Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Zidoo X20 - odtwarzacz sieciowy z HDD

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Zidoo X20 - odtwarzacz sieciowy z HDD
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone
Liczba postów: 452
Reputacja: 5

19-09-2018, 21:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2018, 21:40 przez Pai-Chi-Wo.)
(19-09-2018, 20:29)Kubek napisał(a):  W końcu przy okazji zmusiłem Oppo do odtwarzania backupów wraz z menu. Okazało się, że lepiej to działa dla BD, niż w Zidoo. Oczywiście dla tych samych pozycji - na razie koncertów.
Mam potwierdzenie, że Oppo 203 też czyta ISO z UHD i śmiga z tym jak rakieta Smile

Acha wspomniany przeze mnie himedia q10 pro też to potrafi, więc zakładam że tej klasy a lepszy zidoo x10 też to łyka.
A właśnie ten model wpisałem na listę zakupów.

P.S.
Nie rozumiem jeszcze dokładnie o co chodzi ale możesz sparować ze sobą tego Zidoo z Oppo 203 popprzez HDMI i skorzystać z oppowego procesora wideo
poprzez Zidoo. I na tyle teorii... Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Kubek
Użytkownik
Liczba postów: 108
Reputacja: 7

20-09-2018, 00:35
(19-09-2018, 21:33)Pai-Chi-Wo napisał(a):  możesz sparować ze sobą tego Zidoo z Oppo 203 popprzez HDMI i skorzystać z oppowego procesora wideo
poprzez Zidoo. I na tyle teorii...
Nie rozumiem. Możesz jaśniej napisać, co sugerujesz zrobić i w jakim celu? Wink

Co do ISO w Zidoo: 3D ISO działa problematycznie - a to dźwięk nie odpala za pierwszym razem, a to menu dziwnie. Na razie 2 Filmy sprawdziłem (iso@AnyDVD HD) - Trzej Muszkieterowie, oraz X-Men Apocalypse - tak se (w Popcornie lepiej działało, mimo, że z customowym menu, to wszystko było).
Grawitacja 3D, jako Blu Ray Folder - na Zidoo całkiem nieźle. Z kolei "zwykłe" bezstratne mkv z MakeMKV, Zidoo łyka jak leci: BD-3D, BD-2D, DVD.
Oppo niestety 3D nie łyka (oprócz płyty), ale Blu Ray 2D Folder, to co zdążyłem sprawdzić - działa tak jak płyta, bez zarzutu (3 koncerty i "A Quiet Place" na szybko). W wolnej chwili zrobię zrzut UHD.

Odpowiedz
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone

20-09-2018, 22:02
(20-09-2018, 00:35)Kubek napisał(a):  W wolnej chwili zrobię zrzut UHD.

Czy robisz to za pomocą playera UHD Blueray w desktopie?
(coś jak PIO-BDR-211UBK ?)

Odpowiedz
Offline Kubek
Użytkownik

21-09-2018, 00:47
(20-09-2018, 22:02)Pai-Chi-Wo napisał(a):  
(20-09-2018, 00:35)Kubek napisał(a):  W wolnej chwili zrobię zrzut UHD.

Czy robisz to za pomocą playera UHD Blueray w desktopie?
(coś jak PIO-BDR-211UBK ?)
Robię, tak jak inne - napęd (uhd friendly) w desktopie na 4 sposoby:
1. MakeMKV -> backup = "Blu Ray (UHD) Folder"
2. AnyDVD HD -> zapisz plik obrazu = BD(UHD) ISO
3. AnyDVD HD -> kopiuj na dysk = "Blu Ray (UHD) Folder"
4. MakeMKV -> zapisz jako mkv = plik_z_filmem_bezstratny.mkv

Podany powyżej symbol napędu chyba nie jest "uhd friendly". Wpisz w wyszukiwarkę "makemkv uhd friendly drive" i wszystkiego się dowiesz. Można kupić w Polsce za ok. 300 pln, tylko trzeba przygotować i wgrać niższy firmware. W sumie nic specjalnie trudnego.

Odpowiedz
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone

21-09-2018, 10:41
Znam temat UHD friendly działa tak podane ze strony DVD Cloner:
Cytat:Some Blu-ray drives can read UHD discs because of certain defects. Instead of executing the AACS 2.0 rules, they execute the AACS 1.0 rules, which allows us to decrypt and read them according to the blu-ray method. We call this kind of optical drives “UHD friendly drives”
Potrzebny jest downgrade. Potem się odezwę.

Odpowiedz
Offline Kubek
Użytkownik

22-09-2018, 12:26
(21-09-2018, 10:41)Pai-Chi-Wo napisał(a):  Potrzebny jest downgrade. Potem się odezwę.

No właśnie, wg. internetu PIO-BDR-211UBK jest to tzw. "UHD official drive", więc możesz odtwarzać nim UHD (za pomocą odpowiedniego softu), ale nie możesz zrippować. Mogę się mylić, ale prawdopodobnie żaden downgrade w przypadku tego napędu nie pomoże.

Tak w ogóle, to zrobił się offtopic. Proponuję założenie oddzielnego tematu o napędach i bezstratnym kopiowaniu filmów na dysk.

Odpowiedz
Niedostępny Pai-Chi-Wo
konto zawieszone

22-09-2018, 18:38
Zgadzam się że offtop ale nie ma sensu zakładać tutaj tego tematu, robienie kopii jest legalne ale to nie jest temat dla kolekcjonerów filmów.
W grę wchodzi tylko lista UHD-friendly Miałem w planie kupienie używki LG GGW-H20L ale jak się dowiedziałem o tym to wziąłem nagrywarkę
LG BH16NS40 z listy. Jeszcze mam mała robótkę w desktopie (brak Win 10) i się pobawię.

Co do Zidoo X10 to nagrywa po HDMI ciekawy jestem czy to wejście ma włączone DRM czy w specyfikacji jest tylko ściema że
"z legalnych źródeł" a DRM jest wyłączone?!?!

A w środowisku Kodi o nagrywaniu głucha cisza a przecież wystarczyłby wtyczka plugin i jechana... więc znaczy że mają jakieś zasady dotyczące licencji.
Po niedzieli przebrnę jeszcze przez ten temat.

Szukam dwóch rzeczy:

1. Jak w praktyce działa DRM poprzez HDMI
2. 4K UHD po zrzucie do jest więcej niż BD-50GB i do 100GB - jaki to jest dokładnie nośnik

o samym formacie pisza wszystko ale nic o płycie
czy to jest BDXL triple layer BD-TL czy może BD-QL czy jeszcze co innego?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

22-09-2018, 19:33
Specyfikacja UHD Blu-ray dopuszcza nośniki BD-50, BD-66 i BD-100.
BH16NS40 nie łyknie Ci filmów UHD, chyba, że na nalepce masz SVC CODE: NS50.

(20-09-2018, 00:35)Kubek napisał(a):  Oppo niestety 3D nie łyka (oprócz płyty), ale Blu Ray 2D Folder, to co zdążyłem sprawdzić - działa tak jak płyta, bez zarzutu (3 koncerty i "A Quiet Place" na szybko). W wolnej chwili zrobię zrzut UHD.

Struktura UHD (katalog BDMV) jest odczytywana wraz z menu bez problemów w OPPO, z tym, że tak jak w przypadku struktury BD odtwarzacz wykrywa Cinavię w filmach, w których te zabezpieczenie jest obecne.

Odpowiedz
Offline Kubek
Użytkownik

22-09-2018, 22:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2018, 22:35 przez Kubek.)
(22-09-2018, 18:38)Pai-Chi-Wo napisał(a):  a przecież wystarczyłby wtyczka plugin i jechana
A co Ty właściwie byś chciał nagrywać?

Aha, co do wspominanych przez Ciebie obrazów TIFF i RAW - nie czyta z marszu, tylko JPEG. Być może jakaś apka to umożliwi, z tym, że nadal nie bardzo rozumiem, jaki sens miałoby przeglądanie RAW'ów bez możliwości wczytania profilu aparatu i ewentualnych xmp. Jak by miał te fotki interpretować? Potrzebowałby do tego dedykowanej aplikacji. Tiff'y spoko, ale raw'y?

(22-09-2018, 19:33)misfit napisał(a):  z tym, że tak jak w przypadku struktury BD odtwarzacz wykrywa Cinavię w filmach, w których te zabezpieczenie jest obecne.
Misfit, czy pamiętasz i mógłbyś podać jakieś tytuły z Twojej kolekcji (BD, UHD), gdzie to występuje? Chętnie bym sprawdził to u siebie. To, co na razie odpalałem w całości (niewiele), nie sprawiało problemów, a pozostałe 99% kopii mam w mkv.  Angel

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

22-09-2018, 23:06
Tu masz listę, chociaż pewnie niepełną -> http://blog.dvdfab.cn/cinavia-protection.html (zakładka Reference Lists).

Osobiście sprawdzałem na BD Drive (wydanie USA od Sony) i Arrival UHD (wydanie francuskie, też od Sony) i w obu przypadkach na OPPO po kilkunastu minutach wyciszył się dźwięk i pojawił się odpowiedni komunikacik. Tylko to musi być kilkanaście minut ciągłego oglądania, jak rozpoczniesz film i zaraz po jego rozpoczęciu przewiniesz go do przodu powiedzmy o 30 minut to Cinavia jeszcze się nie włączy.

Po zmianie kontenera na matroskę OPPO nie wykryje Cinavii, ale z drugiej strony nie ma możliwości na ten moment transportu Dolby Vision w mkv. Chyba, że coś się ostatnio zmieniło... (nie śledzę tematu).

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku