20-03-2019, 00:59
Pierwszy raz zetknąłem sie z dvd w 1998 roku, w sklepie komputerowym wraz z odtwarzaczami dvd do PC, pojawiło sie kilka filmów, min. Demony wojny wg Goi, w cenie ok 60-70 zł.
|
Blu-ray vs DVD - dyskusja
|
|
20-03-2019, 00:59
Pierwszy raz zetknąłem sie z dvd w 1998 roku, w sklepie komputerowym wraz z odtwarzaczami dvd do PC, pojawiło sie kilka filmów, min. Demony wojny wg Goi, w cenie ok 60-70 zł.
(20-03-2019, 00:59)Kris napisał(a): Demony wojny wg Goi, w cenie ok 60-70 zł.To był chyba pierwszy polski film na DVD. Dystrybucja - Vision.
niespotykanie spokojny człowiek
Może ten wątek będzie odpowiedni aby pobiadolić. ![]() Kilka lat temu podniosłem larum na forum Kino Polska. Jako skromny kolekcjoner postanowiłem kupić ważny dla przedwojennej kinematografii film pt. „Mocny człowiek” (1929). Obraz został odświeżony oraz wydany na DVD. Z tego co pamiętam Filmoteka Narodowa zaproponowała jubileuszową wersję „ekskluzywną”. Nic, tylko wyciągać portfel. Z zakupów gówno wyszło. Nakład w krótkim czasie został wyczerpany, a zespół FN (brawa za uprzejmość oraz cierpliwość) oznajmił, że brak szans na kolejny wypust. W grę wchodziły jakieś prawa autorskie związane z audio (?). Nic to. Postanowiłem sypnąć „zielonymi” i zalogowałem się do Amazon. com. Poklikałem wszystko na medal i po raz kolejny otrzymałem SHIT. Oczywiście Amerykanie „nie mieli ochoty” wysłać polskiego filmu do kraju leżącego nad Wisłą. Na forum KP zareagowała nawet społeczność międzynarodowa tłumacząc w czym rzecz. OK, postanowiłem hołdować cierpliwości. Czy ta popłaca (jak głosi przysłowie)? Za „jedyne” 42,90 f można obecnie kupić WYDANIE DVD w angielskim Amazonie. Polak potrafi. https://www.amazon.co.uk/Mocny-Czlowiek-Henryk-Szaro-Polen/dp/B004IMBE1K
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
23-03-2019, 01:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2019, 01:07 przez Szczepan600.)
Albo cierpliwie szukaj. W ostatnim miesiącu widziałem już dwóch nabywców mocnego człowieka. Sam kupiłem zafoliowanego w przypadkowym lombardzie :-D
24-08-2019, 13:16
![]() To powyższe to głównie zasługa ostatnich Avengersów. Przy okazji ustrzelony rekord z 20% udziału UHD BD.
24-08-2019, 14:03
Wiadomo że jeśli spojrzy się na sprzedaż najpopularniejszych tytułów, to DVD będzie w tyle. Niedawno sprawdzałem sprzedaż w 2018 roku i okazało się, że top 100 najpopularniejszych filmów wygrało DVD. Gdyby zestawić wszystkie sprzedane nośniki, do pewnie DVD stanowiloby 3/4 z nich a może i wiecej. I to w USA a nie biednej Polsce.
24-08-2019, 17:22
Czy ktoś ma takie zestawienie nawet z ostatnich 2 lat z Polski? Szukałem takiego czegoś ale na próżno, wstydzą się polscy dystrybutorzy czy co?
![]() oraz https://www.mediaplaynews.com/research/sales-report-for-week-ended-9-21-19/ tutaj już widać spadek procentowy rok do roku, więcej w DVD
04-10-2019, 18:50
Reasumując rynek w zaledwie rok skurczył się o 20 procent . Dvd na równi z blu ray a uhd to jest jakieś nieporozumienie .
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości |