Smile

No i nigdzie nie napisałeś, że na DVD nie da się oglądać lub docenić filmu, tylko że nie rozumiem tego rozgraniczenia, jak ktoś pisze że na Blu to tylko efektowne superprodukcje kupuje, a do reszty filmów wystarczy mu DVD. Dla mnie to jest śmieszne podejście.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

15-12-2014, 19:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2014, 19:52 przez Szczepan600.)
Ale to "przede wszystkim" bardzo dużo tu zmienia :-).

I fakt nie napisałeś... trochę źle zaznaczyłem, że chodzi o ogólny wydźwięk wielu wypowiedzi w tym temacie (tu, na starym forum i ogółem w necie).

Ja tam po części rozumiem takie podejście... bo wiele "efekciaków" ma do zaoferowania tylko obraz, więc trzeba je ratować jak się da :-D (i wtedy kupujesz BD gdy na co dzień wystarczy DVD).

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku